Kategorier
Växa med Vilt

Vi kan inte leva utanför naturen, vi är naturen

Vad du ser är inte bara en miljö omkring dig, det är också du.

Vi har alla en biologisk mamma, och en mormor, en gammelmormor. Det går generationer tilllbaka. 

Och någonstans där långt bak finns vår gemensamma mamma, jorden. Hon lever fortfarande och ger oss luften att andas, vatten att dricka, mat att äta och läkande växter.

Kanske ser du ett träd runtomkring dig just nu. Träd hjälper oss inte bara med vårt syre, dom ger oss också mat och medicin. Som barken från tall.

Om vi äter med medvetenhet kanske vi kan känna att vi är en del av jorden. Med varje tugga kan vi uppleva hur vi blir en del av varandra.

Jorden är inte bara vår yttre miljö, det är också en del av oss.

Att äta en bit av den inre delen hos tallens bark är som att uppleva hela skogen i en tugga. Ett mjukt och sött kosttillskott av vitaminer och mineraler. Läs vidare om du vill uppleva skogen i dig genom tallbark.

Tallbark

En tall – Många generationer

Tallar (Pinus sylvestris L.) sägs ha kommit till Skandinavien efter att inlandsisen drog tillbaka för ca 10 000 år, men senare forskning visar på att tallen kan ha haft en fantastisk anpassningsförmåga till klimatförändringarna och övervintrat inlandsisen. 

Tallar kan bli runt 700 år gamla och träd som vi planterar idag kan våra barnbarnsbarnsbarnbarnsbarnsbarnbarn få träffa, – men då behöver vi nog ha liknande fantastisk förmåga att anpassa oss till klimatförändringar som tallen verkar ha.

Om du är nyfiken på att identifiera tall så kan du läsa om den svenska inhemska arten Pinus sylvestris L. och andra arter inom Pinus L.

Flera anledningar till varför vi äter något

Det finns relativt mycket information om det inre lagret på tallen som kallas kambium. Det är ett tunt, mjukt, lite gummiaktig krämfärgat skikt som vi kan hitta bakom den grövre ytterbacken och det andra ofta rustikt rödskimriga lagret av bark. Kambium är lätt att skala av med en kniv och sägs vara fullt av stärkelser, vitaminer, mineraler, socker och fibrer. 

Det finns texter som visar att Samer även använt det andra lagret av barken, som i recept på bröd med mjölblandningar med både det andra och det inre lagret. Det andra lagret är inte lika kaloririkt som kambium men kalorier är inte enda anledningen till varför vi vill äta något. Forskning har visat att det lagret bland annat innehåller en typ av tanniner som kan stödja en sund cellfunktion.

Fällda eller nerblåsta träd

Tidig vår säg vara en bra tid att ta del av tallens bark. Var försiktig och ta helst inte bark från levande träd då det kan skada eller döda trädet, bark ingår heller inte i allemansrätten. Om en tall har fällts för att användas till virke eller nyligen blåst ner så är det ett fint tillfälle att ta del av barken. 

Receptidé – Frö & Barkknäcke

Smakar gärna på den råa inre barken som vi kallar kambium innan det torkat, för mig påminner det om färskt kokoskött. 

Torka kambium och/eller det andra lagret bark och kör i en matberedare för att göra till ett pulver. Jag blandar barkpulvret och mjölet men tänker mest på det som en extra krydda eller tillskott.

1) Koka upp vatten och häll det kokande vattnet över 1/2 dl hela linfrön, täck med en handduk och låt svälla 10-15 min.

2) Rör ihop 3 dl blandade fröer (t.ex. sesamfrön, pumpakärnor och solrosfrön), 2-3 dl majsmjöl tillsammans med lite barkpulver, 1/2 dl kallpressad ekologisk rapsolja och 1/2 tsk flingsalt i bunke. Lägg i fänkålsfrön, kumminfrön eller annan krydda om du vill. Knåda till en deg och låt vila 10-15 min. 

3) Tryck eller kavla ut degen på bakplåtspapper och låt vila några minuter till.

4) Strö över lite flingsalt och skär skåror med en kniv i den storlek du tycker blir bra.

5) Grädda i ugnen på 150 grader i ca 1h.

6) Stäng av ugnen och låt vara i ca 30 min på eftervärme med lätt öppen ugnslucka.

7) Ta ut knäcket, bryt i skårorna och förvara torrt eller ät direkt.

Är du inte sugen på att baka så kan du koka kambium i långa strängar som pasta eller rosta likt chips med olja och salt. 

Om vi äter med medvetenhet kanske vi kan känna att vi är en del av jorden. 


Artikel är en del av vår serie med påminnelser som genom vilda ätbara växter förkroppsligar hur vi är naturen och hur naturen rör sig genom oss. Vill du bli påmind?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *