Kategorier
Växa med Vilt

Var börjar och slutar din kropp?

Enbart synen av nypon skapar reaktioner i vår kropp.

När vi ser eller känner doften av mat triggas vår kropp. Våra sinnen är med och skapar impulser som utlöser saliv och enzymer. Saltsyran i magsäcken och tarmbakterierna börjar förberedas. Redan här startar processen med att göra något som är utanför oss till att bli en intim del av oss.

Bara av att hålla ett färskt nypon i handen kan jag känna hur det händer saker i mig.

Matsmältningskanalen gör sig redo på att bryta ner maten. För att frigöra, ta upp och omvandla de olika ämnena till att bli en del av oss. Det är ämnen som är med och bygger nya vävnader och kroppsdelar. Ämnen som används som energi av våra celler, och som avgiftar och renar kroppen. Ämnena är också med och stimulerar produktionen av hormoner, som i sin tur påverkar hur vi mår.

Det som kroppen inte tar upp, våra restprodukter, har historiskt sett gått tillbaka till jorden och blivit en del av den naturliga cykeln.

Frågan om var min kropp börjar och slutar dyker upp i mig. Bortom det jag fysiskt kan se och ta på.

Hur landar den frågan i dig?

Plocka, öppna och dofta

Vilda, ätbara och medicinska växter finns överallt runtomkring oss, och de skapar reaktioner i vår kropp – före, under och efter att vi äter dem. Just nu är det säsong för nypon, och vi kan äta alla olika sorter. Nästa gång du ser en nyponbuske, stanna upp, plocka av ett nypon, öppna det och dofta. Känn vad som händer i din kropp. Ät nyponet, och stanna med känslan i din kropp.

Fortsätt läsa om du är nyfiken på att låta något av det mest c-vitaminrika vi har bli en del av dig.

Nypon

Hej nypon

Jag har hört att vi kan äta dig oavsett vilken art i rossläktet som du tillhör, och att du är en av de mest C-vitaminrika källor vi känner till. C-vitamin är med och stimulerar bildandet av kollagen i bindväven, det gör dig viktig i uppbyggnaden av våra leder, senor och muskler, vårt skelett och vår hud. Du är även med och stöttar vårt immunsystem.

Förutom att vara rik på C-vitamin innehåller du andra antioxidanter och fytonäringsämnen, som betakaroten, lykopen, flavonoider och fenoler – ämnen som alla har olika funktioner och påverkan på vår kropp. Lykopen är till exempel ett naturligt förebyggande av cancer, och man har sett att lykopen som tablett inte fungerar alls lika bra som att få i sig lykopen direkt från källan – naturen.

Alla arter i släktet är ätbara

Vresros (Rosa rugosa), nyponros (Rosa caesia), stenros (Rosa canina) och hartsros (Rosa mollis) är några av arterna som vi kan plocka nypon från. Bor du utmed kusten finns det troligen ett överflöd av vresrosor nära dig – den är nämligen klassad som invasiv. Vresrosen ger stora, saftiga nypon.

Det sitter ofta kvar nypon på buskarna under vintern och även om de blir svartbruna och ser lite skrumpna ut är de fortfarande ätbara.

En daglig dos nypon

Att få i oss en dos nypon så gott som dagligen är en fin rutin. Och att dubbla dosen när du känner att en förkylning är på gång. Jag tar gärna en överfull tesked nyponpulver tillsammans med en lika stor tesked nässelpulver uppblandat med ljummet vatten på morgonen. Det går också bra att äta färska nypon direkt från busken. Att några kärnor kommer med ner spelar ingen roll.

Torkade nypon i bröd

Är du nyfiken på att använda torkade nypon i matlagningen? Förutom att mumsa på dem som godis kan en lägga torkade nypon i brödbaket. Så här:

1. Dela nyponen och ta ur kärnorna.
2. Sprid ut nyponen på en bricka.
3. Invänta att torkningsprocessen gör sitt.
4. Mumsa på några, eller många!
5. Spara de torkade nyponen i en lufttät burk.
6. Nästa gång du bakar, lägga med en näve torkade nypon.

Synen av nypon startar igång processer i kroppen att göra något utanför oss, till oss.


Artikeln är en del av vår serie med påminnelser som genom vilda, ätbara och medicinska växter förkroppsligar hur vi är naturen, för att återskapa kontakten med oss själva. Vill du bli påmind?