Kategorier
Växa med Vilt

Var börjar och slutar din kropp?

Enbart synen av nypon skapar reaktioner i vår kropp.

När vi ser eller känner doften av mat triggas vår kropp. Bara av att hålla ett färskt nypon i handen kan jag känna hur det händer saker i mig. Redan här startar processen med att göra något som är utanför oss till att bli en intim del av oss.

Våra sinnen är med och skapar impulser som utlöser saliv och enzymer. Matsmältningskanalen gör sig redo att bryta ner maten för att frigöra, ta upp och omvandla de olika ämnena till att bli en del av oss. Ämnen som är med och bygger nya vävnader och kroppsdelar. Ämnen som används som energi av våra celler, och som avgiftar och renar kroppen. Ämnen som stimulerar produktionen av hormoner, som i sin tur påverkar hur vi mår.

Det som kroppen inte tar upp, restprodukterna, har historiskt gått tillbaka till jorden och blivit en del av den naturliga cykeln.

Frågan om var min kropp börjar och slutar dyker upp i mig.

Plocka, öppna och dofta

Vilda, ätbara och medicinska växter finns överallt runtomkring oss, och de skapar reaktioner i vår kropp – före, under och efter att vi äter dem. Just nu är det säsong för nypon, och vi kan äta alla olika sorter.

Nästa gång du ser en nyponbuske: stanna upp, plocka av ett nypon, öppna det och dofta. Känn vad som händer i din kropp. Ät nyponet, och stanna med känslan i din kropp.

Fortsätt läsa om du är nyfiken på att låta något av det mest c-vitaminrika vi har bli en del av dig.

Nypon

Hej nypon

Jag har hört att vi kan äta dig oavsett vilken art i rossläktet som du tillhör, och att du är en av de mest C-vitaminrika källor vi känner till. C-vitamin är med och stimulerar bildandet av kollagen i bindväven. Det gör dig viktig i uppbyggnaden av våra leder, senor och muskler, vårt skelett och vår hud. Med ditt C-vitamin är du även med och stöttar vårt immunsystem.

Förutom att vara rik på C-vitamin innehåller du andra antioxidanter och fytonäringsämnen, som betakaroten, lykopen, flavonoider och fenoler – ämnen som alla har olika funktioner och påverkan på vår kropp. Lykopen är till exempel ett naturligt förebyggande av cancer, och man har sett att lykopen som tablett inte fungerar alls lika bra som att få i sig lykopen direkt från källan – naturen.

Men det sägs att det var först på 1930-talet som dina nypon blev populära och uppskattades då som vitamintillskott, särskilt under krigsårens ransoneringstider.

Alla arter i släktet är ätbara

Vresros (Rosa rugosa), nyponros (Rosa dumalis), stenros (Rosa canina) och hartsros (Rosa mollis) är några av arterna som vi kan plocka nypon från. Bor du utmed kusten finns det troligen ett överflöd av vresrosor nära dig – den är nämligen klassad som invasiv. Vresrosen ger stora, saftiga nypon.

Det sitter ofta kvar nypon på buskarna under vintern och även om de blir svartbruna och ser lite skrumpna ut är de fortfarande ätbara.

En daglig dos nypon

Att få i oss en dos nypon så gott som dagligen är en fin rutin. Och dubbla gärna dosen när du känner att en förkylning är på gång. Ta en överfull tesked nyponpulver, eller ät färska direkt från busken. Att några kärnor kommer med ner spelar ingen roll.

Torkade nypon i bröd

Förutom att äta torkade nypon som godis kan man lägga dem i brödbaket. Så här:

1. Dela nyponen och ta ur kärnorna.
2. Sprid ut nyponen på en bricka.
3. Invänta att torkningsprocessen gör sitt.
4. Mumsa på några, eller många!
5. Spara de torkade nyponen i en lufttät burk.
6. Nästa gång du bakar, lägga med en näve torkade nypon.

Enbart synen av nypon startar igång processen i kroppen att göra något utanför oss, till oss.


Artikeln är en del av vår serie med påminnelser som genom vilda, ätbara och medicinska växter förkroppsligar hur vi är naturen, för att återskapa kontakten med oss själva. Vill du bli påmind?