Kategorier
Växa med Vilt

Du kan programmera om dig med hjälp av slånbär

 Vad kan hända om du äter slånbär, sakta och medvetet?

Det finns något som kan liknas vid en ”felprogrammerad” algoritm i vår kropp. Algoritmen säger att om vi äter chips, kommer vi vilja ha mer om vi äter dem snabbt och omedvetet. Om vi istället äter chipsen sakta och medvetet kommer vi troligen inte vilja ha mer.

Om vi byter ut chipsen och istället äter slånbär långsamt och medvetet kan vi uppleva en djupare tillfredsställelse.

När vi gör saker med ökad närvaro kan ”felprogrammeringen” i vår kropp bli synlig. Och då kan vi programmera om oss.

Varför känns det som kroppen belönar oss när vi är onyttiga?

Mat som innehåller tillsatser och bekämpningsmedel triggar kroppens adrenalin. Det gör att endorfiner frigörs och vi mår bra, för en kort stund. Kroppen reagerar på gifterna genom att sända ut endorfiner som skyddar oss från att känna den faktiska skadan.

När vi får i oss tillsatser som tartrazin (E102), vilket bland annat finns i vissa typer av chips, kan det skapa onormala celler i vår kropp. Det kan ge oss vävnadsskador och förändringar i våra blodvärden. I kombination med andra tillsatser, som konserveringsmedel, kan ämnets cancerframkallande egenskaper förstärkas. Det kan även orsaka hyperaktivitet hos barn, astma och allergier.

Algoritmen är inte uppdaterad till att vi idag konstant har gifter omkring oss.

Slånbär ökar vår motståndskraft

Slånbär räknas till ett av Sveriges nyttigaste vilda bär och frukter, mycket tack vare sin höga halt av fenolföreningar. Studier har visat att slånbär kan ha en skyddande effekt vid onormal blodbildning och på våra blodvärden. Man har även sett att slånbärs antioxidantkapacitet kan minska livskraften på den vanligaste och mest aggressiva cancern i hjärnan.

Är du nyfiken på att programmera om dig med hjälp av slånbär, och kanske slånbärsglögg? Fortsätt läsa.

Slånbär

Hej slånbär

Det sägs att araberna, grekerna och romarna använde dina blommor och frukter som både läkemedel och livsmedel under medeltiden. Och att dåtidens läkare gjorde en tjock saft av dina bär som medel vid akut tarminflammation, orsakad av bakterier och amöbor.

Ditt buskliknande växtsätt skapar stora snår och tillsammans med grenar fulla av vassa tornar bildar du nästan ogenomträngliga passager. Det verkar som du trivs bäst i kusttrakterna, upp till Uppland ungefär. Och att du gärna håller till i skogsbryn och öppna marker. Det går att hitta dig i inlandet, men där verkar du vara mer sällsynt.

Slånbärsglögg

Slånbär (Prunus spinosa) mognar sent så ge dem tid att bli fullmogna. Om du plockar dem efter en natt med frost har en del av garvsyran omvandlats. Slånbären blir då sötare och mindre sträva. Liknande effekt får du om du lägger dem i frysen över natten. Du kan även plocka slånbär när de börjat skrumpna ihop, det betyder bara att du haft tillräckligt med tålamod.

Så här kan ett recept på slånbärsglögg se ut:

2 kanelstänger
2 stjärnanis
4 hela kardemummafrukter
7 kryddnejlikor
1 cm färsk ingefära
1 bit apelsinskal
8 dl slånbär
1 msk enbär
1,5 liter vatten
1–2 dl farinsocker, kokssocker eller strösocker, alternativt halva mängden honung

1. Mortla kryddorna och lägg dem i en kastrull eller annat värmetåligt kärl.
2. Koka upp vattnet separat.
3. Häll det varma vattnet över kryddorna och bären, låt det svalna.
4. Sila av vätskan från kryddor och bär.
5. Koka upp vätskan utan kryddor och bär på nytt.
6. Häll den varma vätskan över kryddorna och bären, låt svalna igen.
7. Upprepa två eller tre gånger till.
8. Sista gången silar du av vätskan och kokar sedan upp glöggen tillsammans med sockret. Använder du honung vill du lägga i den när glöggen har svalnat, för att inte förstöra honungens aktiva ämnen.

Ju fler gånger vätskan kokas upp och hälls på kryddorna och bären, desto mer smakar glöggen (gör gärna minst 4–5 gånger).

Glöggen kan förvaras några veckor i kylskåpet. Och när det är dags för mys – värm och servera med mandlar och russin.

Vi kan synliggöra ”felprogrammeringen” i vår kropp genom att dricka slånbärsglögg långsamt och medvetet.

Tack Lorenzo på Food Laboratory och Quantum Laboratory i Auroville för inspirationen till påminnelsen.


Artikeln är en del av vår serie med påminnelser som genom vilda ätbara växter förkroppsligar hur vi är naturen och hur naturen rör sig genom oss. Vill du bli påmind?