Torka och bevara de aktiva växtämnena

Alltings konstanta förändring.

Växter producerar näring och medicinska föreningar som dom använder för att växa och skydda sig själva, för sitt immunsystem och för att stärka kommande generationer. Man har märkt att växter konstant bevakar sin omgivning. När den yttre miljön förändras så svarar växter genom att variera och förändra antalet och kombinationen av fytokemikalier som dom producerar.

Vi kan bli medvetna om hur växter fungerar i oss och använda deras egenskaperna för vårt immunförsvar, välmående och medvetande.

Växtämnen förändras eller avtar så snart vi plockat en växt

För att ta till vara och bevara växtens egenskaper och näringsämnen kan vi torka olika växtdelar. Om vi vill göra det kan det vara bra att förstå mer om varför och hur vi bäst plockar, torkar och förvarar växterna.

Saker som varför vi helst inte plockar i fuktiga växter, vad som händer om vi torkar växterna i solen istället för i skuggan och hur vi minimera torkningstiden. Fortsätt läsa om du är nyfiken.

Intention och förberedelse

För att bevara så mycket av växtens aktiva ämnen som möjligt behöver vi ta hand om växterna direkt efter att vi varit ute. Känn gärna in så att du har tiden och viljan att ta hand om det du plockar, kanske till och med förbereda ett torkställe innan du ger dig ut.

Kanske vill du ha en intention med ditt plockande, en tanke kring hur mycket vi vill plocka, vad du vill göra och använda växterna till.

Tid på dygnet och väder

Plocka helst blommor och blad under en förmiddag innan solen legat på för länge men tillräckligt för att nattens fukt ska ha torkat upp. Halterna av doftämnen sägs vara som högst vid den tiden, om det inte är nattdoftande blommor – dom vill vi plocka på natten. 

Skördar vi i fuktigt väder blir torktiden längre. Längre torktid gör att växtens aktiva ämnen reduceras mer än nödvändigt och vi riskerar att dom börjar mögla.

Rötter, bark och nötter är generellt inte lika känsliga. Bark släpper ofta lättare från trädet när det är fuktigt, så kanske vill du skörda då.

Om du är är nyfiken på när det är mest lämpligt att plocka olika växtdelar så kan du läsa om det i vår guide ”Plocka i rytm med naturen”.

Förvara medan vi plockar

Använd gärna luftiga påsar av papper, nät, tyg eller en korg att lägga växterna i. Lägger vi växterna i tätslutande plast kan dom börja svettas och mögla. Rötter, bark och nötter är inte lika känsliga, för dem fungerar plastpåse. Är det tång vi plockar så kan vi lägga tången i en påse som tål vatten och med fördel även ha lite vatten i. 

Så hela som möjligt

När vi plockar blommor sägs det vara bra att inte ta mer än nödvändigt på kronbladen och att förvarar dem så hela som möjligt fram till att vi ska använda dem, särskilt om det är doftämnen som vi vill ta tillvara.

För ringblommor vill vi inte enbart ha kronbladen utan även den gröna underdelen av blomman, det är där mycket av de verksamma ämnena sitter.

Generellt så vill vi hålla växten så hel som möjlig så länge som möjligt. Man har bland annat sett att fotosyntesen fortsätter efter att växten är plockad ifall bladen är kvar.

Rensa bort eller plocka inte gula, fläckiga och vissna växtdelar, det kan vara ett tecken på svamp eller virussjukdom.

Att torka – en balans mellan tid och värme

Generell så vill vi torka växter på en mörk, torr och luftig plats. Om vi torkar i solen blir temperaturen lätt för hög och viktiga beståndsdelar bryts ner, är det inte luftigt kan fukt återgå till växten som kan börja mögla.

När torkningen sker snabb så behålls så mycket som möjligt av aktiva växtämnen och aromatiska oljor, men vi vill inte kompromissa på värmen. Känsligast för solen och högre temperaturer är blommor och blad, medan rötter, bark, nötter, frukt och bär tåligare.

Minimera torktiden

Genom att sprida ut växterna och se till så att alla sidor får luft har växterna större chans att torka fortare. Att spänna upp ett myggnät fungerar ofta bra, och använda en handduk när det inte är så mycket. Det är viktigt att vända växterna regelbundet om undersidan inte får luft. Om växternas stjälkar är långa nog kan vi hänga dem i tunna uppochnedvända buketter. 

Är det dammigt där du torkar dina växter? Täcka gärna växterna med gasbinda eller något annat lätt och luftigt.

Minimera torktiden – specifika växtdelar

Tvättar vi blommor och blad blir torktiden längre, så hoppa det. Samma tanke gäller här som för tid på dygn och väder att plocka i, längre torktid gör att växtens aktiva ämnen reduceras mer än nödvändigt och vi riskerar att mögel bildas.

Fröer kan vi torka genom att lägga papper eller tyg under upphängda kvistar så att fröna kan falla ner allteftersom. Vi kan även knyta en papperspåse kring kvistarna som fröna kan samlas i, eller lägga ut dem i ett tunt lager på ett tyg.

Generell skalar man inte rötter eller rotstockar innan torkning, men vi vill ta bort smuts genom att borsta eller tvätta i kallt vatten och rensa bort eventuella gröna delar. För att bevara flyktiga aromatiska oljor vill vi helst torka rötter så hela som möjligt och bryta dem i mindre bitar först när vi använder dem, samtidigt är det bra att veta att rötter kan bli väldigt hårda när de är torkade. Rötter kan hängas för att torka eller spridas ut på ett tyg.

Bark kan vi skära i mindre bitar för att underlätta torkningen. Kanske vill du trä bitarna på tråd och hänga upp, eller lägga ut dem på ett tyg.

Plockar jag nötter brukar jag tvätta rent dem i kallt vatten och sprida ut dem på en handduk för att torka. Vill vi till exempel göra en medicin på hästkastanj så är det bra att hacka i bitar när den är färsk.

Att torka hela bär kan vara lite lurigt på grund av mycket vätska och ett ofta ganska kraftigt skal. Det är lättast att torka i rumstemperatur på uppspänt finmaskigt nät och vill du få dem sådär knastrande torra kan det vara bra att ta det sista i ugn eller torkapparat. Att enbart torka i ugn kan kännas lite ovärt, det tar tid och tålamod och bären krymper väldigt mycket. Mycket jobb för inte så mycket bär.

Knastertorra och lätta att bryta

Tiden att torka beror på vätskeinnehållet i växtdelen, hur tjock den är, vilken torkplats du använder och luftfuktigheten. Det kan ta allt från 2 dagar till 3 veckor att torka i rumstemperatur.

Växterna är klara när dom känns knastertorra och lätt bryts sönder. Dom ska alltså inte vara sega när du bryter. Torkar du tjockare delar kan du skära igenom dom för att kolla läget. Rötter, bark, nötter, frukt och bär behöver ofta längre tid på sig för att verkligen torka än blommor och blad.

Kontrollera gärna lite då och då så att det inte kommit mögel eller insekter på växterna och släng om dom ändrar färg eller doft. En ny torkning tar inte bort smak och lukt av mögel.

Ugnstorkning

Att torka i ugn kräver tålamod i tid och det är känsligt med temperaturen för att behålla växtens aktiva ämnen och eteriska oljor. För all torkning i ugn vill vi ha ugnsluckan lite på glänt så att fukten kan komma ut.

Generellt säg 40 grader vara okey för att torka i ugn men örter som citronmeliss med mycket eterisk olja i bör man inte torka på mer än 30 grader. Har du en torkugn eller ett torkskåp så är det toppen!

Snabb med att förvara

Låter vi växterna ligga kvar efter att de har torkat kan de börja plocka upp fukt och bilda mögel. Vi kan förhindra det genom att förvara dem så snart de är torra. Tänk mörkt, lufttätt och svalt.

Tänk helst också inomhus, torrt och dammfritt. Utomhus eller i fuktiga vinds- eller källarutrymmen förlorar växterna snabbt sin verkan. 

Har du mörka glasburkar är det toppen, är glasburkarna klara så förvara dem gärna i ett mörkt skåp. Skippa papperspåsar, pappkartonger och trälådor, där håller växterna inte lika länge och de kan börja ta upp eventuell fukt. Undvik gärna påsar eller burkar av plast, det kan få växterna att svettas. Plåtburkar fungerar, kolla så att dom sluter tätt och inte är rostiga.

Hållbarhet hos torkade växter

Torkade växter förlorar smak, doft och verkan successivt. Kanske vill du plocka så att du har tillräckligt för ett år för att sedan förnya. Blommor och blad som torkas och förvaras optimalt kan hålla i två-tre år, rötter och bark kan hålla i upp till fyra år. 

En etikett kan göra att dom håller länge

Det är lätt att tro att vi ska komma ihåg vad vi plockat och när. Minns vi inte finns det risk att vi behöver slänga det. Om det blir så, släng helst i komposten eller direkt i naturen.

Ta gärna hjälp av en etikett och skriv förslagsvis:
Det latinska/vetenskapliga och det svenska namnet på växten
Vilken växtdel det är
Datum när du plockade
Kanske vill du ha med var du plockade


Vi har skapat en serie med påminnelser där vi genom vilda ätbara växter förkroppsligar hur vi är naturen och hur naturen rör sig genom oss. Vill du bli påmind?