Vilda ätbara växter i stan

Vad vet vi om maten i butiken?

Det kan lätt dyka upp många osäkerheter om att plocka och äta vilda växter. En av dem handlar ofta om var vi plockar växterna och föroreningar.

Men jag skulle vilja starta från en lite annan vinkel.

Hur kommer det sig att vi ofta litar på maten i butiken, medan vi känner oss osäkra på maten som växer vilt och som vi själva kan plocka?

Vad vet vi egentligen om maten i butiken? Hur den är framodlad, vad den är besprutad med, vilka medel som använts för att maten ska se fräsch ut så mycket längre än en normal livslängd? Tar vi alltid ekologiska val i butiken och kan de inte ändå ha vuxit intill en väg? Eller att en djur har varit där och kissat eller bajsat?

Riktlinjer

När jag plockar vilda, ätbara och medicinska växter undviker jag besprutade områden som golfbanor och parker. Jag undviker också att plocka nära industrier med utsläpp och stora vägar där vatten med bensin och föroreningar rinner ner.

Tio meter från väg är ett bra generellt riktmärke. Har du spanat in en gammal soptipp där det finns många vilda ätbara och medicinska växter? Att plocka där sägs vara helt okey.

När jag känner mig osäker brukar jag återkomma till tanken om hur vi ofta blint litar på massproducerad mat i butiken. Och att vilda ätbara växter är mer motståndskraftiga, oftast är mer näringsrika och innehåller mer växtämnen än den framodlade maten.

Brännässlor, backskärvfrö och lav

Det kan växa mängder av brännässlor nära gödselhögar och på kvävegödslad mark. Och även om det kan kännas lockande att plocka där letar jag hellre vidare. Nässlor tar nämligen lätt upp kväve ur jorden och omvandlar det till nitrit som är skadligt för oss.

En växt som du kanske vill lägga på minnet är backskärvfrö. Ingen verkar riktigt veta varför men den lilla vännen är helt orimligt duktig på att ta upp anrika tungmetaller. Du vill alltså vara försiktig med att äta den eller veta lite mer om marken du är på, innan du plockar.

Vill du plocka lav gör du bäst i att undvika ställen som du tror är eller har varit förorenade. Lavar lever länge och många är bra på att samla på sig föroreningar. Samtidigt sägs dom vara bra reningsverk, troligen även för våra kroppar.

Köpta växter

Om du har fönsterlava i din adventsljusstake går den att äta, men tänk på att lavan du köper troligen är besprutad. Samma gäller till exempel julgranen, ifall du skulle vilja använda barren.

Växter som penséer och hibiskusblommor kan vara besprutade och bland annat innehålla retarderingsmedel. Många retarderingsmedel får man inte använda i Sverige, men vissa är godkända. Medlet gör växten mer kompakta och bladen hårdare och tätare i vävnaderna. När medlet släpper blir växten ofta lite rangligare och bladen lösare, de blir större och mer ljusgröna. Vänta något år tills medlet gått ur innan du använder blommor eller blad.


Vi har skapat en serie med påminnelser där vi genom vilda ätbara växter förkroppsligar hur vi är naturen och hur naturen rör sig genom oss. Vill du bli påmind?