Kategorier
Växa med Vilt

Vi är barn av blommor

Nästan allt vi äter kommer från blommor.

Jag böjde mig ner för att smaka på en smultronblomma under min morgonpromenad. Men innan jag hann plocka blomman började jag fundera på om jag hellre vill äta smultronet om någon vecka.

Samtidigt kom tanken, nästan allt vi äter kommer från blommor. Som smultron. Och som gurka, tomat, paprika, pumpa, bönor, ärtor, plommon, äpple, blåbär, melon och körsbär.

Blommor ligger bakom vår existens och utveckling.

Hur blommor skapade förutsättningarna för oss

Den första blomman kan spåras till ungefär 140–250 miljoner år sedan. För att växterna skulle kunna utveckla blommor behövde de mer energi, och för att få mer energi behövde de absorbera mer solljus. För att kunna absorbera mer solljus skapade växterna större blad.

Fotosyntesen fortsatte att utvecklas och utvecklingen av blommor ledde till en ökning av syre i atmosfären. På det viset var blommorna med och skapade förutsättningarna för oss människor.

För att sedan ge oss maten vi behöver för att överleva och fortsätta utvecklas.

Jag plockade med mig några av smultronets blad hem, och tänker att jag kommer tillbaka senare för smultronen. Fortsätt läsa för att veta hur jag använder bladen.

Smultron

Hej smultron

Jag har förstått att dina blad innehåller garvämnen, vilket skapar en sammandragande effekt i vår kropp. Det är en egenskap som tajtar till, stabiliserar och binder. Det kan vara tacksamt ibland, till exempel om en har diarré.

Infusion på smultronblad

Testa smultronbladets egenskaper genom en infusion. Låt en handfull färska blad ligga och dra i hett vatten under 20 minuter. Drick infusionen eller badda på ett sår. Färska smultronblad passa även fint i sommarsalladen. Det går också bra att torka bladen för att använda senare.

Man kan säga att vi är barn av blommor.


Artikeln är en del av vår serie med påminnelser som genom vilda, ätbara och medicinska växter förkroppsligar hur vi är naturen, för att återskapa kontakten med oss själva. Vill du bli påmind?