Kunskap som är konceptuell kommer mellan dig och löktravens rot.
Vet du ifall du främst lär dig konceptuell kunskap? Det är kunskap som till exempel berättar att bilden visar roten till löktrav. Och att vi helst skördar rötter höst–vår, då näringen samlats i roten för att växten ska övervintra. Att roten har en smak av pepparrot eller wasabi hör också till den konceptuella kunskapen.
Olika typer av kunskap
Vi behöver den typen av kunskap. Men många av oss slukas lätt upp av det konceptuella och förlorar oss här, i vad Eckhart Tolle kallar ett ”platt land”. Där det inte finns något djup. Vi får då ett universum som känns dött.
Konceptuell kunskap sätter etiketter och kategoriserar saker, och då tänker vi ”aha, nu vet jag vad det är – det är löktrav, nu vet jag”. Men vi vet inte, vi har bara satt ett namn på den fantastiska saken.
Det finns kunskap som befinner sig bortanför det. En djupare, mer omfattande kunskap. Som inte är konceptuell.
Kunskap som förenar, istället för att separera
Istället för att försöka sätta namn på vad löktravens rot smakar: gräv upp en rot, ät en bit och försök stanna med upplevelsen. Utan att kategorisera in det någonstans.
Ta in helheten, inte de separata delarna, och försök att bara vara närvarande med vad som är.
Kanske kan du känna en underliggande närvaro? Kanske kan det ge dig en känsla av att smälta samman? Det här är ett annat sätt att veta något.
Tillbaka till det konceptuella – det är mycket enklare, för det är vad vi är vana vid. Så länge det inte är tjäle i marken kan du enkelt gräva upp löktravens rot och äta den både rå och tillagad. Kanske vill du testa att göra en vild wasabi-ish dipp?
Fortsätt läsa om du är nyfiken på dippen, och att kanske bara stanna med upplevelsen när du äter den.
Löktrav
Hej löktravens rot
Du finns som mat och medicin utanför vår dörr, även om vi inte alltid känner igen dig som det. Men jag har förstått att du är en gammal matgrönsak och medicinalväxt. Och det är inte enbart din rot vi kan äta, utan alla dina växtdelar.
Jag hittar dig ofta på skuggiga platser under träd i parker och dungar, och i kanter av buskar. Och det är relativt lätt att känna igen dig på din doft, med blad som påminner om lök och vitlök och en rot som både doftar och smakar pepparrot.
Känn igen roten på bladen
Om du vill gräva upp roten hos löktrav (Alliaria petiolata) under hösten, vintern eller våren behöver du kunna identifiera bladen. De vita blommorna finns inte där när det är dags att gräva och löktrav är en tvåårig växt som vi helst gräver upp roten på innan den blommat – då finns som mest näring kvar i roten. Leta efter ljust gröna, hjärtformade och småflikiga blad. Känner du dig osäker, passa på att spana in dem till våren när löktraven blommar!
Smaken är också ett tecken. Det finns en mer eller mindre tydlig smak av wasabi eller pepparrot i löktravens rötter. Styrkan varierar från starkare till mildare, beroende på var och när du skördar.
Vild wasabi-ish dipp
För att göra dippen på löktravens rot blandar du:
– finriven färsk rot av löktrav
– ekologisk kallpressad olivolja
– äppelcidervinäger
– lite citronsaft
– salt
Testa dig fram med mängden, det finns inga rätt eller fel. När du är klar – doppa en bit sushi eller använd den för att gojsa in en sallad.
När vi befinner oss bortanför det konceptuella kan vi uppleva att vi smälter samman med naturen.
Artikeln är en del av vår serie med påminnelser som genom vilda, ätbara och medicinska växter förkroppsligar hur vi är naturen, för att återskapa kontakten med oss själva. Vill du bli påmind?