Kategorier
Växa med Vilt

Att återvända från vår exil

Vass kan berätta en annan skapelsehistoria för oss, en historia som förenar istället för att separera.

Det sägs att vi formas av hur vi växte upp. Det vi varit med om och historierna vi fått höra. De flesta av oss har hört hur Eva smakade på frukten och blev utslängd från trädgården. Kan den historien ha format hur vi relaterar till naturen?

Skapelsehistorier är en källa till vår identitet, och en del av berättelsen om vilka vi är. Vi påverkas troligen av dem oavsett hur avlägsna historierna kan vara från vårt medvetande.

En annan historia

Hur vore det om vi istället fick höra historier om vad vi är en del av. Som förenar, inte separerar. För att förstå var vi kommer ifrån, men också för att förstå hur vi kan gå framåt – för att ens kunna föreställa oss en annan väg.

Hur skulle det vara om du nästa gång du ser vass frågar ”vem är du”, och lyssnar med ett öppet sinne. Kanske vill du sedan fortsätta med frågan ”vad kan du berätta för oss”.

Fortsätt läsa om du är nyfiken på vad vass kan berätta och för att ta del av vad vassen har att ge, året om.

Vass

Hej vass

Jag skulle gärna lyssna på dina historier om hur du har färgat kläder och mättat hungriga magar. Om hur du har fungerat som tak och skyddat människor från vind och kyla. Jag är också nyfiken på alla sjöar du renat och de kärleksbrev som blivit skrivna på papper av vass.

Vass ger mat året runt

Både rotskotten och roten hos vass (Phragmites australis) kan skördas året runt och ätas råa, kokade eller torkade och malda. De är inte helt enkla att gräva upp och graden av svårighet varierar beroende på underlaget. Delar av de unga gröna bladen kan också användas i mat och de små toppstråna som är ljusa nedtill kan tuggas på eller kallpressas till juice.

Men det finns ännu enklare sätt att ta del av det vassen har att ge – plocka vinterfröer. Fröerna kommer under hösten efter blomningen, och vi kan plocka och äta dem även under vintern.

Det finns en parasitisk svamp, mjöldryga, som kan angripa sädesslag och även vass. Den vill du helst hålla koll och undvika, för att slippa onödiga kroppsreaktioner. Mjöldryga ser ut som mörka korvar som växer ut ur axen och bör vara svåra att missa, men det kan vara lite lurigt då även vassfröna är mörka.

Sprinklade vassfröer

Kanske vill du sprinkla några av vassens fröer på din yoghurt, smoothie eller sallad. Fröna kan också krossas och användas med mjöl eller läggas direkt som de är i bröddegen.

Vass, vad kan du berätta för oss?

Tack professor Robin Wall Kimmerer som inspirerar med frågor.


Artikel är en del av vår serie med påminnelser som genom vilda ätbara växter förkroppsligar hur vi är naturen och hur naturen rör sig genom oss. Vill du bli påmind?