Kategorier
Växa med Vilt

Inte ett tallbarr i sin ensamhet

Vi får även i oss molnen.

Zen-munken och fredsaktivisten Thich Nhat Hanh förklarar vackert och tydligt hur ingen kan bara vara i sig självt, utan allt existerar i allt. Tallbarret är där, vackert, vintergrönt, väldoftande. Men barret är inte ett barr i sin ensamhet.

När vi tittar på ett tallbarr kan vi, som Thich Nhat Hanh beskriver det, se att barret är gjort av många delar som kan kallas ”icke-barr”. När du rör ett tallbarr så rör du molnen. Man kan inte ta bort molnen från barren. 

Om vi skulle ta bort molnen från barren skulle barret kollapsa på en gång. Utan molnen skulle det inte vara något regn och utan regn skulle inte barret växa. 

Så moln är en del av barret.

Hela universum kan ses, röras och doftas genom barret. 

Om vi kollar noggrannare kan vi se att barret enbart består av element som inte är barr.

Det har inte ett separat jag.

Vi är inte ett separat jag.

Låter det lite väl spirituellt? Eller bara praktiskt? Kanske både och. 

När vi äter tallbarr så får vi även i oss molnen. 

Fortsätt läsa om du är nyfiken på tallbarr och hur det kan bli en del av dig.

Tall

Skyddar sig och hjälper oss

Tallbarr (Pinus sylvestris) är något av det mest C-vitaminrika vi har i Sverige och när det blir kallare ute sägs det att tallen ökar sin mängd C-vitamin för att skydda sig från att förfrysa. Spännande parallell med våra kroppar då man märkt att tallbarr ökar vår blodcirkulation och kan hjälpa oss att hålla värmen.

Studier visar att tallbarr också har läkande egenskaper. Det kan vara fördelaktigt att dricka tallbarrste eller andas in ångan från hett tallbarrsvatten vid förkylning och inflammation i andningsvägarna. 

Tillsammans med tallen

Det finns mycket som man kan göra tillsammans med tallen, med barren, skotten, barken, rötterna, kottarna, tallblommorna med pollen och kådan.

Receptidé – tallbarrsdryck

Tallbarrsdrycken är mer en receptidé än ett fast recept, så det finns inga mått. Kanske tycker du om en krydda mer än en annan, kanske vill du byta ut någon.

1. Koka upp vatten med kryddor (pulver eller hela som du helst krossar för att frigöra mer smaker):
– kardemumma
– färsk ingefära
– kanel 
– stjärnanis
– fänkålsfrön

2. Klipp eller mortla färska tallbarr smått (lättare med sax än kniv) för att frigöra så mycket av ämnena i barren som möjligt. Lägg bitarna i vattnet som kokat upp och låt det svalna av under lock i cirka 20 minuter, för att ge tid för de aktiva ämnena att komma ut. Genom att ha locket på försvinner inte de flyktiga ämnena med ångan.

3. Sila och blanda i honung, om du vill, tillsammans med någon variant av mjölk.

Det fungerar också fint med enbart tallbarr och varmt vatten, eller att låta klippta bitar av tallbarr dra i kallt vatten under natten.

När du rör ett tallbarr så rör du molnen.


Artikeln är en del av vår serie med påminnelser som genom vilda ätbara växter förkroppsligar hur vi är naturen och hur naturen rör sig genom oss. Vill du bli påmind?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *