Kategorier
Växa med Vilt

Vi är barn av blommor

Nästan allt vi äter kommer från blommor.

Jag böjde mig ner för att smaka på en smultronblomma under min morgonpromenad. Men innan jag hann plocka blomman började jag fundera på om jag hellre vill äta smultronet om någon vecka.

Samtidigt kom tanken – nästan allt vi äter kommer från blommor. Som smultron. Och gurka, tomat, paprika, pumpa, bönor, ärtor, plommon, äpple, blåbär, melon och körsbär. För att nämna några.

Blommor ligger bakom både vår utveckling och existens.

Hur blommor skapade förutsättningarna för oss

Den första blomman kan spåras till ungefär 140–250 miljoner år sedan. För att växterna skulle kunna börja utveckla blommor behövde de mer energi, och för att få mer energi behövde de absorbera mer solljus. Växterna utvecklade då större blad och kunde med hjälp av dem absorbera mer solljus.

Fotosyntesen fortsatte att utvecklas och ledde till en ökning av syre i atmosfären. På det viset var blommorna med och skapade förutsättningarna för oss människor, för att sedan ge oss maten vi behöver för att överleva och fortsätta utvecklas.

Istället för blomman plockade jag med mig några av smultronets blad hem, och kommer tillbaka senare för smultronen. Fortsätt läsa för att veta hur jag använder smultronblad.

Smultron

Hej smultronblad

Du växer över hela norra halvklotet, på soliga och torra områden som gräsmarker, hyggen och längs skogsvägar och slänter. Men i fjällen, ovan barrskogsgränsen, är du sällsynt.

Jag har förstått att dina blad innehåller garvämnen, vilket skapar en sammandragande effekt i vår kropp. Det är en egenskap som tajtar till, stabiliserar och binder. Det kan vara tacksamt ibland, till exempel om man har diarré. Inom folkmedicinen har man använt smultronblad just för den goda verkan vid diarré, och Linné rekommenderade att använda bladen för att rensa njurarna.

Infusion på smultronblad

Testa smultronbladets egenskaper genom en infusion. Låt en handfull färska blad ligga och dra i hett vatten under 20 minuter. Drick infusionen eller badda på ett sår – som också drar nytta av den sammandragande effekten.

Färska smultronblad passar även fint i sommarsalladen. Det går också bra att torka bladen för att använda senare.

Man kan säga att vi är barn av blommor. Och medan vi väntar på att blomman blir ett smultron kan vi använda bladen.


Artikeln är en del av vår serie med påminnelser som genom vilda, ätbara och medicinska växter förkroppsligar hur vi är naturen, för att återskapa kontakten med oss själva. Vill du bli påmind?