Kategorier
Växa med Vilt

Oxytocin förstärker din samhörighet med jorden

När du plockar ljung frigörs oxytocin.

Har du hört talas om oxytocin? Ett hormon som bildas i hypotalamus i hjärnan.

Då vet du kanske att oxytocin frigörs vid beröring, när vi tar på varandra. Och att det utsöndras extra mycket oxytocin i oss när vi föds och föder, och när vi ammas och ammar. Hormonet hjälper mamma och barn att knyta an till varandra, det skapar ett band och en känsla av samhörighet och tillit.

Oxytocin hjälper oss även att slappna av och sänker våra halter av stresshormoner och oro. Det sänker pulsen och blodtrycket. Oxytocin lindrar även smärta och kan skynda på läkningen av sår och skador.

Samma hormon – oxytocin – frisätts när vi känner doften av jord.

Vi stannar lite vid det.

Samma ämne som utsöndras mellan mamma och barn utsöndras mellan oss och jorden – det är kanske inte så konstigt att planeten refereras till som ”moder jord”.

En känsla av fysisk samhörighet när du plockar ljung

Genom att känna doften av jord kan vi känna en fysisk samhörighet med den här planeten. Det hjälper oss att känna tillit. Det betyder också att doften av jord hjälper oss att slappna av och sänker vår stressnivå och oro. Att doften av jord sänker vår puls och vårt blodtryck. Och att doften av jord lindrar smärta och kan skynda på läkningen av sår och skador.

Nästa gång du ser ett hav av sensommarens lilaskiftande färger, böj dig djupt och plocka några kvistar ljung, samtidigt som du andas in doften av jorden.

Fortsätt läsa om du vill fördjupa din samhörighet med jorden genom ljung.

Ljung

Hej ljung

Tack för att du förgyller tallmyrar, hällmark, hedar, kalhyggen, glesa skogar och stora slänter med dina sprakande färger. Sensommaren och hösten blir extra vacker tack vare dig.

Jag har förstått att du växer relativt långsamt, och att du kan bli 50 år gammal. Det påminner mig om att plocka dig varsamt och inte ta upp dina rötter. Det påminner mig också om att ha en intention med varför jag plockar dig och att inte plocka mer än jag behöver.

Både ditt ris och dina rötter har används historiskt. Riset sägs ha använts till sopkvastar och dina rötter är starkt material till korgar. Ljungen har också varit användbar som bränsle.

Ljungens effekter i oss

Att plocka ljung och andas in doften av jorden skapar positiva effekter i oss, tack vare frisättningen av oxytocin. När vi sedan använder ljung (Calluna vulgaris) verkar ljungens eteriska olja lugnande och avstressande på vår kropp.

Effekten av ljung slutar inte där. Kombinationen av flavonglykoider, kisel och kalcium i ljung kan stärka blodkärlens motståndskraft. Och garvämnen i ljungen tillsammans med ljungens bakteriehämmande ämnen gör att en avsvalnad infusion på ljung kan vara välgörande på sår och hudutslag.

En infusion på ljung

Koka upp vatten och lägg i en knippe färska eller torkade blommor, blad och stjälkar av ljung. Låt dra under lock i cirka tio minuter. Locket ser till att de flyktiga eteriska oljorna stannar kvar. Drick sedan som te eller blöt en trasa med den avsvalnade infusionen och badda på ett hudutslag.

Har du testat snippsauna någon gång? Ljung passar in fint även här. Är du nyfiken på snippsauna kan du läsa mer hos Wild Herbarista.

Att plocka ljung och känna doften av jorden frigör oxytocin, vilket skapar en känsla av tillit och fysisk samhörighet med jorden.


Artikeln är en del av vår serie med påminnelser som genom vilda, ätbara och medicinska växter förkroppsligar hur vi är naturen, för att återskapa kontakten med oss själva. Vill du bli påmind?