Kategorier
Växa med Vilt

Tarmluddet är våra rötter

Vårt tarmludd tar upp näring från jorden med hjälp av växter som enbär.

Mycket av det vi ser kommer från det som finns under jorden, som enbär. Roten förankrar växten, tar upp vatten, mineraler och näring. En växts grönska och tillväxt är beroende av den jord som den växer i. Är marken näringsfattning och sur blir växten tunnare och ljusare.

På liknande vis är det med oss, vi behöver näring för att utvecklas, må bra och vara motståndskraftiga. Eftersom vi inte kan äta jord direkt har vi utvecklat ett sätt att extrahera näringsämnen från jorden via växter. Våra rötter är tarmluddet.

I tarmluddet finns blod- och lymfkärl som suger upp näringen från växter och för det vidare ut i kroppen. Vi behöver ge våra rötter goda förutsättningar och enbär kan vara med och bidra till det.

Krydda med vilt

Enbär har en skarp, djupt söt, aromatisk och lite skogig smak. Och passar perfekt som vild krydda. Det rikliga innehållet av eterisk olja sitter på egenskaper som är antibakteriella, svampdödande och antioxidanter. Vilket minskar risken för infektioner, eliminerar tarmparasiter och bidrar till gynnsamma förhållanden i tarmen. Och bitterämnen i enbär stimulera gallflödet och matsmältningsenzymer.

Kombinationen av syrad (fermenterad) kål med krossade enbär kan hjälpa vår kropp att ta upp ännu mer näringsämnen, tack vare att de goda bakterier som naturligt finns i kålen har fått växa till sig i antal. Fortsätt läsa för att gödsla dina rötter med kål och enbär.

Enbär

Hej enbär

Du syns till i hela Sverige och ser ut att gilla solöppna platser. Jag har hittat dina mogna bär året om, även om det sägs att hösten är tiden att plocka. Jag har också märkt att dina bär tar några år på sig att mogna. Från att vara en blomma det första året, till att bli gröna bär år två och sedan mörkt blå det tredje året.

Jag har förstått att dina gröna bär innehåller som mest eterisk olja. Men till mat tar jag helst bären när de är blå, så får jag en lagom dos av din starka effekt.

Less is more

De medicinska effekterna hos enbär (Juniperus communis) slutar inte i tarmen. Den eteriska olja är med och retar njurarna så att blodcirkulationen i njurarna ökar och urinavsöndringen stimuleras, vilket kan hjälpa till vid urinvägsinfektion. Det kan även hjälpa till vid svullnader och värk i leder orsakade av urinsyra som fastat i leden. Kalla händer och fötter kan också kännas varmare tack vare den extra skjutsen i cirkulationen.

Men less is more när det kommer till enbär, som är något av det mest potenta vi har. Ät enbär med lite oregelbundenhet och sådär 5-6 stycken. Om du är gravid, har högt blodtryck eller om din njurar har det kämpigt, är det bättre med ännu färre.

Syrad vitkål med krossade enbär

Det här är bra grejer. Ett recept från surtanten Jenny Neikell, plus enbär.

Ingredienser och gör så här:
1 kg vitkål
1 matsked finkornigt havssalt
1/2 matsked enbär

1. Skölj vitkålshuvudet och ta bort eventuella fula blad.

2. Dela kålen på mitten, strimla kålen så tunt som möjligt och riv rotstocken grovt. Lägg allt i en bunke och strö över saltet.

3. Banka och krama kålen tills den börjar vätska sig. Det kan ta alltifrån 5 till15 minuter, beroende på hur mycket vatten kålen innehåller. Du ska kunna krama en näve kål så att det rinner (inte droppar) vätska, då är den färdig.

4. Krossa enbären lätt (för att frigöra smaker och aromer), och blanda ner i kålen.

5. Lägg kålblandningen i en 1,5 liters glasburk, som har gummiring och bygellås. Pressa ner blandningen med en träslev eller med knytnäven så att den packas tätt. Toppa med vätskan som finns kvar i bunken så att innehållet blir täckt av vätska. Lämna minst 5 cm till kanten på burken.

Vi vill att vätskan ska täcka kålen, för att hålla kålen på plats kan vi ta till påstricket: Ta en 2 liter fryspåse och veckla ut den inuti burken. Häll vatten i påsen så att det nästan står upp till kanten på burken. Pressa ut luften och knyt en knut så högt upp på påsen som möjligt. Stäng locket och se till att påsen inte sticker ut ur burken.

6. Ställ burken på en tallrik och förvara på en mörk plats i rumstemperatur (18–22°C) i 14 dagar. Kallare går saktare och varmare går fortare.

7. Låt surkålen mogna i kylskåp i ytterligare minst 14 dagar.

Ät något matsked varje dag och gödsla dina rötter!


Ps. Tack naturläkare Raimo Heino, påminnelsen är inspirerad av dig.


Artikeln är en del av vår serie med påminnelser som genom vilda ätbara växter förkroppsligar hur vi är naturen och hur naturen rör sig genom oss. Vill du bli påmind?