Kategorier
Växa med Vilt

Undersök dina vanor – inte din kropp

Är nässlor en av dina allierade?

Kroppen ger oss signaler att lyssna på. Vi kan välja att se det som en vän som försöker säga oss något.

Har du eksem kan det vara lockande att använda den där krämen. Kanske hjälper det för att lugna huden, för att tysta. Men många gånger visar sig problemet istället på något annat vis. Nya signaler blir nya sätt för kroppen att göra sig hörd.

Ofta har yttre symptom inre orsaker, som vid eksem och allergier. Genom att lyssna på kroppen och undersöka våra vanor kan vi stötta på djupet.

Kanske är brännässlan en allierad växtvän som kan finnas där för dig.

Brännässla

Hej nässla

Att du är näringsrik och samtidigt har en utrensande förmåga gör dig till en passande vän i många lägen. Jag har förstått att du är polymedicinsk, att du utgör en helhet med flera aktiva ämnen, funktioner och egenskaper. Och att ett och samma ämne har flera olika funktioner och egenskaper.

Brännässlans egenskaper

Brännässlan (Urtica dioica) är en mineralrik vild växt som bland annat innehåller kalcium, potassium, fosfor, krom, kobolt, mangan, magnesium, zink, selen, tiamin, riboflavin, vitamin A och C, karotenoider, protein och järn. Listan är lång!

Tillsammans med verksamma växtämnen som flavonoider, serotonin, klorofyll och steroler gör det brännässlan stärkande, blodrenande, blodbildande, urindrivande och utrensande. Brännässlan sägs också ha en adaptogen förmåga, vilket enkelt förklarat hjälper våra kroppar att balansera sig.

Egenskaperna hos brännässlan är kall och torr med en tendens som är sammandragande.

Detta kan hända när ni umgås

Den utrensande och återställande effekten stöttar våra njurar att avgifta kroppen. Det gör brännässlan till en hjälpsam vän vid bland annat eksem och allergier, vilket kan vara yttre signaler på inre orsaker. Samtidigt kan brännässlan även stärka oss, med sin näringstäthet tillsammans med den blodbildande förmågan.

Dina egenskaper?

Som varelser av naturen är vi komplexa och under konstant förändring, men samtidigt kan vi se tendenser i oss. Varm eller kall, fuktig eller torr är egenskaper som vi har en unik balans av. Inom ayurveda pratar man om det som vår medfödda konstitution. När vi upplever obalanser i kroppen ändras vår konstitution tillfälligt, som vid feber – då känner vi ofta mer kyla eller hetta än vanligt.

Kanske passar brännässlans svalkande och torkande egenskapen dig perfekt, eller så fungerar det bättre för dig om du balanserar med växter som återfuktar och värmer. 

Nässelte för utrensning

Om nässlor känns som växten för dig vill du kanske testa en fyra veckors kur för att stärka och rensa din kropp.

1. Plocka några toppar av nässlor. Har du inte färska nässlor kan du använda torkade nässlor eller nässelpulver. Eftersom nässlor kan användas som mat är exaktheten i mängd inte lika viktig som vid rent medicinska växter.

2. Koka vatten och lägg i nässlorna, låt dra under lock i 20–30 minuter.

3. Drick upp! Gärna på fastande mage på morgonen.


Artikel är en del av vår serie med påminnelser som genom vilda ätbara växter förkroppsligar hur vi är naturen och hur naturen rör sig genom oss. Vill du bli påmind?

2 svar på ”Undersök dina vanor – inte din kropp”

Stängt för kommentering.