Kategorier
Växa med Vilt

En radikal handling

Tack almfrukt.

Att uttrycka tacksamhet kan kännas oskyldigt, men i ett samhälle byggt på konsumtion kan det vara en radikal handling. Låter det överdrivet?

Tacksamhet skapar en känsla av fullständighet, medan mycket av vårt ekonomiska system spelar på känslan av tomhet och brist. Tacksamhet gör att vi inte behöver shoppa för att känna tillfredsställelse. 

Brukar du uppmärksamma det som finns runtomkring dig eller fokuserar du mer på vad som inte finns? Kanske kan vi med hjälp av almträdet påminna oss om att vi redan har det vi behöver.

Almträd ger oss det vi behöver

Almträdet ger oss ätbara frukter, almfrön och vi kan äta bladen när de börjar spricka ut. Den inre barken kan användas medicinskt, med egenskaper som är sammandragande och mjukgörande. Och syret vi andas, den lilla saken ger almträdet oss också.

Lufta, mat och medicin – almträd finns här och ger oss det.

Läs vidare om du är nyfiken på att utforska mer om de ätbara almfrukterna, tillsammans med en annorlunda tacksamhetsövning.

Almfrukt

Hej almfrukt

Under några veckor i maj kan vi plocka dina gulgröna almfrukter som hänger i knippen på grenarna. Det blir ofta stora klasar, vilket gör det lätt och snabbt att plocka ett gäng. Jag gillar att äta almfrukt direkt från trädet eller råa i en sallad. Men om vi väntar för länge hinner frukterna bli bruna, torra och flyga sin väg.

Jag har förstått att du är vanligast i södra Sverige och ganska vanligt upp till Uppland. Men att det längre norrut kan vara lurigare att hitta dig.

Tacksamhetsövning

Växer det några almträd (Ulmus glabra) runtomkring dig? Nästa gång du ser ett, stanna till för en tacksamhetsövning. Övningen kanske kännas märklig om du aldrig gjort något liknande tidigare. Kanske kommer det tankar som börjar ifrågasätta, försök att låta dem vara.

Redo?

När du ser trädet, säg ”hej almträd” – gärna högt. Stanna med det och se vad som händer i dig. Kanske vill du upprepa hejjet en gång till.

Se om trädet har några almfrukter. Smaka på ett och stanna med smaken. Lägg några almfrukter i fickan och ta med dem hem. 

Lägg almfrukterna i kylskåpet om du inte tänkt äta på ett tag. Nästa gång du äter, oavsett om det är en gryta, macka eller sallad – strö några almfrukter på din mat. Innan du tar den första tuggan, säg ”hej almfrukt” och se vad som händer i dig. 

Testa om någon dag igen och se om det landar annorlunda i dig. Finns det inte almträd i din närhet så välj något annat. Nyutspruckna boklöv är också mumsigt.

Tacksamhet skapar en känsla av fullständighet. Kanske kan almträdet påminna oss om att vi redan har det vi behöver.


Artikel är en del av vår serie med påminnelser som genom vilda ätbara växter förkroppsligar hur vi är naturen och hur naturen rör sig genom oss. Vill du bli påmind?