Kategorier
Växa med Vilt

Vi behöver inte göra någonting

Den är där.

Fönsterlav kommer från jorden, och den har vuxit fram ur naturen. Min impuls är att skriva att den är en gåva från jorden. Men jag känner att det kan tendera att låta spirituellt, på ett vis som en del av oss inte har en relation till. Men egentligen är det väldigt praktiskt.

Är den en belöning? 

Kan vi tjäna oss till den? 

Kan vi kalla den vår? 

Kan vi göra oss förtjänta av den?

Det bli nog ett nej på alla. 

Men den är där. Utan att vi behöver göra någonting.

Vad vi kan göra är att öppna våra ögon, vara närvarande och ta emot.

Vi kan äta fönsterlav och ta del av denna uråldriga varelse som består av olika livsformer. Det kan vara så att ni redan har en relation till varandra. Fortsätt gärna läsa om du är nyfiken på mer.

Fönsterlav

Åretruntboende

En lav är ett eget samhälle i sig. Det är en sammansättning av svampar, alger och bakterier, men vi ser dem ofta som en enhet.

Fönsterlav (Cladonia stellaris) är en typ av renlav som vi kan hitta året runt, även under snön. Som de flesta andra lavar växer fönsterlav långsamt. Om laven gillar förhållandena som den är i kan den växa i snitt 0,5 centimeter per år. Det känns fint att ha med sig det när vi plockar. Jag plockar lite av fönsterlavens topp och tar inte så mycket från varje ställe.

Har ni redan en relation?

Har du en adventsljusstake med ”vitmossa” i är det stor chans att ni redan har en relation. ”Vitmossan” i ljusstaken är troligen egentligen fönsterlav. Det är en vanlig namnförvirring. Har du köpt fönsterlaven i butik kan den vara indränkt i flamskyddsmedel, så ät gärna inte den.

Läs av omgivningen genom lavar

Det sägs generellt vara ett bra tecken på att luften är ren, om det finns mycket lavar. Man har sett att många lavar är känsliga för förändringar i miljön som luftföroreningar och minskar då ofta i antal.

Många lavar är också bra på att samla på sig föroreningar, så undvik gärna ställen som du tror är eller har varit förorenade. Lav kan bli väldigt gammal – ofta flera hundra år, en del kan leva i tusen år – och kan därför ha samlat på sig föroreningar under en längre tid.

Mat som medicin, medicin som mat

Olika lavar har använts inom folkmedicinen och enligt Veera Tuovinen, forskare på Sveriges lantbruksuniversitetet, har man hittat ämnen i lavar som kan motverka cancer. Bland annat usinsyra som sägs vara bakteriedödande och antiinflammatorisk samt ha en antibiotisk verkan.

Lav är generellt näringsrikt och kan ge oss kolhydrater i form av ”lavstärkelse”, även om vi inte verkar kunna tillgodose oss energin i alla olika lavar. Lavasyror finns i olika utsträckning i olika lavar, som i större mängder kan irriterad våra magar. För att få bort de bittra och beska ämnena kan vi urlaka laven genom att lägga den i vattenbad tillsammans med något basiskt som bikarbonat – för att neutralisera lavsyran.

Receptidé – fönsterlavskrutonger

1. Lägg fönsterlaven i vattenbad tillsammans med lite bikarbonat. 

2. Gör flera byten av vatten och bikarbonat, förslagsvis under 1–2 dagar. Skölj och krama ur vattnet mellan varje vattenbyte. Mellan vattenbaden passar jag på att rensa bort barr och annat skogigt som följt med.

3. Innan vi friterar fönsterlaven kan vi ångkoka eller koka den i nytt vatten under 30 min. Tanken med att koka laven innan vi friterar är liknande som med vattenbadet, att reducera lavasyrorna. Testa dig fram – jag kokade inte men lät laven ligga i vattenbad under två dagar med många byten. Jag kände ingen besk eller bitter smak.

4. Krama ur vattnet och fritera laven i olja i några sekunder medan du håller koll på färgen. Du vill helst inte att den blir brun och det blir den fort!

5. Lite flingsalt förhöjer smaken och vill du förstärka känslan av skog kanske du vill strö på lite mald, torkad svamp eller mortlade enbär.

6. Krutongerna är fina på toppen av en sallad eller en festlig macka.

Är du inte sugen på att fritera kan du laka ur, koka och sedan torka fönsterlaven och göra till pulver. Pulvret kan du använda tillsammans med mjöl eller som förtjockningsmedel i sås eller soppa.

Fönsterlaven finns där, utan att vi behöver göra någonting.


Artikeln är en del av vår serie med påminnelser som genom vilda ätbara växter förkroppsligar hur vi är naturen och hur naturen rör sig genom oss. Vill du bli påmind?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *