Kategorier
Växa med Vilt

Om vi kunde äta jord och solljus direkt

Växterna förvandlar ljus, jord, luft och vatten till mat och medicin.

Ser du solen skina där du är?

Kanske vill du stanna upp i det, just nu.

Gå till solen och känn värmen på din kropp. Se om du kan känna hur din kropp producerar D-vitamin.

Vi kan skapa D-vitamin direkt i kroppen om vi får tillräckligt med solljus. Alla andra vitaminer och näringsämnen behöver skapas av andra organismer, innan vi kan tillgodogöra oss dem.

Växter vet hur de gör mat och medicin från ljus, jord, luft och vatten. Mat och medicin som vi kan ta upp i våra kroppar. Hade vår kropp vetat det så skulle vi kunna äta jord och solljus direkt.

Våtarv hjälper oss

Genom våtarv kan vi bland annat få i oss mineralen som vi kallar magnesium. Har vi brist på magnesium kan vi känna rastlöshet, oro, få hjärtproblem, inflammationer och förstoppning.

Våtarv är ett av Sveriges vanligaste ogräs. Det är en vitaminbomb och supermedicin med högt näringsinnehåll, aminosyror, mineralämnen som kalcium och magnesium, B och C-vitamin och verksamma ämnen som flavonglykosider och saponiner.

Läs vidare om du vill låta våtarv påminna din kropp om hur vi är sammankopplade med växter, jorden och solen – kanske genom en vild vinäger.

Våtarv

Vardagsmat som medicin

Våtarv (Stellaria media) är en vild växande vän med mild smak som är vanlig att hitta på fuktiga platser i trädgårdar och parker. Våtarv fungerar lika bra som vardagsgrönt i maten som när vi behöver återhämta oss från sjukdom, både inuti och utanpå kroppen.

Våtarv har svalkande och återfuktande egenskaper. Ett fint sätt att uppleva det är genom att mosa lite våtarv och lägga som ett bakteriedödande och sårläkande omslag på huden när du får ett sår, insektsbett eller utslag. Eller genom att göra en infusion med hela växtens övre del (stjälk, blad och blommor) och dricka vid torrhosta.

Studier visar att våtarv är mer näringsrik än spenat och grönkål – våra mest näringsrika odlade bladgrönsaker. Kanske är det värt att stanna upp i det nästa gång vi sätter foten på våtarv eller rensar bort det från rabatten.

Lång säsong

Ofta hinner våtarv med två eller tre nya generationer under året, och den kan ses tidigt på våren och finnas kvar under milda vintrar. Våtarv kan variera lite i utseende beroende på växtplats och det finns förväxlingsrisker med andra växter.

Receptidé – vild våtarvsvinäger

Vinäger är toppen om vi vill extrahera mineraler från växter – vilket vi gärna gör med våtarv som har hög mineralhalt. Tinkturer där vi använder alkohol extraherar inte mineraler. Vi kan även använda vatten för att ta del av mineralerna, och då behöver vi ha dem i hett eller sjudande vatten under en längre tid.

Du kan ta lite vild vinäger varje dag som ett mineralrikt stärkande medel eller som dressing på mat.

1. Plocka rejält med våtarv (flera händer fulla) och hacka den fint.

Om du känner dig kreativ kan du tillsammans med våtarv även lägga med maskrosblad, maskrosrötter, brännässlor, groblad, bladen hos vild viol, måra, svinmålla osv.

2. Lägg den hackade våtarven i en glasburk (storlek beroende på hur mycket vinäger du vill göra). Använd så mycket våtarv att det fyller burken ordentlig, utan att det blir för löst eller för trångt där inne.

3. Häll över ekologisk äppelcidervinäger med minst fem procent aciditet, så att det täcker våtarven. 

4. Täck glasburken med ett lock, helst i glas alternativt plast. Har du bara lock av metall behöver du ett pergamentpapper som skydd mellan vinägern och locket (vinägern kan fräta sönder metallen och förstöra vinägern).

5. Skaka burken regelbundet och förvara i 2–4 veckor. Du kan ha den stående på diskbänken så att du kommer ihåg att skaka lite varje dag.

6. När du känner dig redo, sila av våtarven och förvara vinägern i kylen för längre hållbarhet, cirka sex månader till ett år.

Är du sugen på något annat än vinäger? Ät våtarven som den är i en sallad eller smoothie, lägg i soppa eller gryta, gör en stuvning eller kanske en pesto.

Vi behöver hjälp från växter som våtarv att omvandla sol, jord, luft och vatten till mat och medicin.


Artikel är en del av vår serie med påminnelser som genom vilda ätbara växter förkroppsligar hur vi är naturen och hur naturen rör sig genom oss. Vill du bli påmind?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *