Att läka med växter

Gullris har en samverkan med njurarna och är utrensande.

Vi kan lyssna på våra fysiska och psykiska symptom som någon som försöker säga oss något. När vi gör det kan vi höra de bakomliggande orsakerna och läka på en djupare nivå.

Säg att du har hudeksem. Vad kan det berätta för oss? Eksem har ofta inre orsaker som kan behöva rensas ut. Vi kan göra det genom att stötta, rensa och avgifta kroppens utrensningsorgan, som njurarna och levern.

Men innan du bestämmer dig för vilka växter du vill använda är det viktigt att se till dina egenskaper och din övriga situation. Vi vill nämligen se till så stor del av oss själva som möjligt och till växternas olika egenskaper och funktionella användningsområden. På så vis kan vi hitta våra allierade växtvänner.

Det är när vi använder växter som hjälper oss med symtomen, de bakomliggande orsaker och samtidigt balanserar vår generella konstitution som det verkligen kan hända grejer.

Växterna samspelar genom olika roller

I en växtformula kan vi ge växter olika roller för att få största möjliga effekt i kroppen. Rollerna jag brukar ge är ledande, stöttande, drivande och korrigerande. Det är större sannolikhet att vi får den hjälp vi behöver från flera olika växter som kan stötta och stärka oss.

Ledande växter är växter som har de specifika funktionella användningsområden som vi vill komma åt. I fallet med eksem skulle det kunna vara gullris och mariatistel. Gullris har en samverkan med njurarna och är utrensande. Mariatistel har en samverkan med levern och fungerar rensande och avgiftande.

Stöttande växter hjälper de ledande växterna att göra sitt jobb. De stöttande växterna kan också ha en sekundär funktion eller samhörighet med ett organ eller system i kroppen. Om stress bidrar till att eksemen förvärras kan vi till exempel vilja lägga till kamomill för att lugna kroppen.

Drivande växter hjälper till att leverera de ledande växterna mer effektiv dit vi önskar i kroppen. Inom Traditionell Kinesisk Medicin används ofta ingefära som en drivande växt, tack vare ingefärans förmåga att sprida den ledande växten i kroppen.

Korrigerande växter hjälper till att få ihop och harmonisera formulan. Genom att använda korrigerande växter ser vi till att det inte uppstår effekter av de andra växterna som vi inte önskar i sin helhet. Det kan till exempel handla om att värma upp en växtformula som är kall. Om din konstitution redan är kall vill vi balansera upp det och inte göra dig ännu kallare.

Inifrån och ut, utifrån och in

Växtformulan hjälper till att läka huden inifrån och ut. Samtidigt kan vi hjälpa till utifrån, till exempel med en salva på ringblommor som har en cellförnyande effekt på huden.

Vi behöver möta växterna halvvägs

För att ge växterna och oss själva en ärlig chans att läka behöver vi möta växterna halvvägs. Vi kan göra det genom att fråga oss varför vi behöver en utrensning från första början. Kanske finns eksemen på grund av olika val och situationer i livet. Som vår livsstil, kost, stress, antibiotika eller miljögifter. Innan vi gör en utrensning bör vi även se om kroppen är redo för det, annars är det här vi vill börja.


Vi har skapat en serie med påminnelser där vi genom vilda ätbara växter förkroppsligar hur vi är naturen och hur naturen rör sig genom oss. Vill du bli påmind?