Ut och utforska

Börja med det du vet.


När vi kikar ut genom dörren kanske du ser en massa grönt som vi kallar ogräs. När vi kollar närmare kan vi få en känsla av beundran. Vår mat kommer som en gåva från jorden, och den har vuxit fram ur naturen precis som vi.

Många av oss har idéer om vad som smakar bra eller mindre bra. Det är koncept som vi själva har skapat, vilket formar vår verklighet. Men vår verklighet är mycket större än så, vi vet det.

Vad tror du om det här?

De flesta av oss känner nog till maskrosor. En del av mig tänker att innan vi alla äter maskros regelbundet så borde vi knappt prata om vad för annat vilt ätbart som finns.

Maskros finns i överflöd och är ett av världens vanligast ogräs. Den sägs var mer näringsrik än grönkål, som sägs vara den mest näringsrika kultiverade bladgrönsaken.

Det finns tusentals olika småarter av maskros och smaken skiljer sig åt beroende på art, när och var du plockar. Gillar du inte en har du minst 999 kvar att testa! Genom att följa naturens rytm kan vi äta allt på maskrosen: rot, blad, stjälk, blomknopp, blomma och frö.

Om du inte känner dig så sugen på just maskros kanske du har kirskål, våtarv, groblad, svinmålla eller brännässlor nära dig. De finns också ofta i överflöd och nära oss, med ett högt innehåll av näring och fytokemikalier (ämnen i växter som inte är näringsämnen).

Borttappad smak

I vår jakt på att tillfredsställa oss så snabbt som möjligt har den bittra smaken tappats bort och den mer söta smaken har fått ta större plats.

Bitterämnen i maskrosens blad och rötter stimulerar bland annat aptiten och matsmältning, normaliserar magsafterna, och är utrensande och stärkande för levern. Bitterämnen sägs även påverka nervsystemet genom att öka parasympatisk aktivitet och minska sympatisk. Maskrosor verkar alltså stresshämmande i vår kropp.

Testa vilda växter som medicin

Är du nyfiken på att utforska de medicinska egenskaperna hos vilda växter? Kanske du vill då testa blodrenande teer av till exempel maskros, groblad eller brännässla. Om du inte överdriver eller har specifika besvär så kan det inte gå så tokigt med dem. Gör en kur under tre veckor genom att dricka två till tre koppar te om dagen. Drick gärna den första koppen en halvtimma innan frukost.

Maskros: Koka upp en överfull tesked rötter i två till tre deciliter vatten, låt dra under lock i 20 minuter och sila av. Vill du inte gräva rötter kan du testa med bladen. Samma dosering men lägg bladen i vatten som redan kokat upp och låt dra under lock i 10 minuter.

Groblad: En överfull tesked groblad i två till tre deciliter hett vatten som du låter dra under lock i 10 minuter.

Brännässlor: En överfull tesked nässelblad i två till tre deciliter hett vatten som du låter dra under lock i 10 minuter.

Börja nära dig

Om du vet lite om platsen som du plockar på kan det kännas tryggare, som att veta ifall bekämpningsmedel eller andra kemikalier har använts. Bor du i stan och känner dig osäker på att plocka på grund av föroreningar, kika in guiden ”Vilda ätbara växter i stan”.

Börja gärna med att utforska precis utanför din dörr, i din trädgård, bakgård eller närmaste skogsområde. Kanske ser du något du känner igen. Oavsett var vi är har vi med stor sannolikhet något som vi kan göra te av, lägga i en smoothie, på gröten, i en gryta eller sallad.


Vi har skapat en serie med påminnelser där vi genom vilda ätbara växter förkroppsligar hur vi är naturen och hur naturen rör sig genom oss. Vill du bli påmind?