Ut och utforska

Börja med det du vet.


Vår mat kommer som en gåva från jorden. Den har vuxit fram ur naturen precis som vi och den finns där, har alltid funnits där.

Att äta är en av de mest grundläggande interaktioner som vi har med omvärlden. Vild mat kan hjälpa oss att utforska och påminna oss om vår relation med vårt ursprung och vad vi är en del av.

Många av oss har idéer kring vad som smakar bra eller mindre bra. Koncept som vi själva har skapat, vilket formar vår verklighet. Men vår verklighet är mycket större än så. Vi vet det.

Med beundran

När vi kikar ut genom dörren så kanske vi ser en massa grönt som vi kallar ogräs. Växter som du kanske har en lite tvetydig relation med. När vi kollar närmare så kan vi få en känsla av beundran.

Vilda växter kan klara sig långa perioder utan vatten, växa mellan klippor och mitt bland grus. Trots att vi människor ofta drar upp dem eller kanske förgiftar dem så kommer dom tillbaka.

Nära dig

Börja gärna med att utforska precis utanför din dörr, i din trädgård, bakgård eller närmaste skogsområde. Om du vet lite om platsen så kan det kännas tryggare, som att veta vad som eventuellt har sprayats.

Kanske ser du något som du redan känner igen. Ser du kirskål eller brännässlor? Kanske ser du tusensköna blommandes i gräsmattan, eller maskros? Eller har du en gran på tomten? Oavsett var vi är så har vi något som vi kan göra te av eller lägg på toppen av en sallad.

Fördjupa för att sedan utöka

Varför inte börja med ett av Sveriges vanligaste ogräs, maskros. Om vi följer naturens rytm kan vi äta allt på maskrosen, bladen, stammen, blomknopparna, blommorna, fröna och rötterna. När vi plockar och äter maskrosens blad kan det vara fint att veta att dom sägs vara mer näringsrika än grönkål, vilket sägs vara den mest näringsrika kultiverade bladgrönsaken.

Ett sätt att bygga och fördjupa vår relation med växter är att välja en växt och följa den under hela året. Kanske kommer du att upptäcka vilken av maskrosens 1000 olika småarter som du trivs bästa med. När jag lär känna en ny vild ätbar växt blir det ofta som med ansikten på människor, jag känner igen den bland andra och oavsett var jag är.

Krydda med vilt

Om vår önskan eller kanske förväntan är att göra hela måltider av mat från skogen så kanske vi kan släppa den tanken lite och börja enklare. Tänk istället att krydda med vilda ätbara växter och känn in vad det gör med dig.

Studier visar att vilda växter har högre andel vitaminer, mineraler och fytokemikaler än vad vi kan köpa oss till i vanliga butiker. Kanske vill du se vilda ätbara och medicinskaväxter som ditt dagliga tillskott.


Vi har skapat en serie med påminnelser där vi genom vilda ätbara växter förkroppsligar hur vi är naturen och hur naturen rör sig genom oss. Vill du bli påmind?