Börja med det du vet

Ut och utforska.


När du kikar ut genom dörren kanske du ser en massa grönt som du kallar ogräs. Som maskros och kirskål. När du kollar närmare kan du få en känsla av beundran. Vår mat kommer som en gåva från jorden.

Många av oss har idéer om vad som smakar bra eller mindre bra. Det är koncept som vi själva har skapat, vilket formar vår verklighet. Men vi kan lära om, och se en verklighet som är större än så.

Vilda ätbara växter i överflöd

De flesta av oss känner nog till maskrosor. Den finns i överflöd och är ett av världens vanligaste så kallade ogräs. När man gjort mätningar har man sett att maskrosen är mer näringsrik än grönkål, som sägs vara den mest näringsrika kultiverade bladgrönsaken. Detsamma gäller för fler vilda, ätbara växter.

Om du smakat på maskros och inte gillar den så har du minst 999 småarter kvar att testa! Det finns nämligen tusentals olika småarter och smaken skiljer sig åt beroende på art, när och var du plockar. Genom att följa rytmen i naturen kan vi äta allt på maskrosen: rot, blad, stjälk, blomknopp, blomma och frö.

Om du inte är sugen på maskros kanske du känner till och har kirskål, våtarv, groblad, svinmålla eller brännässlor nära dig. De finns också ofta i överflöd, med ett högt näringsinnehåll och mängder av fytokemikalier (andra ämnen än näringsämnen).

Maskros stimulerar matsmältningen och minskar stress

I vår jakt på snabb tillfredsställelse har den bittra smaken tappats bort och den mer söta smaken har fått ta större plats. Det är så manipuleringen av de flesta kultiverade grödor sett ut.

Bitterämnen i maskrosens blad och rötter stimulerar aptiten och matsmältning, normaliserar magsafterna och är utrensande och stärkande för levern. Bitterämnen påverkar även nervsystemet och ökar vår parasympatiska aktivitet och minskar den sympatiska aktiviteten. Maskrosor verkar alltså stresshämmande för kropp.

Börja nära dig och med det du redan känner till

Börja gärna med att utforska en grön plats i din närhet. Din trädgård, bakgård eller närmaste skogsområde. Kanske ser du något du känner igen. Med stor sannolikhet kommer du hitta maskrosor. Plocka och ät ett blad, det behöver inte vara svårare än så.


Vi har skapat en serie med påminnelser där vi genom vilda ätbara växter förkroppsligar hur vi är naturen och hur naturen rör sig genom oss. Vill du bli påmind?