Kategorier
Växa med Vilt

Tarmluddet är vår motsvarighet till rötter

Enbär hjälper oss ta upp näring från jorden.

Mycket av det vi ser omkring oss är beroende av det som finns under jorden. Det gäller även oss människor.

Med hjälp av rötter tar växter upp vatten, mineraler och näring från marken. Och eftersom vi människor inte kan äta jord direkt har vi utvecklat ett sätt att extrahera näringsämnen från jorden via växter – där tarmluddet på tunntarmens yta är vår motsvarighet till rötter. Näringen från jorden transporteras sedan vidare ut i vår kropp med hjälp av blodet.

För att vårt tarmludd ska kunna absorbera näring optimalt behöver vi rätt förutsättningar. Här kan vilda växter som enbär hjälpa till.

Enbär skapar goda förhållanden i tarmen

Det rikliga innehållet av eterisk olja i enbär är antibakteriellt, svampdödande och innehåller antioxidanter – vilket minskar risken för infektioner, eliminerar tarmparasiter och bidrar till gynnsamma förhållanden i tarmen. Enbär innehåller även bitterämnen som ytterligare hjälper upptaget av näringsämnen, genom att stimulera gallflödet och produktionen av matspjälkningsenzymer.

Kombinationen av enbär och fermenterad kål kan hjälpa vår kropp att ta upp ännu mer näringsämnen, tack vare de goda bakterierna som finns i surkål. Fortsätt läsa för att stötta dina rötter, genom syrad vitkål med krossade enbär.

Enbär

Hej enbär

Det ryktas att du var en mycket stor export till kontinenten på 1700-talet. Att tusentals tunnor med enbär skeppades ut från Göteborg. Du användes för att göra enbärsdricka och krydda snaps, och troligen ingick du i både brittiskt gin och holländsk genever. Det verkar också som att torpare kunde betala för sitt arrende med ett par kannor av dig.

Du syns till i hela Sverige och ser ut att gilla solöppna platser. Jag hittar dina mogna bär året om, även om det sägs att hösten är tiden att plocka. Jag har märkt att dina bär tar några år på sig att mogna. Från att vara en blomma det första året, till att bli gröna bär året efter och sedan mörkt blå det tredje året.

Krydda med vilt

Enbär (Juniperus communis) har en skarp, djupt söt, aromatisk och lite skogig smak. Perfekt som krydda. Både gröna och blåa enbär går fint att plocka och använda.

Men less is som bekant ofta more och det stämmer när det kommer till enbär – något av det mest potenta vi har. Ät gärna enbär med lite oregelbundenhet, och då max sådär 5-6 stycken. Om du är gravid, har högt blodtryck eller om dina njurar har det kämpigt, är det bättre med ännu färre.

Syrad vitkål med krossade enbär

Det här är bra grejer! Använd följande ingredienser och gör så här:

1 kg vitkål
1 matsked finkornigt havssalt
1/2 matsked enbär

1. Skölj vitkålshuvudet och ta bort eventuella fula blad.

2. Dela kålen på mitten och strimla kålen så tunt som möjligt. Riv rotstocken grovt. Lägg allt i en bunke och strö över saltet.

3. Banka och krama kålen tills den börjar vätska sig. Det kan ta alltifrån 5 till 15 minuter, beroende på hur mycket vatten kålen innehåller. Du ska kunna krama en näve kål så att det rinner (inte droppar) vätska – då är den färdig.

4. Krossa enbären lätt för att frigöra smaker och aromer, och blanda ner i kålen.

5. Lägg kålblandningen i en ren 1,5 liters glasburk, som har gummiring och bygellås. Pressa ner blandningen med en träslev eller med knytnäven så att den packas tätt. Toppa med vätskan som finns kvar i bunken så att innehållet blir täckt av vätska. Lämna minst 5 cm till kanten på burken.

Vi vill att vätskan ska täcka kålen: Ta en 2 liter fryspåse och öppna den inuti burken. Häll vatten i påsen så att det nästan står upp till kanten på glasburken. Pressa ut luften och knyt en knut. Stäng locket och se till att påsen inte sticker ut ur burken. Här kan du se en kort video på ”påstricket”.

6. Ställ burken på en tallrik och förvara på en mörk plats i rumstemperatur i 14 dagar. Kallare temperatur går saktare och varmare går fortare.

7. Låt surkålen mogna i kylskåp i ytterligare minst 14 dagar.

Ät någon matsked innan middagen för att skapa goda förutsättningar för ditt tarmludd – vår motsvarighet till rötter.

Tack Surtanten för grundreceptet!


Artikeln är en del av vår serie med påminnelser som genom vilda, ätbara och medicinska växter förkroppsligar hur vi är naturen, för att återskapa kontakten med oss själva. Vill du bli påmind?