Kategorier
Växa med Vilt

Smaka på intelligensen

Du äter inte bara en växt.

Jag tittar på växten som vi kallar stensöta och tänker på att den har förfäder som var här långt innan vi människor kom.

Smakerna och näringen hos stensöta produceras tack vare växtens intelligens, som går miljontals år tillbaka i evolutionen. Intelligensen gör att stensöta börjar växa på impuls från vattnet och tar upp och förvandlar de olika elementen från sin omgivning. 

Solljuset, vattnet, näringen från jorden, luften.

De olika elementen ger stensöta sin smak, vilken har fysiologiska och psykologiska effekter i våra kroppar. Stensöta innehåller ämnen som skapar en smak av söt-besk lakrits, och studier visar att den har egenskaper som är sammandragande, mjukgörande och lugnande.

Likt ett zip-program

När du smakar på stensöta, rengör då en bit av roten och lägg den på din tunga. Var uppmärksam på smaken. Och på intelligensen, på informationen som finns där.

Intelligensen går mellan elementen, stensöta och oss själva som genom ett zip-program på datorn. Stensöta tar in och packar ihop solljuset, jorden och vattnet. Och när vi äter packar vi upp innehållet som stensöta komprimerat.

Kanske kan vi bli medvetna om stensötans intelligens som fungerar inuti oss.

Fortsätt läsa om du är nyfiken på stensöta som en allierad växtvän.

STENSÖTA

En liten ormbunke

Stensötan (Polypodium vulgare) är en ormbunke som vi kan hitta grön hela året i stora delar av Sverige. Många ormbunkar är giftiga, men den ofarliga stensötan är enkel att urskilja.  

Det är rotstammen som vi är sugna på och bäst skördar vi den från hösten och fram till våren. Rötterna växer horisontellt utmed marken, och gräver vi försiktigt så kan vi få upp hela utan att den går sönder.

Efter första frostnatten sägs smaken inte vara lika bitter men jag upplever att smaken kan variera mycket beroende på var och när jag plockar. En fin idé är därför att smaka lite innan vi plockar mer.

En allierad växtvän?

Stensötans rotstam har traditionellt används inom europeisk, amerikansk, kinesisk, unani och ayurvedisk medicin. Är du nyfiken kan du testa en dekokt eller avkok på stensöta.

Det gör du genom att koka upp rotstammen i vatten och låta den dra under lock, allt från 20 minuter till någon timme. Tiden beror på vad vi vill använda den för, och det finns inte ett rätt sätt.

Testa stensöta om du vill:
– rensa slem vid förkylning och slemhosta
– hjälpa matsmältningen eller som laxeringsmedel vid förstoppning
– känna dig mindre melankolisk
– ge support vid reumatisk svullnad i lederna

Du kan också ha stensöta i vatten som måltidsdryck eller använda den som smaksättare till sås eller dessert.

De medicinska egenskaperna gör att vi behöver vara lite försiktiga med att använda stensöta ofta och mycket. Tänk gärna ”någon gång då och då” eller vid behov.

Genom stensöta kan vi bli medvetna om kraften från solen, jorden, vattnet, luften och intelligensen som finns i växter sedan miljontals år.


Artikeln är en del av vår serie med påminnelser som genom vilda ätbara växter förkroppsligar hur vi är naturen och hur naturen rör sig genom oss. Vill du bli påmind?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *