Rönnen producerar ämnen för att skydda sig – som även skyddar oss.
I en överlevnadssituation sägs det att vi bör fokusera på växter som har ett högt innehåll av kolhydrater och av vitaminerna B och C. Bland B-vitaminerna är tiamin (B1) extra viktig för att vår kropp ska kunna bryta ner kolhydraterna och omsätta dem till energi. C-vitamin hjälper bland annat till att motverka skörhet hos slemhinnor och hud.
Jätteviktigt. Men glöm det för ett tag.
Glöm också vitamin A, D, E och K. När vi ändå är i gång, glöm järn, zink, koppar, magnesium, selen och alla andra mineralerna som vi vet är livsviktiga för vår kropp.
Hundratals fytoämnen med effekter vi inte vet något om
Den vildväxande rönnen innehåller hundratals fytoämnen. Det är kemiska växtämnen som inte är så kallade näringsämnen. Alltså inte vitaminer eller mineraler, inte heller kolhydrater, proteiner eller fetter.
Växter producerar fytoämnen för att skydda sig mot bland annat insektsattacker, miljöproblem och UV-strålning. Men det är inte bara växterna själva som kan använda sig av ämnena för att skydda sig – ämnena skyddar även oss. Vilda växter har ett större behov av att skydda sig än växter framodlade i växthus, vilket gör att de innehåller en större mängd och variation fytoämnen. Studier visar att vilda växter kan utveckla mångdubbelt mer fytoämnen än till exempel odlad spenat.
Några av de fytoämnen vi känner till i rönnbär är polyfenoler, betakaroten, D-sorbitol och pektin. Forskning har visat att pektin kan hjälpa till så att cancer inte utvecklas i vår kropp.
Samtidigt finns det hundratals ämnen i vilda växter som vi fortfarande inte vet något om – eller effekten av att vi inte längre får i oss dem.
Rönnbär kan påminna oss
Vi kan ta hjälp av rönnbär för att påminna oss om allt vi inte vet. Att påminna oss om att vi har vuxit fram ur naturen, att vi inte har skapat oss själva, och att vi är helt beroende av naturen för vår fysiska existens.
Fortsätt läsa om du är nyfiken på en skröna, tillsammans med rårörda rönnbär.
Rönnbär
Hej rönnbär
Jag har förstått att du kan skydda och stärka oss, tack vare dina fytoämnen och ditt höga näringsinnehåll. Men att det räcker med endast tre rönnbär per dag för att fylla dagsbehovet av C-vitamin, det verkar vara en skröna.
Jag har sett dig växa ensam i skogar och skogsbryn, och du ser ut att klara dig bra på mager, grusig och stenbunden mark. Dina blommor och bär kan likna din släkting oxeln, som också har ätliga bär. Bladen skiljer sig dock markant då dina blad är små och sågtandade, som sitter i par på ett enda lövfäste, medan oxelns löv mer liknar ekens.
Några hundra eller tre?
Det är svårt att skriva om rönnbär (Sorbus aucuparia) utan att nämna C-vitamin, med tanke på det relativt höga innehållet. Enligt livsmedelsverket krävs det 134 gram rönnbär för att komma upp i det dagliga rekommenderade intaget (DRI), vilket är betydligt fler än tre stycken som skrönan säger – snarare några hundra. Med tanke på det låga DRI på livsmedelsverkets sida så bör man – för att komma upp i värden där man inte enbart överlever, utan även frodas – äta många hundra rönnbär till.
Samtidigt är något i naturen sällan så fast. Växter kan variera mängden ämnen beroende på art, växtplats, förhållanden och mognadsgrad. Och andra ämnen i växten kan hjälpa till att förstärka effekten av till exempel C-vitamin. Den slutliga mängden beror även på tillagning, C-vitamin är värmekänsligt och minskar i mängd vid upphettning.
Smaka först och plocka sen
Alla rönnar i Sverige har ätliga bär, men de kan variera i smak. Smaka därför gärna innan du plockar. Rönnen bredvid kan ha en smak som du kanske föredrar mer. Eftersom vi delar maten med andra djur som fåglar vill vi inte plocka något som vi senare inte kommer använda.
Du kommer troligen även märka skillnad i smaken om du plockar rönnbär efter den första frosten eller om du lägger dem i frysen över natten. Mycket av den bittersura smaken och de sammandragande egenskaperna försvinner.
Rårörda rönnbär
Förutom att torka rönnbär och ha på gröten, smoothie och i bröd är Lisen Sundgrens recept på rårörda rönnbär fantastiskt gott och enkelt att göra:
2 dl rönnbär (frysta och tinade)
1–2 msk honung
En nypa oraffinerat havssalt
Gör så här: Blanda rönnbär, salt och honung i en skål, så att alla bär blir kladdiga av honungen (om honungen är hård kommer den att lösas upp så småningom). Låt burken stå i kylen i en vecka, sedan är den klar att använda.
Du kan använd rårörda rönnbär till mat och efterrätter på liknande sätt som lingon. Jag lägger gärna lite rårörda rönnbär på ett kex eller har tillsammans med biffar. Mums!
Vi kan ta hjälp av rönnbär för att påminna oss om allt vi inte vet om hur naturen fungerar och dess effekt på oss.
Artikeln är en del av vår serie med påminnelser som genom vilda, ätbara och medicinska växter förkroppsligar hur vi är naturen, för att återskapa kontakten med oss själva. Vill du bli påmind?