Information, intelligens och näring.
De här små ekollonen sitter på information som behövs för att bli ett stort träd. Informationen innehåller allt för att ekollonet ska kunna utveckla en stam, bark, grenar, rötter, blad, blommor och nya ekollon.
Informationen verkar också innefatta en självreglerad gallring. Vissa år stöter nämligen ekar bort en mängd grenar, vilket man skulle kunna tro är ett tecken på sjukdom – men det verkar snarare vara en intelligens som eken har att ta hand om sig själv.
När vi äter ekollon får vi i oss det. Både informationen och intelligensen. Tillsammans med massa näring.
Ekollonätande kulturer
Ekollon har varit en del av vår kost sedan långt tillbaka. Och det finns tecken på kulturer över nästan hela världen som varit ekollonätande. Ekollon är en näringsrik, vild råvara som innehåller 60% kolhydrater, 7% protein och 4% fett. De finns ofta i överflöd, kan förvaras enkelt och håller länge. Kan det bli bättre?
Men rykten sprids lätt och det kan skapa osäkerhet – som att ekollon inte är lämpliga för oss att äta. Vill du veta hur du kommer åt ekollonets information, intelligens och näring? Kanske i form av rostade ekollonsnacks. Fortsätt läsa!
Ekollon
Hej ekollon
Du är generös, som bjussar på dina näringsrika ekollon till både människor och djur. Men det ingår inte i allemansrätten att plocka ekollon från trädet, däremot från marken. Fast lagen är lite otydlig. Fråga markägaren för att vara säker.
Det verkar som du trivs bäst i södra Sverige, upp till Dalälven. Men skogar med enbart dig är ovanligt – du hittas ofta bland andra löv- eller barrträd.
Rykten och halvsanningar
Ekollon (Quercus robur) innehåller en större mängd garvsyra (tanniner), vilket gör att de upplevs sammandragande och smakar beskt. Det går bra att skala ett ekollon och smaka på det rått – äter du däremot många råa kommer magen att säga till. Ibland är det bra med en jämförelse för att få perspektiv, som att vi oftast inte heller äter rå potatis.
Plocka omogna eller mogna
September–oktober är årstiden för att plocka ekollon. Du kan plocka dem gröna och använda direkt eller låta dem ligga tills de blir bruna. Du kan även plocka ekollon som mognat, fallit till marken och är bruna. De omogna är mildare i smaken, medan de mogna har ett högre näringsinnehåll.
Vissa ekollon vill vi undvika att plocka
– Kika efter ekollonvivlar, de gillar att krypa in i ekollon och lägga ägg. Du känner igen dem på ett litet svart hål på skalet, som ser ut som en prick. Hoppa över att plocka dem. Skala och öppna ett ekollon när du är ute och se om du gissat rätt!
– Trycka gärna på ekollonet med nageln. Om det är mjukt kan det betyda att det är dåligt inuti. Men det kan också bero på att det har börjat torka. Om du känner dig osäker, lämna och plocka vidare.
– Jag undviker ekollon som har mörka fläckar eller väldigt krusigt skal. Ser du ”ärrbildningar” eller mindre sprickor behöver det däremot inte betyda att det är dåligt. Du utvecklar en känsla för vilka som kan vara okej och inte allt eftersom!
– Har det kommit ut en grodd från toppen? Då är ekollonet levande och friskt! Det kan du plocka.
Om du inte hittar så många ekollon vid ett träd som du tror är bra – gå vidare till nästa, det kan vara stor skillnad.
Rostade, salta ekollonsnacks
Det finns många sätt att tillaga och använda ekollon på, här kommer en enkel favorit: rostade, salta ekollon.
1. Skala ekollonen med hjälp av en bra kniv. Jag tycker det är enklast att skära bort en del av toppen och en del av botten, sedan faller resten nästan av självmant.
2. Koka upp ekollonen i vatten. När de kokat upp, byt vatten och koka upp igen. Upprepa fyra eller fem gånger, tills du känner dig bekväm med smaken – testa! För varje uppkok minskar garvsyran.
3. Värm en gjutjärnspanna, lägg i ekollonen och rosta. Om du vill kan du lägga i en klick smör eller lite olja, och salta. Kanske vill du sedan doppa de rostade ekollonen i riktigt mörk, smält choklad.
4. Klara, färdiga, snacksa!
Ekollon sitter på information, intelligens och näring – som blir en del av oss.
Artikeln är en del av vår serie med påminnelser som genom vilda, ätbara och medicinska växter förkroppsligar hur vi är naturen, för att återskapa kontakten med oss själva. Vill du bli påmind?