Plocka och torka för att bevara aktiva ämnen

När, var, hur, vad och varför?

För att ta till vara på växtens egenskaper kan vi torka olika växtdelar. Här får du bland annat läsa om vad som händer om vi torkar växterna i solen istället för i skuggan och varför vi vill minimerar torkningstiden.

Intention och förberedelse

För att bevara maximalt av växtens aktiva ämnen vill vi ta hand om dem så snart som möjligt efter att vi varit ute. Tänk gärna igenom så att du har tiden att ta hand om det du plockar. Och fundera på vad du vill använda växterna till och hur mycket du vill plocka, innan du börjar plocka. Så undviker du att ta mer än du behöver.

När är det bäst att plocka?

Generellt plockar vi helst blommor och blad under förmiddagen, innan solen legat på för länge men tillräckligt för att nattens fukt ska ha torkat upp. Halterna av doftämnen sägs vara som högst vid den tiden. Om det är blommor som slår ut på natten vill vi plocka dem då.

Om vi skördar i fuktigt väder blir torktiden längre. Längre torktid gör att växtens aktiva ämnen reduceras mer än nödvändigt, och vi riskerar att växten börjar mögla. Rötter, bark och nötter är generellt inte lika känsliga som blommor och blad. Och bark släpper ofta lättare från trädet när det är fuktigt.

Tänk på vad du förvarar i medan du plockar

Använd gärna luftiga påsar av papper, nät, tyg eller en korg att lägga växterna i. Lägger vi växterna i tätslutande plast kan de börja svettas och mögla. För rötter, bark och nötter fungerar det med plastpåse. Är det tång vi plockar kan du lägga tången i en påse som tål vatten och med fördel även ha lite vatten i. 

Plocka växterna så hela som möjligt

Generellt vill vi hålla växten så hel som möjlig, så länge som möjligt. Man har sett att fotosyntesen fortsätter efter att växten är plockad, om bladen är kvar. Och för blommor bevaras doftämnen bättre om vi låter dem vara hela. När vi plockar blommor sägs det vara bra att inte ta på kronbladen.

Rensa bort eller undvik gula, fläckiga och vissna växtdelar, det kan vara ett tecken på svamp eller virussjukdom.

Torktid och temperatur är avgörande

Att torka växter är en balansgång mellan tid och värme. När torkningen sker snabbt så behålls så mycket som möjligt av aktiva växtämnen och aromatiska oljor, men vi vill inte kompromissa med värmen. Om vi torkar i solen blir temperaturen lätt för hög och viktiga beståndsdelar bryts ner.

Generellt så vill vi torka växter på en mörk, torr och luftig plats. Är det inte luftigt kan fukt återgå till växten som kan börja mögla. Sprid ut växterna och se till så att alla sidor får luft. Att spänna upp ett myggnät fungerar ofta bra, och att använda en handduk när det inte rör sig om så stor mängd. Det är viktigt att vända växterna regelbundet om undersidan inte får luft. Om växternas stjälkar är långa nog kan du hänga dem i tunna uppochnedvända buketter.

Täck gärna växterna med gasbinda eller något annat lätt och luftigt om det är dammigt där du torkar dina växter.

Att torka i ugn

Det är viktigt med låg temperaturen för att behålla växtens aktiva ämnen och eteriska oljor. Generellt är 35 grader okej för att torka i ugn, men örter som citronmeliss med mycket eterisk olja bör man inte torka på mer än 30 grader. För all torkning i ugn vill vi ha ugnsluckan lite på glänt så att fukten kan komma ut. Har du en torkugn eller ett torkskåp så är det toppen!

När är växterna torra?

Vi vill förvara växterna så snart de är torra. Låter vi dem ligga kvar efter att de har torkat kan de börja plocka upp fukt och bilda mögel. Växterna är klara när de känns knastertorra och lätt bryts sönder. De ska alltså inte vara sega när du bryter dem. Om du torkar tjockare delar kan du skära igenom dem för att kolla.

Det kan ta allt från två dagar till tre veckor att torka växter i rumstemperatur. Torktiden beror på vätskeinnehållet i växtdelen, hur tjock den är, vilken torkplats du använder och luftfuktigheten. Rötter, bark, nötter, frukt och bär behöver ofta längre tid på sig för att verkligen torka än blommor och blad.

Kontrollera gärna lite då och då så att det inte kommit mögel eller insekter på växterna, och släng om de ändrar färg eller doft. En ny torkning tar inte bort smak och lukt av mögel.

Förvara rätt och öka hållbarheten

Torkade växter förlorar smak, doft och verkan successivt. Blommor och blad som torkas och förvaras optimalt kan hålla i två–tre år, och rötter och bark kan hålla i upp till fyra år. Kanske vill du plocka så att du har tillräckligt för ett år för att sedan plocka nytt.

Tänk mörkt, lufttätt och svalt när du ska förvara. Även inomhus, torrt och dammfritt. Utomhus eller i fuktiga vinds- eller källarutrymmen förlorar växterna snabbare sin verkan. 

Använd gärna mörka glasburkar eller förvara dem i ett mörkt skåp. Plåtburkar fungerar, men kolla så att de sluter tätt och inte är rostiga. Skippa papperspåsar, trälådor och pappkartonger, där håller växterna inte lika länge och de kan börja ta upp fukt. Undvik även påsar eller burkar av plast, för det kan få växterna att svettas.

Glöm inte etiketten

Det är lätt att tro att vi ska komma ihåg vad vi har plockat och när. Så är det inte alltid, gör gärna en etikett och skriv förslagsvis:
– växtens svenska och latinska/vetenskapliga namn
– vilken växtdel/vilka växtdelar det är
– datum när du plockade
– var du plockade

Olika växtdelar

Blommor och blad
Blommor och blad är känsliga för solen, högre temperaturer och vatten, medan rötter, bark, nötter, frukt och bär är tåligare. Om vi sköljer av eller tvättar blommor och blad blir torktiden längre, så hoppa över det.

Fröer
Torka fröer genom att lägga papper eller tyg under upphängda kvistar, så att fröna kan falla ner allteftersom. Vi kan även knyta en papperspåse kring kvistarna som fröna kan samlas i, eller lägga ut dem i ett tunt lager på ett tyg.

Rötter
Generellt skalar man inte rötter eller rotstockar innan torkning. Men ta bort smuts genom att borsta eller tvätta i kallt vatten och rensa bort eventuella gröna delar. För att bevara flyktiga aromatiska oljor vill vi helst torka rötter så hela som möjligt och bryta dem i bitar först när vi använder dem. Men tänk på att rötter kan bli väldigt hårda när de är torkade, vilket gör det svårare att bryta dem då. Häng upp eller sprid ut rötterna på ett tyg för att torka.

Bark
Vi kan skära barken i mindre bitar för att underlätta torkningen. Kanske vill du trä bitarna på tråd och hänga upp.

Nötter och ollon
Tvätta rent nötterna i kallt vatten och sprid ut dem på en handduk för att torka. Vill du göra medicin på hästkastanj är det bra att hacka kastanjen i bitar när den är färsk och då inte lika hård.

Bär
Att torka hela bär kan vara lurigt på grund av mycket vätska och ett ofta ganska kraftigt skal. Om du inte har en torkugn kan det vara lättast att torka i rumstemperatur på uppspänt finmaskigt nät. Vill du få dem riktigt torra kan det vara bra att ta det sista i ugnen.


Vi har skapat en serie med påminnelser där vi genom vilda ätbara växter förkroppsligar hur vi är naturen och hur naturen rör sig genom oss. Vill du bli påmind?