Kategorier
Växa med Vilt

En radikal handling

Tack almfrukt.

Att uttrycka tacksamhet kan kännas oskyldigt, men i ett samhälle byggt på konsumtion kan det vara en radikal handling. Låter det överdrivet?

Tacksamhet skapar en känsla av fullständighet, medan mycket av vårt ekonomiska system spelar på känslan av tomhet och brist. Tacksamhet gör att vi inte behöver shoppa för att känna tillfredsställelse. 

Brukar du uppmärksamma det som finns runtomkring dig eller fokuserar du på vad som inte finns? Med hjälp av almträdet kan vi påminna oss om vad vi redan har.

Almträd ger oss det vi behöver

Almträdet ger oss ätbara frukter, almfrön, och vi kan äta bladen när de börjar spricka ut. Den inre barken kan användas medicinskt, med egenskaper som är sammandragande och mjukgörande – något som kan vara bra vid matsmältningsbesvär. Almträd ger oss även syret vi andas.

Syre, mat och medicin.

Läs vidare om du är nyfiken på att utforska de ätbara almfrukterna, tillsammans med en tacksamhetsövning.

Almfrukt

Hej almträd

Jag har förstått att du är vanligast i södra Sverige och ganska vanlig upp till Uppland. Men att det längre norrut kan vara lurigare att hitta dig. Under några veckor i maj kan vi plocka dina gulgröna frukter som hänger i stora klasar på dina grenar. Det gör det lätt att snabbt plocka ett gäng. Men om vi väntar för länge hinner frukterna bli bruna, torra och flyga sin väg.

Tacksamhetsövning

Nästa gång du ser ett almträd (Ulmus glabra), stanna till för en tacksamhetsövning. Om du aldrig gjort något liknande tidigare kanske övningen kan kännas lite märklig. Försök att låta dina tankar kring det bara vara.

Är du redo?

Titta på almträdet och säg ”hej almträd” – gärna högt. Stanna med det och se vad som händer i dig. Fortsätt titta på almen och upprepa gärna hejjet en gång till.

Har trädet några almfrukter? Smaka på en och stanna med smaken. Plocka några och lägg dem i fickan för att ta med hem.

Nästa gång du äter, strö några almfrukter på din mat. Det kan vara på din gryta, macka, smoothie eller sallad. Du kan också testa att steka några i smör. Innan du tar den första tuggan, säg ”hej almfrukt” och se vad som händer i dig. 

Gör om samma övning om någon dag och se om det landar annorlunda i dig. Finns det inte almträd i din närhet så kan du välj något annat träd. Nyutspruckna boklöv är mumsigt, eller unga björklöv.

Tacksamhet skapar en känsla av fullständighet. Almträdet kan påminna oss om att vi redan har det vi behöver.


Artikeln är en del av vår serie med påminnelser som genom vilda, ätbara och medicinska växter förkroppsligar hur vi är naturen, för att återskapa kontakten med oss själva. Vill du bli påmind?