Kategorier
Växa med Vilt

Allt existerar i allt

Genom tallbarr får vi även i oss molnen.

När vi äter tallbarr äter vi samtidigt molnen. Det går nämligen inte att ta bort molnen från barren. Om vi skulle göra det skulle barren kollapsa på en gång.

Utan molnen skulle det inte vara något regn och utan regn skulle inte barren växa. Så moln är en del av barren.

Och om vi tittar noggrannare kan vi se att barren enbart består av element som inte är barr. Att barren inte existerar som något separat.

På liknande vis existerar inte heller du och jag som ett separat jag.

Tallbarr på vintern ger maximal effekt

När vi äter tallbarr får vi även i oss en mängd C-vitamin. Speciellt om vi plockar barren på vintern, för då ökar tallen sin C-vitaminhalt. Att den gör det sägs vara ett sätt för tallen att skydda sig mot kylan.

C-vitaminet i tallen hjälper även oss människor att hålla värmen, genom att öka vår blodcirkulation. Ökad blodcirkulation hjälper i sin tur kroppens vävnader att få syre och näring. Det hjälper även till att transportera bort skadliga ämnen. Och ett flertal studier på effekten av C-vitamin och förkylning har visat att vitaminet kan sänka förkylningsrisken med 45–64 procent, och hjälpa till att korta ner sjukdomstiden.

Men tallbarr är mer än moln och C-vitamin. Barren ger oss också antioxidanter och mineralnäringsämnen – ämnen vi behöver för att bygga vår kropp och ytterligare öka vår motståndskraft.

Allt detta är något samerna verkar ha vetat om länge, då de traditionellt använt tallen medicinskt.

Fortsätt läsa om du vill du ta del av tallbarrens effekter i form av tallbarrste och tallbarrscookies.

Tall

Hej tall

Du är ett av de vanligaste barrträden i Sverige och verkar trivas på nära nog all slags mark, gärna tillsammans med lingon och renlav.

Jag har förstått att dina barr sitter på antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper – bland annat tack vare din rikliga mängd C-vitamin. Och enligt mätningar är det enbart nypon och havtorn i Sverige som har högre halt av C-vitamin än vad du har.

Tallbarrste

Tallbarrste är enkelt att göra: Plocka några nävar färska barr och klipp eller stöt sönder dem. Koka upp vatten, häll det på barren och låt dra under lock i cirka 20 minuter.

Plocka så att barren är färska och drick teet strax efter det är klart, då C-vitamin lätt förändras. Kanske vill du även lägga i kryddor som nejlika, kardemumma och kanel.

Drick gärna tallbarrste förebyggande, och extra många koppar när du känner att en förkylning eller inflammation börjar smyga sig på.

Tallbarrscookies

Receptet på saffranscookies från portionen under tian lät mumsigt, och smakar fint tillsammans med tallbarr.

Till sex kakor behöver du:
1 dl havregryn
1 dl kokta kikärtor (eller stora vita bönor)
1 msk apelsinsaft
1 msk apelsinskal (ekologiskt)
0,5 pkt/0,25 g saffran
3 dadlar
2 msk pumpakärnor
En handfull tallbarr

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Riv apelsinskalet (lägg vid sidan av) och pressa ur cirka 1 msk apelsinsaft i en bunke. Häll i saffranen och rör runt i apelsinsaften. Låt stå i några minuter. Hacka pumpakärnorna och klipp tallbarren.

3. Mixa kikärtor, halva mängden havregryn, urkärnade dadlar och saffrans-apelsinsaften till en slät kaksmet i en blender eller med en stavmixer. Blanda i resterande mängd havregryn tillsammans med pumpakärnorna, tallbarren och det rivna apelsinskalet.

4. Forma till en avlång korv och skär smeten i centimetertjocka skivor. Lägg kakorna på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Forma till dem så de ser snygga ut och sätt in i ugnen i cirka 15 min.

Smaska gärna på tillsammans med tallbarrsteet!

Moln är en del av barren, och barren blir en del av oss.

Tack Thich Nhat Hanh för inspiration till veckans påminnelse.


Artikeln är en del av vår serie med påminnelser som genom vilda, ätbara och medicinska växter förkroppsligar hur vi är naturen, för att återskapa kontakten med oss själva. Vill du bli påmind?