Kategorier
Växa med Vilt

Vi ser en förenklad bild

Vad finns inuti äkta kastanj – om vi tittar riktigt noga?

När jag håller min mobil i handen är det uppenbart för mig att det finns saker inuti mobilen som får den att fungera. Det går till och med att öppna den och se chip, metallbitar och kopplingarna däremellan.

Men vad finns inuti äkta kastanjer – innanför kastanjens bruna, glänsande yta?

När vi tittar på kastanjer ser vi inte hela sanningen, utan en förenklad bild. Som mobilen, en förenklad bild med så mycket mer däri.

Om vi tittar riktigt noga kan vi se regnet som kastanjeträdet absorberat för att växa, näringen från marken som trädet tagit upp för att utvecklas och solljuset som omvandlats till energi och nu manifesteras som frukter – äkta kastanjer.

Och om vi kollar riktigt, riktigt noga kan vi se att varenda kastanj existerar med stöd av hela universum. Att inte en enda kastanj kan existera utan stöd av hela universum.

Jag plockar med mig några bruna, glänsande frukter hem, rostar dem i ugnen och låter allt bli en del av mig – jorden, regnet, solen och hela universum.

Äkta kastanj är med och bygger liv

Tack vare kastanjeträdets förmåga att absorbera elementen kan de producera vitaminer, mineraler, växt- och näringsämnen. Som folat, en av våra viktigaste B-vitaminer (B9). Folat är grundläggande för bland annat cellförnyelsen i vår kropps vävnader och är extra viktigt för fostrets utveckling, när cellbildningen ökar. Kanske är äkta kastanjer helt enkelt förtäckta skapare av mänskligt liv.

Fortsätt läsa för att veta skillnaden mellan äkta kastanj och hästkastanj – vilka du vill plocka och rosta, och vilka du inte bör äta. Och om du vill lära dig en (livs)viktig skillnad mellan folat och folsyra, som man ofta pratar omväxlande om.

Kastanj

Hej äkta kastanj

Du kan vara det träd med störst potential att förse oss med en kolhydratrik basföda, tack vare dina höga halter av stärkelser. Men jag vet att klimatet är en utmaning för dig i stora delar av Sverige. Här finns du främst i de södra delarna och utmed kusten. Annat är det i Italien, Spanien och Frankrike! Du var mycket uppskattad redan under romartiden och det sägs att ditt mjöl var en så pass viktig handelsvara att skörden kunde påverka sädespriserna.

Ditt namn förväxlas lätt med hästkastanj (Aesculus hippocastanum), som ofta får namnet kastanj och växer i många parker och alléer. Medan du kallas äkta kastanj (Castanea sativa). Hästkastanj har starka medicinska egenskaper, men det är äkta kastanj vi vill äta. När man tittar noggrannare är ni faktiskt inte ens släkt.

Ni skiljs enklast åt på fruktens skyddande hölje. Hästkastanjen har hårda, färre och kortare taggar som sitter relativt glest. Du har mängder av tunnare taggar, och ser lite ut som en igelkott.

Folat eller folsyra – en (livs)viktig skillnad

Man pratar ofta omväxlande om folat och folsyra – men det är viktigt att skilja dem åt. Folat finns naturligt, medan folsyra är syntetiskt framställd. Vi kan hitta folat i gröna grönsaker som maskros, nässlor, kirskål, spenat, grönkål och broccoli. Det finns även i baljväxter som ärtor och bönor, fullkornsbröd och frukt. Och i kastanjer.

Det har visat sig vara svårt för vår kropp att konvertera den syntetiskt framställda folsyran till den naturliga, aktiva formen – vilket behövs för att kunna användas av vår kropp. Livsmedelsverket säger att folsyra lättare tas upp av kroppen än folat, men frågan är vad kroppen gör med det.

Den syntetiska formen, folsyra, kan öka risken för bröstcancer och höga doser kan accelerera en cancer man redan har. Men den naturliga formen, folat, sätts inte i samband med cancer. Detta är något Cornelia Witthöft, docent vid SLU i Uppsala, forskat på. Tillskott av folsyra kan även blockera det naturliga folatet.

Vill du ta tillskott?

Kolla efter en aktiv form av folsyra, till exempel 5-metylhydrofolat, som är lättare för kroppen att använda. Och ta det gärna tillsammans med vitamin B12. De två verkar tillsammans, och större doser folsyra kan dölja en brist på B12.

Ugnsrostade äkta kastanjer

Det här är riktigt gott! Så här ugnsrostar du äkta kastanjer:

1. Skölj kastanjerna och göra ett snitt i varje. Jag har hört att det finns en risk att kastanjerna sprängs i ugnen ifall de inte snittas – jag chansar inte här. De är även lättare att skala när de är klara om de redan är öppnade.

2. Sätt in kastanjerna i ugnen på 250 grader i 20–30 minuter. De är färdiga när skalet börjar spricka upp och är mjuka inuti.

3. Låt dem svalna, skala och mumsa på som de är, eller tillsammans med lite oraffinerat havssalt.

Varenda kastanj existerar med stöd av hela universum – vi existerar med stöd av hela universum.


Artikeln är en del av vår serie med påminnelser som genom vilda, ätbara och medicinska växter förkroppsligar hur vi är naturen, för att återskapa kontakten med oss själva. Vill du bli påmind?