Ut och utforska

Börja med det du vet.


När vi kikar ut genom dörren kanske vi ser en massa grönt som vi kallar ogräs. Det är växter som du kanske har en lite tvetydig relation med. Men när vi kollar närmare kan vi få en känsla av beundran. Vår mat kommer som en gåva från jorden, och den har vuxit fram ur naturen precis som vi. Den finns där, och har alltid funnits där.

Många av oss har idéer om vad som smakar bra eller mindre bra. Det är koncept som vi själva har skapat, vilket formar vår verklighet. Men vår verklighet är mycket större än så, vi vet det.

Nära dig

Börja gärna med att utforska precis utanför din dörr, i din trädgård, bakgård eller närmaste skogsområde. Om du vet lite om platsen kan det kännas tryggare, som att veta ifall bekämpningsmedel eller andra kemikalier har använts.

Kanske ser du något du känner igen. Ser du kirskål eller brännässlor? Kanske ser du tusenskönor i gräsmattan eller maskros? Har du en gran på tomten? Oavsett var vi är har vi med stor sannolikhet något som vi kan göra te av eller lägga på toppen av en maträtt.

Fördjupa för att sedan utöka

Varför inte börja med ett av Sveriges vanligaste ogräs – maskros. Om vi följer naturens rytm kan vi äta allt på maskrosen: bladen, stammen, blomknopparna, blommorna, fröna och rötterna. När vi plockar och äter maskrosens blad kan det vara fint att veta att de sägs vara mer näringsrika än grönkål – vilket sägs vara den mest näringsrika kultiverade bladgrönsaken.

Ett sätt att bygga och fördjupa vår relation med växter är att välja en växt och följa den under hela året. Kanske kommer du att upptäcka vilken av maskrosens 1000 olika småarter som du trivs bäst med. När jag lär känna en ny, vild, ätbar växt blir det ofta som med ansikten på människor – jag känner igen den bland andra och oavsett var jag är.

Krydda med vilt

Om din önskan eller kanske förväntan är att göra hela måltider av mat från skogen kanske du kan släppa den tanken lite och börja enklare. Tänk istället att du kan krydda med vilda ätbara växter, och känn in vad det gör med dig.

Studier visar att vilda växter har högre andel vitaminer, mineraler och fytokemikalier (ämnen som finns i växter som inte är näringsämnen) än vad vi kan köpa oss till i vanliga butiker. Kanske vill du se vilda ätbara och medicinska växter som ditt dagliga tillskott av detta.


Vi har skapat en serie med påminnelser där vi genom vilda ätbara växter förkroppsligar hur vi är naturen och hur naturen rör sig genom oss. Vill du bli påmind?