Kategorier
Växa med Vilt

Undersök inte din kropp, undersök dina vanor

En av dina allierade?

Det är vad vi gör dagligen och kontinuerligt som påverkar oss. Kroppen ger oss signaler att lyssna på. Vi kan välja att se det som en vän som försöker säga oss något. Försöka höra vad som vill komma fram.

Hur känner du dig just nu, i din kropp? Hur är din sinnesstämning?

För att läka naturligt sägs det att våra kroppar behöver tre saker: tillit, tid och materia.

Materia är dom fem elementen; luften vi andas, solljuset, vattnet, jorden som vi får i oss genom växter och eter som bland annat är utrymmen och kanaler i kroppen där allt kan passera och tas upp.

Känner du dig trött? Utmattad? Har du eksem eller allergi? 

Genom att lyssna kan vi stötta på djupet

Har du eksem kan det vara lockande att använda den där krämen. Kanske hjälper det för att lugna huden, för att tysta. Många gånger visar sig problemet istället på något annat vis. Nya signaler, nya sätt för kroppen att göra sig hörd.

Eksem och allergier har i många fall inre orsaker. Kanske är den näringsrika och utrensande brännässlan en allierad växtvän som kan finnas där för dig?

Läs vidare om du är nyfiken på hur du och brännässlan kan matcha och vad ni kan hitta på tillsammans.

Brännässla

Egenskaper och funktioner

Brännässlan (Urtica dioica) är så kallat polymedicinsk, den utgör en helhet med flera aktiva ämnen, funktioner och egenskaper. Ett och samma ämne har även flera olika funktioner och egenskaper.

Brännässlan är en mineralrik vild växt som bland annat innehåller kalcium, potassium, fosfor, krom, kobolt, mangan, magnesium, zink, selen, tiamin, riboflavin, vitamin A och C, karotenoider, protein och järn. Ja, listan är lång!

Tillsammans med verksamma växtämnen som flavonoider, serotonin, klorofyll och steroler gör det brännässlan stärkande, blodrenande, blodbildande, urindrivande och utrensande. Brännässlan sägs också ha en adaptogen förmåga, vilket enkelt förklarat hjälper våra kroppar att balansera sig.

Egenskaperna hos brännässlan är kall och torr med en sammandragande tendens.

Brännässlans relation till våra kroppar

Den utrensande och återställande effekten stöttar våra njurarna att avgifta kroppen. Det gör brännässlan till en hjälpsam vän vid bland annat eksem och allergier, vilket ofta är yttre signaler på inre orsaker. Brännässlan kan stärka oss med sin näringstäthet tillsammans med den blodbildande förmågan när vi upplever trötthet och orkeslöshet. Vi kan återfår energi och blir mindre mottagliga för virusangrepp och reumatiska sjukdomar.

Hur matchar brännässlan dina egenskaper?

Som varelser av naturen är vi komplexa och under konstant förändring, samtidigt kan vi oftast se tendenser i oss. Varm eller kall, fuktig eller torr är egenskaper som vi har olika balanser av och som påverkar oss på olika vis. Inom Ayurveda pratar man om det som vår unika medfödda konstitution. När vi upplever obalanser i kroppen ändras vår konstitution tillfälligt, som vid feber – då vi till exempel kan känna mer hetta än vanligt.

Kanske passar den svalkande och torkande egenskapen hos brännässla dig perfekt, eller så fungerar den bättre för dig om du balansera med växter som återfuktar och värmer. 

Är du nyfiken på dina unika egenskaper? Maila emmaviola@vaxamedvilt.se och fråga om testet för egenskaper.

Receptidé – Nässelte för utrensning

Om nässlor känns som växten för dig vill du kanske testa en fyra veckors tekur för att stärka och rensa din kropp.

Gör så här:

Plocka fyra till fem toppar av nässlor, koka upp varmt vatten och låt nässlorna dra i vattnet under lock en längre tid. Det finns olika teorier kring tid, kan vara allt från fem min till att det ligger i hela dagen och du dricker från det. Mitt förslag är att du gör det som känns smidigt för dig.

Har du inte färska nässlor kan du använda en tesked torkat nässelpulver i varmt vatten. Vill du känna dig extra festlig kan du göra en latte på nässlor genom att hälla i lite skummad mjölk.

Drick helst nässelte på fastande mage på morgonen och en till två koppar klunkvis under dagen. Rekommendationen kommer ifrån Maria Treben, en känd figur inom örtmedicin.

Är du nyfiken på att testa något helt annat med brännässlan? Känner du av ischias eller nervinflammationer i kroppen? – stryk färsk brännässla över de smärtande ställena.

Hör gärna av dig om hur det går!


Artikel är en del av vår serie med påminnelser som genom vilda ätbara växter förkroppsligar hur vi är naturen och hur naturen rör sig genom oss. Vill du bli påmind?

2 svar på ”Undersök inte din kropp, undersök dina vanor”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *