Kategorier
Växa med Vilt

Vi är barn av blommor

Nästan allt vi äter kommer från blommor.

Jag böjde mig ner för att smaka på en smultronblomma under min morgonpromenad. Men innan jag hann plocka blomman började jag fundera på om jag hellre vill äta bären om någon vecka.

Nästan allt vi äter kommer från blommor. Som smultron. Ur den tanken föddes en annan tanke: Man kan säga att vi är barn av blommor.

Blommor ligger bakom hela vår existens

Den första blomman kan spåras till ungefär 140–250 miljoner år sedan. För att växterna skulle kunna utveckla blommor behövde de mer energi, och för att få mer energi behövde de absorbera mer solljus. För att kunna absorbera mer solljus skapade växterna större blad.

Fotosyntesen fortsatte att utvecklas och hela utvecklingen av blommor ledde till en ökning av syre i atmosfären. På det viset var blommorna med och skapade vad vi människor behövde för att utvecklas.

Blomsterbarn

När vi tillåter oss själva att stanna upp i tanken känns det kanske rätt självklart – vi är barn av blommor. Om du inte känner att du riktigt stannat upp än kan du ju alltid göra det, som nu.

Jag valde att lämna smultronblommorna och plockade istället med några av bladen.

Smultron

Hej smultronblad

Jag har förstått att du innehåller garvämnen, vilket skapar en sammandragande eller adstringerande effekt i våra kroppar. Det är egenskaper som stabiliserar och binder, och hjälper till att skapa en barriär. Det kan vara tacksamt ibland, till exempel om en har diarré.

Infusion på smultronblad

Testa smultronbladets egenskaper genom att göra en infusion, där du låter en liten handfull blad ligga och dra i 20 minuter i hett vatten. Du kan dricka det som ett te, eller badda med vattnet på ett sår eller solbränna. Det går också fint att torka bladen och förvara till senare.

Jag lägger även gärna några färska smultronblad i sommarsalladen.

Man kan säga att vi är barn av blommor, smultronblommornas barn.


Artikel är en del av vår serie med påminnelser som genom vilda ätbara växter förkroppsligar hur vi är naturen och hur naturen rör sig genom oss. Vill du bli påmind?