Kategorier
Växa med Vilt

Var börjar din kropp?

Enbart synen av nypon skapar en reaktion.

När vi ser eller känner doften av mat triggas vår kropp. Sinnena skapar impulser som utlöser bland annat saliv och enzymer, vilka hjälper till att bryta ner maten för att frigöra näringsämnen. Ämnen som sedan används av kroppen som energi eller för att bygga nya vävnader och kroppsdelar.

Frågan om var min kropp börjar och slutar dyker upp.

Hur landar frågan i dig?

Plocka, öppna, lukta, känn in, ät

Det finns ett överflöd av vilda, ätbara växter (vi vet om ungefär 250 olika i Sverige). De kan skapa reaktioner i vår kropp, både före, under tiden och efter att vi äter dem. Som nypon.

Kanske vill du stanna upp nästa gång du ser en nyponbuske: plocka ett nypon, öppna det, lukta och känn vad som händer i din kropp. Äta det och se hur det känns.

Nyponet sägs vara en av de mest C-vitaminrika källor vi känner till. Det hjälper i sin tur bland annat till att stötta vårt immunsystem samt lindra ledvärk och inflammationer.

Läs vidare om du är nyfiken på att låta nypon bli en del av din kropp.

Nypon

Hej nypon

Jag har hört att vi kan äta dig oavsett vilken art i släkten Rosa som du tillhör. Och att du förutom att vara rik på C-vitamin innehåller andra antioxidanter och fytonäringsämnen som betakaroten, lykopen, flavonoider, fenoler och fettmolekylen galaktolipider.

Jag har också sett att både människor och djur med artros och ledvärk har kunnat lindra sina smärtor tack vare dig.

Alla arter är ätbara

Vresros (Rosa rugosa), nyponros (Rosa caesia), stenros (Rosa canina) och hartsros (Rosa mollis) är några av arterna som vi kan plocka nypon från. Bor du utmed kusten är chansen (eller risken) stor att det finns ett överflöd av vresros – den är nämligen klassad som invasiv.

Nypon sitter ofta kvar på buskarna under vintern och även om de blir svartbruna och ser lite skrumpna ut är de fortfarande ätbara.

En daglig dos

Att få i oss en dos nypon dagligen och en rejäl kur vid början av en förkylning kan vara en fin rutin. Det har det blivit hos mig. Jag tar en stooor tesked nyponpulver tillsammans med en lika stor tesked nässelpulver uppblandat med ljummet vatten varje morgon.

Annars äter jag helst nypon direkt från busken genom att gnaga av köttet och spotta ut kärnorna. Fast några kärnor får gärna komma med ner också.

Torkade nypon i bröd

Jag gillar att torka nypon och mumsa på dem som godis eller lägga dem i brödbaket genom att:

1. Dela nyponen
2. Ta ur kärnorna
3. Sprida ut dem på en bricka
4. Invänta att torkningsprocessen gör sitt
5. Mumsa på några eller många!
6. Baka mitt favoritbröd och lägga i ett gäng

Spara de torkade nyponen i en burk, de är perfekta som uppiggande eftermiddagssnacks tillsammans med lite russin och nötter.

Känner du inte för att greja med kärnorna? Du kan torka och mala ner både fruktköttet och kärnorna till ett så kallat helnyponpulver. För det behöver du en kraftigt mixer. Du kan även koka upp torkade, frysta eller färska nypon med kärnorna kvar. Sedan mixar du med en vanlig stavmixer och använder en sil för att passera nyponmassan.

Det räcker att vi ser nypon för att vår kropp ska reagera.


Artikeln är en del av vår serie med påminnelser som genom vilda ätbara växter förkroppsligar hur vi är naturen och hur naturen rör sig genom oss. Vill du bli påmind?