Kategorier
Växa med Vilt

Vi behöver inte göra någonting

Den finns där.

Lav kommer från jorden, och den har vuxit fram ur naturen. Vi kan äta fönsterlav och ta del av denna uråldriga varelse som består av olika livsformer.

Fönsterlaven finns där, utan att vi behöver göra någonting.

Kan vi jobba oss till den? Är den en belöning? Kan vi göra oss förtjänta av den?

Nej. Nej. Neeeej.

Det enklaste verkar ibland vara det svåraste. Vad vi kan göra är att öppna våra ögon, vara närvarande och ta emot. Gärna i form av lavkrutonger. Mer om krutongerna längre ner.

Fönsterlav

Hej fönsterlav

Det verkar råda en namnförvirring kring dig. Du finns i mångas adventsljusstake, men ofta under det felaktiga namnet vitmossa. Vad det inte verkar råda någon förvirring kring är att olika lavar har använts medicinskt.

Veera Tuovinen, forskare på Sveriges lantbruksuniversitetet, har hittat ämnen i lavar som kan motverka cancer. Bland annat usinsyra som sägs vara bakteriedödande och antiinflammatorisk samt ha en antibiotisk verkan.

Lav är ett litet samhälle

Fönsterlav (Cladonia stellaris) är en typ av renlav som vi kan hitta året runt, även under snön. Det är ett eget litet samhälle, en sammansättning av svampar, alger och bakterier.

Fönsterlav växer långsamt. Om laven gillar förhållandena som den är i kan den växa i snitt 0,5 centimeter per år. När jag plockar fönsterlav tar jag lite av toppen och inte så mycket från varje ställe.

Läs av omgivningen genom lavar

Det sägs generellt vara ett bra tecken på att luften är ren, om det finns mycket lavar. Man har sett att många lavar är känsliga för förändringar i miljön som luftföroreningar och minskar då ofta i antal.

Många lavar är också bra på att samla på sig föroreningar, vilket även verkar kunna hjälpa oss att hantera föroreningar i kroppen.

Lavkrutonger

Innan vi ger oss på friteringen för att få till krutongerna vill vi få bort den största mängden av lavsyra. Den kan nämligen irritera magen. Jag gör det genom att urlaka laven: lägger den i vattenbad tillsammans med något basiskt som neutralisera lavsyran.

1. Lägg fönsterlaven i vattenbad tillsammans med lite bikarbonat. Gör flera byten av vatten och bikarbonat under 1–2 dagar. Skölj och krama ur vattnet mellan varje vattenbyte. Mellan baden passar jag på att rensa bort barr och annat som följt med.

2. Krama ur vattnet och fritera laven i olja i några sekunder. Håll koll på färgen! Du vill helst inte att den blir brun och det går fort.

3. Lite flingsalt förhöjer smaken och vill du förstärka känslan av skog kan du strö på lite mald, torkad svamp eller mortlade enbär.

Bjud på som festligt snacks eller toppa en soppa!

Fönsterlaven finns där utan att vi behöver göra någonting.


Artikeln är en del av vår serie med påminnelser som genom vilda ätbara växter förkroppsligar hur vi är naturen och hur naturen rör sig genom oss. Vill du bli påmind?