Kategorier
Växa med Vilt

Vår medfödda rättighet

Renlaven finns där, utan att vi behöver göra någonting.

En hel generation har vuxit upp i tron att det inte finns något som heter ”en gratis lunch”. Men det är egentligen vår medfödda rättighet. En rättighet till rent vatten, ren luft och giftfri mat. Naturen tillhör inget företag, ingen stat eller regering.

Och till skillnad från mycket annat i vårt samhälle kan vi inte jobba oss till renlav. Den är ingen belöning och vi kan inte på något vis göra oss förtjänta av den. Renlav finns där, och har alltid funnits där, utan att vi behöver göra någonting.

Vad vi kan göra är att öppna våra ögon, vara närvarande och ta emot.

Mat och medicin året om

Renlav är en uråldrig varelse som kan bidra med kolhydrater i form av lavstärkelse, året runt. Det finns forskning på lavens effekt i vår kropp – bland annat har man upptäckt att usinsyra i olika lavar kan motverka cancer. Lav kan också ha en antibiotisk verkan, tillsammans med bakteriedödande och antiinflammatoriska egenskaper.

Fortsätt läsa om du vill lära dig mer om renlav, och om du är nyfiken på att göra lavkrutonger.

RENLAV

Hej renlav

Jag har förstått att du består av olika livsformer – att du är ett eget litet samhälle i sig med en sammansättning av svampar, alger och bakterier. Jag har också förstått att du växer långsamt, i snitt 0,5 centimeter per år, förutsatt att du gillar förhållandena du är i. Och du verkar gilla torr, mager mark – något vi kallar tallhed och hällmark. Där kan du ofta dominera marken.

Med tanke på din långsammare tillväxt plockar jag lite av din topp och inte så mycket från varje ställe. Undrar du som läser hur det är med lav och allemansrätten? Läs här.

Lav renar den yttre och inre miljön

Renlav är en grupp lavar som innefattar flera olika arter, som grå renlav (Cladonia rangiferina) och fönsterlav (Cladonia stellaris). Det går att äta dem precis som alla andra cirka 2 000 olika lavar i Sverige – utom den giftiga varglaven! Varglaven växer på träd och känns igen på sin distinkt gula färg, medan renlav finns på marken och är vit eller grå.

Lavar generellt hjälper till att rena den yttre miljön från luftföroreningar, och på liknande vis hjälper de även till att rena den inre miljön i kroppen. Många lavar är samtidigt känsliga för förändringar i miljön – som luftföroreningar – och minskar då ofta i antal och mängd. Det sägs därför generellt vara ett tecken på att luften är ren, där det växer mycket lavar.

Lavkrutonger

Många lavar innehåller mycket bittra ämnen som kan irritera magen. Genom att lägga laven i vatten tillsammans med något basiskt innan vi friterar till krutonger, neutraliserar vi lavsyran.

Så här:

1. Lägg renlaven i vatten tillsammans med bikarbonat (3 msk per liter). Gör flera byten av vatten och bikarbonat under dagen och följande dag. Skölj och krama ur vattnet mellan varje vattenbyte. Mellan baden passar jag även på att rensa bort barr och annat som följt med.

2. Krama ur vattnet och fritera laven i olja i några sekunder. Håll koll på färgen! Du vill helst inte att den blir brun, och det kan gå fort.

3. Strö på lite flingsalt och vill du förstärka känslan av skog kan du strö över lite mald, torkad svamp eller mortlade enbär.

Bjud på lavkrutonger som festligt snacks eller använd som topping på en soppa.

Renlav påminner oss om att öppna våra ögon, vara närvarande och ta emot.


Artikeln är en del av vår serie med påminnelser som genom vilda, ätbara och medicinska växter förkroppsligar hur vi är naturen, för att återskapa kontakten med oss själva. Vill du bli påmind?