Kategorier
Växa med Vilt

Ekollon sitter på information

Information, intelligens och näring.

De här små ekollonen sitter på all information som behövs för att bli ett stort träd – som kan bli tusen år gammalt. Den information innehåller allt för att ekollonet ska kunna utveckla en stam, bark, grenar, rötter, blad, blommor och nya ekollon.

Vissa år stöter ekar bort en mängd grenar, vilket man skulle kunna tro är ett tecken på sjukdom. Men det verkar snarare vara en självreglerad gallring som eken pysslar med. Det finns en intelligens i eken att ta hand om sig själv.

När vi äter ekollon får vi i oss det. Både informationen och intelligensen. Vi får även i oss massa näring.

Way back

Ekollon har varit en del av vår kost sedan way back. Och det finns tecken på kulturer över nästan hela världen som varit ekollonätande. Ekollon är en näringsrik, vild råvara som innehåller 60% stärkelse, 7% protein och 4% fett. De finns ofta i överflöd, kan förvaras enkelt och håller länge. Alltså!

Men vi får lätt för oss olika saker som skapar osäkerhet. Som att ekollon innehåller höga halter garvsyra och inte är lämpliga för oss att äta. En sanning med stor modifikation. Vill du veta hur du kan komma åt ekollonets information, intelligens och näring? Kanske i form av rostade ekollon snacks. Fortsätt läsa.

Ekollon

Hej ekollon

Du är generös, som låter mer än 500 arter av insekter och smådjur ta del av din murkna ved när du blivit gammal. Och du bjussar på dina näringsrika ekollon till både människor och djur.

Skogar med enbart dig är ovanligt, du hittas ofta växande bland andra löv- eller barrträd. Och det verkar som du trivs bäst i södra Sverige, upp till Dalälven.

En halvsanning

Det stämmer att ekollon (Quercus robur) innehåller en större mängd garvsyra (tanniner), vilket gör att de upplevs sammandragande och smakar beskt. Men efter tillagning är de fina att använda som mat. Du kan även skala ett ekollon och smaka på det rått. Äter du däremot många, kommer magen att säga till.

Ibland är det bra med en jämförelse för att få perspektiv, som att vi oftast inte heller äter rå potatis – men gärna tillagad.

Omogna eller mogna

September–oktober är årstiden för att plocka ekollon. Du kan plocka dem gröna innan de fått skal, eller när de fått skal. Använd dem direkt eller låt de ligga tills de blir bruna. Du kan även plocka ekollon som mognat, fallit till marken och är bruna. De omogna är mildare i smaken, medan de mogna har ett högre näringsinnehåll.

Vissa ollon vill vi undvika

Några saker att tänka på när du plockar ekollon:

– Kika efter ekollonvivlar, de gillar att krypa in i ekollon och lägga ägg. Du känner igen dem på ett litet svart hål på skalet, som ser ut som en prick. Hoppa över att plocka dem. Du kan skala och öppna ett ekollon när du är ute och se om du gissat rätt.

– Trycka gärna på ekollonet med nageln, om det är mjukt kan det betyda att det är dålig inuti. Men det kan också bero på att det har börjat torka. Om du känner dig osäker, lämna och plocka vidare.

– Jag undviker även ekollon som har mörka fläckar eller har väldigt krusigt skal, jämfört med andra ekollon från samma träd. Ser du ”ärrbildningar” eller mindre sprickor behöver det däremot inte betyda att den är dålig, här går jag på känsla.

Om du inte hittar så många ekollon som du tror är bra – gå vidare till nästa. Det kan variera. Har det kommit ut en grodd från toppen? Då är ekollonet levande och friskt!

Rostade salta ekollon

Det finns många sätt att tillaga och använda ekollon på, och här kommer en enkel favvo: rostade salta ekollon.

1. Skala dina nyplockade ekollon med hjälp av en bra kniv. Jag tycker det är enklast att skära bort en del av toppen och en del av botten, sedan faller resten nästan av självmant.

2. Koka upp ekollonen i vatten. När de kokat upp, byt vatten och upprepa fyra eller fem gånger, tills du känner dig bekväm med smaken. Testa genom att gnaga lite på ett av ekollonen. För varje uppkok minskar garvsyran.

3. Värm en gjutjärnspanna, lägg i ekollonen och rosta. Om du vill kan du lägg i en klick smör eller lite olja och salta.

4. Klara, färdiga, snacksa!

Ett alternativ som är för läskande för att inte skriva – doppa det rostade ekollonet i smält, riktigt mörk choklad.

Ps. Det ingår inte i allemansrätten att plocka ekollon från träden, men däremot från marken (fast lagen är lite otydlig). Du kan läs mer om det i vår guide alle mans rätt [allemansrätten].


Artikeln är en del av vår serie med påminnelser som genom vilda ätbara växter förkroppsligar hur vi är naturen och hur naturen rör sig genom oss. Vill du bli påmind?