Kategorier
Växa med Vilt

Vi är barn av blommor

Nästan allt vi äter kommer från blommor.

Jag böjde mig ner för att smaka på en smultronblomma under min morgonpromenad. Men innan jag hann plocka blomman började jag fundera på om jag hellre vill äta bären om någon vecka.

Ur den tanken föddes en annan tanke: Man kan säga att vi är barn av blommor. Om vi stannar med den tanken kan vi se att nästan allt vi äter kommer från blommor. 

Som smultron.

Tacka blommorna för vår existens

Om vi går vidare i tanken kan vi se hur blommorna var med och skapade förutsättningarna för oss människor att utvecklas.

Den första blomman kan spåras till ungefär 140–250 miljoner år sedan. För att utveckla blommor behövde växterna mer energi, och för att få mer energi behövde de absorbera mer solljus. Därför skapade växterna större blad.

Fotosyntesen fortsatte att utvecklas och hela utvecklingen av blommor ledde till en ökning av syre i atmosfären. På så vis var blommorna med och skapade vad vi människor behövde för att utvecklas. Och fortfarande behöver för att överleva.

Stanna upp i tanken

När vi tillåter oss själva att stanna upp känns det kanske rätt självklart – vi är barn av blommor. Om du inte känner att du riktigt gjort det än, är det kanske ett bra tillfälle just nu.

Jag valde att lämna smultronblommorna och plockade istället med några av bladen. Läs vidare om du är nyfiken på smultronbladens egenskaper och hur ni kan teama.

Smultron

Smultronbladens egenskaper och du

Några av smultronbladen (Fragaria vesca) åt jag råa i min lunchsallad, och de andra la jag för att torka till örtte. Bladen innehåller garvämnen, vilket skapar en sammandragande eller adstringerande effekt i våra kroppar. Det är egenskaper som stabiliserar och binder, och hjälper till att skapa en barriär.

Testa gärna smultronbladets egenskaper genom att göra ett starkt te där du låter ett flertal blad ligga och dra under en längre tid i hett vatten. Du kan badda med vattnet på ett sår eller solbränna, eller drick teet vid diarré eller inflammation i tarmen.

Större effekt i plural

Om vi vill få en ökad medicinsk effekt är det ofta bra att blanda en växt tillsammans med andra växter. Vilka växter vi väljer beror på egenskapen som vi vill förstärka, hjälpa eller balansera.

Som smultronblad och björnbärsblad vid diarré, för ökad sammandragande verkan. Kanske tillsammans med groblad som med sina slemämnen är stärkande och mjukgörande för slemhinnorna i tarmen.

Genom att stanna upp med smultronen kan vi nå djupare i vår biologiska sammankoppling med naturen.


Artikel är en del av vår serie med påminnelser som genom vilda ätbara växter förkroppsligar hur vi är naturen och hur naturen rör sig genom oss. Vill du bli påmind?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *