Kategorier
Växa med Vilt

Vill du bryta separationen?

Den konceptuella kunskapen kommer mellan dig och löktravens rot.

De flesta av oss lär sig kunskap som främst är konceptuell. Det är kunskap som till exempel berättar att det här är roten till löktrav. Och att löktravens näring samlas i roten under hösten. Det är då vi vill skörda den, innan all energi går till blommorna under det andra året. Att roten har en smak av wasabi hör också till den konceptuella kunskapen.

Vi behöver den typen av kunskap. Men många av oss slukas lätt upp av det konceptuella och förlorar oss här, i ett vad Eckhart Tolle kallar ”platt land”. Där det inte finns något djup. Vi får då ett universum som känns dött.

Konceptuell kunskap sätter etiketter och kategoriserar saker, och då tänker vi ”aha, nu vet jag vad det är”. ”Det är löktravens rot, nu vet jag”. Men nej vi vet inte, vi har bara satt ett namn på den fantastiska saken, och så tror vi att vi vet.

Det finns kunskap som befinner sig bortanför det. En djupare mer omfattad kunskap, som inte är konceptuell.

Hur vore det istället att uppleva löktravens rot direkt, utan namn, utan att kategorisera. Att ta in helheten, inte de separata delarna, och bara vara närvarande med vad som är.

Kanske kan du då känna den underliggande närvaron. Kanske kan det ge dig en känsla av att smälta samman. Det är en känsla som inte kan uppstå när vi är i den konceptuella kunskapen. Det är ett annat sätt att veta något.

Upplev utan att kategorisera

Istället för att fokusera på vad löktravens rot fysiskt gör i vår kropp, ät en bit och försök stanna med upplevelsen. Utan att sätta namn på det. Försök att bara vara med det som är.

Du kan äta roten både rå och tillagad, kanske vill du testa att göra en vild wasabi-ish dipp. Fortsätt läsa om du nyfiken på mer om roten, dippen och var i tarmen vi helst tar upp den.

Löktrav

Hej löktravens rot

Du finns som gratis mat och medicin utanför vår dörr, även om vi inte alltid känner igen dig som det. Men jag har förstått att du är en gammal matgrönsak och medicinalväxt. Och det är inte enbart roten vi kan äta, utan alla dina växtdelar.

Det är lätt att känna igen dig på din doft, med blad som påminner om lök och vitlök och med en rot som både doftar och smakar pepparrot. Jag hittar dig ofta på skuggiga platser under träd och i kanter av buskar, i parker och dungar.

Hur känner man igen roten?

När vi vill hitta roten hos löktrav (Alliaria petiolata) behöver vi kunna identifiera bladen, eftersom de vita blommorna inte finns där när det är dags att gräva. Löktrav har ljust gröna, hjärtformade och småflikiga blad.

Om du känner dig osäker på bladen vill du kanske spana in var löktrav blommar i vår, för att komma tillbaka på hösten och hitta den där.

Förkroppsligas i tjocktarmen

Rötter innehåller rikligt med fibrer. Fibrer är kolhydrater som kan ta sig hela vägen till tjocktarmen, om vi inte raffinerar dem. Under tusentals år är det i tjocktarmen som vi tagit upp stora delen av den mat vi äter. Men mycket av den processade maten som vi numera ofta äter tas upp redan högt upp i tunntarmen.

Det skapar påtryckningar i kroppen och en sämre fungerande tarmflora, vilket i sin tur kan leda till inflammationer och sätta ner vårt immunförsvar. Att vi inte längre tar upp lika mycket av maten i tjocktarmen kan medföra många nackdelar, som diabetes och Alzheimers, enligt forskare och professor Stig Bengmark.

Vild wasabi-ish dipp

Det finns en mer eller mindre tydlig smak av wasabi eller pepparrot i löktravens rötterna. Styrkan varierar från starkare till mildare beroende på när och var du skördar.

För att göra dippen blandar du:
– finriven färsk rot av löktrav
– ekologisk kallpressad rapsolja
– äppelcidervinäger
– lite citronsaft
– vitlök, om du känner för det
– salt

Testa dig fram med mängden, det finns inga rätt eller fel. Doppa en bit sushi eller använd den för att gojsa in en läcker sallad.

Upplevelser som sker bortanför det konceptuella kan leda till att vi börjar bryta separationen med naturen.


Artikeln är en del av vår serie med påminnelser som genom vilda ätbara växter förkroppsligar hur vi är naturen och hur naturen rör sig genom oss. Vill du bli påmind?