Torka och bevara aktiva växtämnen

Alltings konstanta förändring.

Växter producerar medicinska föreningar som de använder för att skydda sig själva. Vi kan använda deras egenskaper för vårt immunförsvar, välmående och medvetande.

För att ta till vara och bevara växtens egenskaper kan vi torka olika växtdelar. Här får du bland annat lära dig varför vi helst inte plockar i fuktigt väder, vad som händer om vi torkar växterna i solen istället för i skuggan och hur vi minimerar torkningstiden.

Intention och förberedelse

För att bevara så mycket av växtens aktiva ämnen som möjligt vill vi ta hand om växterna direkt efter att vi varit ute. Kanske vill du förbered ett torkställe innan du ger dig ut.

Fundera gärna på hur mycket du vill plocka och vad du vill använda växterna till, innan du börjar plocka. Tänk också gärna igenom så att du har tiden och viljan att ta hand om det du plockar.

Tid på dygnet och väder

Generellt plockar vi helst blommor och blad under förmiddagen och framåt mitten av dagen, innan solen legat på för länge men tillräckligt för att nattens fukt ska ha torkat upp. Halterna av doftämnen sägs vara som högst vid den tiden. Om det är blommor som slår ut på natten vill vi plocka dem då.

Kanske kan vi stanna upp innan vi plockar för att känna in om det är en bra tidpunkt just nu. Om det inte känns helt rätt, lämna och kom tillbaka senare.

Om vi skördar i fuktigt väder blir torktiden längre. Längre torktid gör att växtens aktiva ämnen reduceras mer än nödvändigt, och vi riskerar att växten börjar mögla. Rötter, bark och nötter är generellt inte lika känsliga. Bark släpper ofta lättare från trädet när det är fuktigt, så kanske vill du skörda då.

Förvara medan du plockar

Använd gärna luftiga påsar av papper, nät, tyg eller en korg att lägga växterna i. Lägger vi växterna i tätslutande plast kan de börja svettas och mögla.

För rötter, bark och nötter fungerar det med plastpåse. Är det tång vi plockar kan du lägga tången i en påse som tål vatten och med fördel även ha lite vatten i. 

Plocka så hela som möjligt

Generellt vill vi hålla växten så hel som möjlig, så länge som möjligt. Man har bland annat sett att fotosyntesen fortsätter efter att växten är plockad, om bladen är kvar. Och för blommor bevaras doftämnen bättre om vi låter dem vara hela.

När vi plockar blommor sägs det vara bra att inte ta med fingrarna mer än nödvändigt på kronbladen. Om det är ringblommor du plockar vill du även ta med den gröna underdelen av blomman. Det är där mycket av ringblommans verksamma ämnen sitter.

Rensa bort eller undvik gula, fläckiga och vissna växtdelar, det kan vara ett tecken på svamp eller virussjukdom.

Att torka – en balans mellan tid och värme

Generellt så vill vi torka växter på en mörk, torr och luftig plats. Om vi torkar i solen blir temperaturen lätt för hög och viktiga beståndsdelar bryts ner. Är det inte luftigt där du torkar kan fukt återgå till växten som kan börja mögla.

När torkningen sker snabbt så behålls så mycket som möjligt av aktiva växtämnen och aromatiska oljor, men vi vill inte kompromissa med värmen. Blommor och blad är känsligast för solen och högre temperaturer, medan rötter, bark, nötter, frukt och bär är tåligare.

Minimera torktiden och maximera aktiva ämnen

Genom att sprida ut växterna och se till så att alla sidor får luft, har växterna större chans att torka snabbt. Att spänna upp ett myggnät fungerar ofta bra, och att använda en handduk när det inte rör sig om så stor mängd. Det är viktigt att vända växterna regelbundet om undersidan inte får luft. Om växternas stjälkar är långa nog kan vi hänga dem i tunna uppochnedvända buketter. 

Är det dammigt där du torkar dina växter? Täcka då gärna växterna med gasbinda eller något annat lätt och luftigt.

Olika växtdelar

Blommor och blad
Om vi sköljer av eller tvättar blommor och blad blir torktiden längre, så hoppa över det. Samma tanke gäller här som för tid på dygn och väder att plocka i – längre torktid gör att växtens aktiva ämnen reduceras mer än nödvändigt och vi riskerar att mögel bildas.

Fröer
Torka fröer genom att lägga papper eller tyg under upphängda kvistar, så att fröna kan falla ner allteftersom. Vi kan även knyta en papperspåse kring kvistarna som fröna kan samlas i, eller lägga ut dem i ett tunt lager på ett tyg.

Rötter
Generellt skalar man inte rötter eller rotstockar innan torkning. Men ta bort smuts genom att borsta eller tvätta i kallt vatten och rensa bort eventuella gröna delar.

För att bevara flyktiga aromatiska oljor vill vi helst torka rötter så hela som möjligt och bryta dem i bitar först när vi använder dem. Men rötter kan bli väldigt hårda när de är torkade, vilket gör det svårare att bryta dem då. För att torka, häng eller sprid ut på ett tyg.

Bark
Vi kan skära barken i mindre bitar för att underlätta torkningen. Kanske vill du trä bitarna på tråd och hänga upp, eller lägga ut dem på ett tyg.

Nötter
Tvätta rent nötterna i kallt vatten och sprida ut dem på en handduk för att torka. Vill vi till exempel göra medicin på hästkastanj är det bra att hacka i bitar när den är färsk och då inte lika hård.

Bär
Att torka hela bär kan vara lurigt på grund av mycket vätska och ett ofta ganska kraftigt skal. De är lättast att torka i rumstemperatur på uppspänt finmaskigt nät. Vill du få dem riktigt torra kan det vara bra att ta det sista i ugn eller torkapparat.

Knastertorra och lätta att bryta

Det kan ta allt från två dagar till tre veckor att torka växter i rumstemperatur. Torktiden beror på vätskeinnehållet i växtdelen, hur tjock den är, vilken torkplats du använder och luftfuktigheten.

Växterna är klara när de känns knastertorra och lätt bryts sönder. De ska alltså inte vara sega när du bryter dem. Om du torkar tjockare delar kan du skära igenom dem för att kolla läget. Rötter, bark, nötter, frukt och bär behöver ofta längre tid på sig för att verkligen torka än blommor och blad.

Kontrollera gärna lite då och då så att det inte kommit mögel eller insekter på växterna, och släng om de ändrar färg eller doft. En ny torkning tar inte bort smak och lukt av mögel.

Ugnstorkning

Det är viktigt med låg temperaturen för att behålla växtens aktiva ämnen och eteriska oljor. Generellt är 35 grader okej för att torka i ugn, men örter som citronmeliss med mycket eterisk olja bör man inte torka på mer än 30 grader. För all torkning i ugn vill vi ha ugnsluckan lite på glänt så att fukten kan komma ut. Har du en torkugn eller ett torkskåp så är det toppen!

Var snabb med att förvara

Låter vi växterna ligga kvar efter att de har torkat kan de börja plocka upp fukt och bilda mögel. Vi kan förhindra det genom att förvara dem så snart de är torra.

Tänk mörkt, lufttätt och svalt när du ska förvara. Tänk helst också inomhus, torrt och dammfritt. Utomhus eller i fuktiga vinds- eller källarutrymmen förlorar växterna snabbare sin verkan. 

Använd gärna mörka glasburkar. Om glasburkarna är klara kan du förvara dem i ett mörkt skåp. Plåtburkar fungerar, men kolla så att de sluter tätt och inte är rostiga.

Skippa papperspåsar, pappkartonger och trälådor, där håller växterna inte lika länge och de kan börja ta upp eventuell fukt. Undvik även påsar eller burkar av plast, för det kan få växterna att svettas.

Hållbarhet

Torkade växter förlorar smak, doft och verkan successivt. Kanske vill du plocka så att du har tillräckligt för ett år för att sedan förnya. Blommor och blad som torkas och förvaras optimalt kan hålla i två–tre år, och rötter och bark kan hålla i upp till fyra år. 

På med etikett

Det är lätt att tro att vi ska komma ihåg vad vi har plockat och när. Gör gärna en etikett och skriv förslagsvis:
– växtens svenska och latinska/vetenskapliga namn
– vilken växtdel/vilka växtdelar det är
– datum när du plockade
– var du plockade


Vi har skapat en serie med påminnelser där vi genom vilda ätbara växter förkroppsligar hur vi är naturen och hur naturen rör sig genom oss. Vill du bli påmind?