Kategorier
Växa med Vilt

Återvända från vår exil

Vass, vad kan du berätta för oss?

Det sägs att vi formas av hur vi växte upp, det vi varit med om och historierna vi fått höra. Den skapelsehistoria många av oss har hört är hur Eva smakade på frukten och blev utslängd från trädgården, och att portarna stängdes bakom henne.

Kan den historien ha format hur vi relaterar till naturen?

Skapelsehistorier är en källa till vår identitet, och en del av berättelsen om vilka vi är. Vi påverkas troligen oundvikligen av dem oavsett hur avlägsna historierna kan vara från vårt medvetande.

Historier som förenar

Hur vore det om vi istället fick höra historier om vad vi är en del av. Som förenar, inte separerar. Inte enbart för att förstå var vi kommer ifrån utan också för att förstå hur vi kan gå framåt – för att kunna föreställa oss en annan väg.

Hur skulle det kännas om du nästa gång du ser vass vaja i vinden frågar vem är du? och lyssnar med ett öppet sinne. Kanske vill du sedan fortsätta med frågan vad kan du berätta för oss?

Ps. passa på att kolla av om du får smaka på vassens fröer.

Vass

Hej vass

Kanske vill du berätta historier om hur du har färgat kläder och mättat hungriga magar. Eller hur du har fungerat som tak och skyddat från vind och kyla. Kanske kan du återberätta historier som blivit skrivna på papper av vass. Jag vet också att du sitter på historier om hur du har renat sjöar.

Året runt

Både rotskotten och roten hos vass (Phragmites australis) kan skördas året runt och ätas råa, kokade eller torkade och malda. De är inte helt enkla att gräva upp, vilket gör att jag hellre sträcker mig efter vassens fröer.

Fröerna kommer under hösten efter blomningen, men vi kan plocka och äta dem även under vintern som en liten näringskick. Delar av de unga gröna bladen kan användas i mat och de små toppstråna som är ljusa nedtill kan tuggas på eller kallpressas till juice.

Sprinklade vassfröer

Kanske vill du sprinkla några av vassens fröer på din yoghurt, smoothie, sallad eller egentligen vilken maträtt som helst. Fröna kan också krossas och användas med mjöl eller läggas direkt som de är i bröddegen.

Vass kan berätta en annan skapelsehistoria, en historia som förenar. 


Artikel är en del av vår serie med påminnelser som genom vilda ätbara växter förkroppsligar hur vi är naturen och hur naturen rör sig genom oss. Vill du bli påmind?