Kategorier
Växa med Vilt

Undersök inte din kropp, undersök dina vanor

En av dina allierade?

Det är vad vi gör dagligen och kontinuerligt som påverkar oss. Kroppen ger oss signaler att lyssna på. Vi kan välja att se det som en vän som försöker säga oss något. Försök höra vad som vill komma fram.

Hur känner du dig just nu, i din kropp? Hur är din sinnesstämning?

För att läka naturligt sägs det att våra kroppar behöver tre saker: tillit, tid och materia.

Materia är de fem elementen: luften vi andas, solljuset, vattnet, jorden som vi får i oss genom växter och eter som bland annat är utrymmen och kanaler i kroppen där allt kan passera och tas upp.

Känner du dig trött? Utmattad? Har du eksem eller allergi? 

Genom att lyssna kan vi stötta på djupet

Har du eksem kan det vara lockande att använda den där krämen. Kanske hjälper det för att lugna huden, för att tysta. Men många gånger visar sig problemet istället på något annat vis. Nya signaler blir nya sätt för kroppen att göra sig hörd.

Eksem och allergier har i många fall inre orsaker. Kanske är den näringsrika och utrensande brännässlan en allierad växtvän som kan finnas där för dig?

Läs vidare om du är nyfiken på hur du och brännässlan kan matcha och vad ni kan hitta på tillsammans.

Brännässla

Egenskaper och funktioner

Brännässlan (Urtica dioica) är så kallat polymedicinsk, och den utgör en helhet med flera aktiva ämnen, funktioner och egenskaper. Ett och samma ämne har även flera olika funktioner och egenskaper.

Brännässlan är en mineralrik vild växt som bland annat innehåller kalcium, potassium, fosfor, krom, kobolt, mangan, magnesium, zink, selen, tiamin, riboflavin, vitamin A och C, karotenoider, protein och järn. Ja, listan är lång!

Tillsammans med verksamma växtämnen som flavonoider, serotonin, klorofyll och steroler gör det brännässlan stärkande, blodrenande, blodbildande, urindrivande och utrensande. Brännässlan sägs också ha en adaptogen förmåga, vilket enkelt förklarat hjälper våra kroppar att balansera sig.

Egenskaperna hos brännässlan är kall och torr med en sammandragande tendens.

Brännässlans relation till våra kroppar

Den utrensande och återställande effekten stöttar våra njurar att avgifta kroppen. Det gör brännässlan till en hjälpsam vän vid bland annat eksem och allergier, vilket ofta är yttre signaler på inre orsaker.

Brännässlan kan även stärka oss när vi upplever trötthet och orkeslöshet, med sin näringstäthet tillsammans med den blodbildande förmågan. Vi kan med hjälp av brännässlan återfå energi och blir mindre mottagliga för virusangrepp och reumatiska sjukdomar.

Hur matchar brännässlan dina egenskaper?

Som varelser av naturen är vi komplexa och under konstant förändring, men samtidigt kan vi se tendenser i oss. Varm eller kall, fuktig eller torr är egenskaper som vi har en unik balans av. Inom ayurveda pratar man om det som vår medfödda konstitution. När vi upplever obalanser i kroppen ändras vår konstitution tillfälligt, som vid feber – då känner vi ofta mer kyla eller hetta än vanligt.

Kanske passar brännässlans svalkande och torkande egenskapen dig perfekt, eller så fungerar det bättre för dig om du balanserar med växter som återfuktar och värmer. 

Är du nyfiken på dina egenskaper? Mejla emmaviola@vaxamedvilt.se och fråga om testet för egenskaper – jag skickar det gratis till dig.

Receptidé – nässelte för utrensning

Om nässlor känns som växten för dig vill du kanske testa en fyra veckors tekur för att stärka och rensa din kropp.

1. Plocka fem till sex toppar av nässlor. Har du inte färska nässlor kan du använda torkade nässlor eller nässelpulver i varmt vatten.

2. Koka upp varmt vatten och låt nässlorna dra i vattnet under lock en längre tid. Det finns olika teorier om tidslängden, allt från femton minuter till åtta timmar. Mitt förslag är att du gör det som känns smidigt för dig. Kanske är det att förbereda på kvällen och låta det stå över natten.

3. Drick helst nässelte på fastande mage på morgonen och en till två koppar klunkvis under dagen. Rekommendationen kommer ifrån Maria Treben, en känd figur inom örtmedicin.

Är du nyfiken på att testa något helt annat med brännässlan? Om du känner du av ischias eller nervinflammationer i kroppen – stryk färsk brännässla över de smärtande ställena, det som bränner stimulerar.


Artikel är en del av vår serie med påminnelser som genom vilda ätbara växter förkroppsligar hur vi är naturen och hur naturen rör sig genom oss. Vill du bli påmind?

2 svar på ”Undersök inte din kropp, undersök dina vanor”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *