Kategorier
Växa med Vilt

Vår medfödda rättighet

Renlaven finns där, utan att vi behöver göra någonting.

En hel generation har vuxit upp i tron att det inte finns något som heter ”en gratis lunch”. Men det är egentligen vår medfödda rättighet. En rättighet till rent vatten, ren luft och giftfri mat. Naturen tillhör inget företag och ingen regering.

Renlaven finns där, och har alltid funnits där, utan att vi behöver göra någonting. Lav kommer från jorden, och likt oss har den vuxit fram ur naturen.

Till skillnad från mycket annat i vårt samhälle kan vi kan inte jobba oss till den. Den är ingen belöning och vi kan inte på något vis göra oss förtjänta av den.

Vad vi kan göra är att öppna våra ögon, vara närvarande och ta emot.

Mat och medicin

Vi kan äta renlav och ta del av denna uråldriga varelse året runt. Lavar kan bidra med kolhydrater i form av lavstärkelse och det finns forskning på lavens effekt i vår kropp. Bland annat har man upptäckt att usinsyra i olika lavar kan motverka cancer. Lav kan också ha en antibiotisk verkan, tillsammans med bakteriedödande och antiinflammatoriska egenskaper.

Fortsätt läsa om du vill lära dig mer om renlav och om du är nyfiken på att göra lavkrutonger.

Fönsterlav

Hej renlav

Jag har förstått att du består av olika livsformer. Att du är ett eget litet samhälle i sig med en sammansättning av svampar, alger och bakterier. Jag har också förstått att du växer långsamt, i snitt 0,5 centimeter per år, förutsatt att du gillar förhållandena du är i. När jag plockar dig tar jag därför lite av toppen och inte så mycket från varje ställe.

Om du funderar kring allemansrätten och lav kan du läsa mer här.

Läs av omgivningen genom lavar

Många lavar är känsliga för förändringar i miljön, som luftföroreningar och minskar då ofta i antal och mängd. Därför sägs det generellt vara ett tecken på att luften är ren, där det växer mycket lavar.

Renlav är en grupp lavar som innefattar flera olika arter, som grå renlav (Cladonia rangiferina) och fönsterlav (Cladonia stellaris). Det går att äta dem precis som alla andra cirka 2 000 olika lavar i Sverige, utan den giftiga varglaven. Renlav hittar du på hällmarker och sandig skogsmark. Det gör det relativt lätt att hålla isär den med varglaven, som bara växer på träd och känns igen på sin distinkt gula färg.

Lavkrutonger

Många lavar innehåller mycket bittra ämnen som kan irritera magen. Genom att lägga lava i vatten tillsammans med något basiskt innan vi friterar till krutonger, neutraliserar vi lavsyran.

Så här:

1. Lägg renlaven i vatten tillsammans med lite bikarbonat och låt den ligga där. Gör flera byten av vatten och bikarbonat under en till två dagar. Skölj och krama ur vattnet mellan varje vattenbyte. Mellan baden passar jag på att rensa bort barr och annat som följt med.

2. Krama ur vattnet och fritera sedan laven i olja i några sekunder. Håll koll på färgen! Du vill helst inte att den blir brun och det kan gå fort.

3. På med lite flingsalt och vill du förstärka känslan av skog kan du strö över lite mald, torkad svamp eller mortlade enbär.

Bjud på lavkrutonger som festligt snacks eller toppa en soppa med dem!

Renlaven påminner oss om att öppna våra ögon, vara närvarande och ta emot.


Artikeln är en del av vår serie med påminnelser som genom vilda ätbara växter förkroppsligar hur vi är naturen och hur naturen rör sig genom oss. Vill du bli påmind?