Kategorier
Växa med Vilt

Hur allt existerar i allt

Genom tallbarr får vi även i oss molnen.

När vi tar på tallbarr tar vi samtidigt på molnen. Det går nämligen inte att ta bort molnen från barren. Om vi skulle göra det skulle barren kollapsa på en gång.

Utan molnen skulle det inte vara något regn och utan regn skulle inte barren växa. Så moln är en del av barren.

Och om vi tittar noggrannare kan vi se att barren enbart består av element som inte är barr. Att barren inte existerar som något separat. På liknande vis existerar du och jag inte heller som ett separat jag.

Äta barr

När vi äter tallbarr får vi alltså i oss molnen. Vi får också i oss en mängd C-vitamin. Speciellt om vi plockar barren på vintern, för då ökar tallen sin C-vitaminhalt. Det sägs vara ett sätt för tallen att skydda sig mot kylan. C-vitamin hjälper även oss att hålla värmen, genom att den ökar vår blodcirkulation.

Men tallbarr är mer än moln och C-vitamin, det ger oss också antioxidanter och mineralnäringsämnen. Det är ämnen vi behöver för att bygga vår kropp och öka vår motståndskraft.

Vill du ta del av tallbarrens egenskaper? Fortsätt läsa här om du är nyfiken på tallbarrsdryck och tallbarrscookies.

Tall

Hej tall

Du är ett av de vanligaste barrträden i Sverige och jag har förstått att dina barr sitter på antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Bland annat är det tack vare din rikliga mängd C-vitamin. Enligt mätningar är det enbart nypon och havtorn i Sverige som har högre halt av C-vitamin än tallbarr.

C-vitamin är viktigt för en väl fungerande blodcirkulation, vilket hjälper kroppens vävnader att få syre och näring. Det hjälper även till att transportera bort skadliga ämnen. Ett flertal studier på effekten av C-vitamin och förkylning har visat att vitaminet kan sänka förkylningsrisken med 45–64 procent, och att det har förmågan att korta ner sjukdomstiden.

Tallbarrsdryck

Tallbarrsdrycken är enkel att göra: Plocka några nävar färska barr och klipp eller stöt sönder dem. Koka upp vatten och slå på vattnet på barren. Låt dra under lock i cirka 20 minuter. Färska barr är viktigt och att du dricker det strax efter det är klart, då C-vitamin lätt förändras. Det går givetvis fint att lägga i kryddor som nejlika, kardemumma och kanel. Och kanske vill du lägga i lite honung.

Drick gärna infusion på tallbarr förebyggande och öka antalet koppar när du känner att en förkylning eller inflammation smyger sig på.

Tallbarrscookies

Receptet på saffranscookies från portioner under tian lät mumsigt och är himla passande tillsammans med tallbarr.

Till 6 kakor behöver du:
1 dl havregryn
1 dl kokta kikärtor (eller stora vita bönor)
1 msk apelsinsaft
1 msk apelsinskal (ekologiskt)
0,5 pkt/0,25 g saffran
3 dadlar
2 msk pumpakärnor
En handfull tallbarr

Sätt ugnen på 175 grader.

Riv apelsinskalet (lägg vid sidan av) och pressa ur cirka 1 msk apelsinsaft i en bunke. Häll i saffranen och rör runt i apelsinsaften. Låt stå i några minuter. Hacka pumpakärnorna och klipp tallbarren.

Mixa kikärtor, halva mängden havregryn, urkärnade dadlar och saffrans-apelsinsaften till en slät kaksmet i en blender eller med en stavmixer. Blanda i resterande mängd havregryn, hackade pumpakärnor, klippta tallbarr och apelsinrivet.

Forma till en avlång korv och skär smeten i centimetertjocka skivor. Lägg kakorna på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Forma till dem så de ser snygga ut och sätt in i ugnen i cirka 15 min. Ta ut och låt svalna.
Smaska gärna på tillsammans med tallbarrsdrycken!

Det går fint att frysa in kakorna om du inte vill äta alla på en gång.

Tack Thich Nhat Hanh för inspirationen till veckans påminnelse.


Artikeln är en del av vår serie med påminnelser som genom vilda ätbara växter förkroppsligar hur vi är naturen och hur naturen rör sig genom oss. Vill du bli påmind?