Kategorier
Växa med Vilt

Att känna oss levande

Förkroppsliga björkens knoppar.

Kanske letar vi oftast efter meningen med livet men det vi egentligen längtar efter är att känna oss levande.

Att känna oss levande.

Hur landar det i din kropp?

Kanske kan björkens fiberrika vinterknoppar påminna oss om vinterns vila och livet som finns däri knoppen.

Kanske kan vi genom att äta björkens knoppar känna livet, och att se vad det har för effekt i oss.

Läs vidare om du är nyfiken på att förkroppsliga knopparna.

Björkknoppar

Pionjär

Det sägs att björk (Betula) var ett av de första trädslaget som invandrade söderifrån när inlandsisen började smälta för ca 13 000 år sedan. Kanske var det tack vare björkens skydd mot köld, sin höga halt av björksocker, som gjorde att den tidigt hittade hit. Björkens kolhydratsrika sav med 2% socker gör att den ses som en av de 14 viktigaste växterna i en överlevnadssituation.

Knoppar och kroppar

Björkknoppar sägs vara fiberrika att äta och några studier visar på att extrakt av knopparna kan stärka vår kropps förmåga att förebygga och hämma cancerceller. I en rapport från Sveriges Lantbruksuniversitet går det att läsa att samer använde björkblad, vilka innehåller det cancerhämmande ämnet betulin, för att försöka bota cancer i underlivet.

Tänk gärna på att knopparna kommer bli nya löv hos björken, så ta inte mer än du behöver. Känner du dig osäker på att plocka kanske du vill uppdatera dig om allemansrätten.

Receptidé – Knapriga vinterknoppar

Det blir inte enklare än såhär! Under vinterhalvåret går björkens knopparna att äta råa som de är. Vi kan använda knopparna som utfyllnad i mat eller strö på toppen av en sallad, smoothie eller gröt. Tycker du det är festligare att tillaga så går det också fint, eller kokade som te.

Kanske kan björkens knoppar påminna oss om livet i oss.


Artikel är en del av vår serie med påminnelser som genom vilda ätbara växter förkroppsligar hur vi är naturen och hur naturen rör sig genom oss. Vill du bli påmind?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *