Kategorier
Växa med Vilt

Vår tarmflora och skogen – en direkt återspegling

En historia om svartkämpar och mikroberna i vår mage.

Vi vet att skogarna på jorden är under hot, att mångfalden av växter och djur försvinner allt mer. Vi ser också att tarmfloran i vår mage är under hot, att mångfalden av goda tarmbakterier försvinner allt mer.

Eftersom vi har vuxit fram ur naturen har vi ett biologisk behov av att vara i kontakt med naturen. Och vår mage är en direkt återspegling av det yttre.

Så som i skogen, så också i magen

Människor som lever i den industrialiserade delen av världen har cirka 50 procent mindre variation av tarmflora än ursprungsfolk, och våra förfäder hade mer än dubbelt så rik tarmflora jämfört med vad vi har idag.

Det verkar som variationen av mikroberna i vår tarmflora blir färre desto mer industrialiserat vårt samhälle blir och ju längre ifrån naturen vi kommer. Samtidigt visar forskning att så gott som alla våra sjukdomar är kopplade till en obalans i tarmfloran – speciellt så kallade ”välfärdssjukdomar”.

Vilda växter skapar variation

Svartkämpar (Plantago lanceolata) är en vild växt som troligen ätits av människor i årtusenden. Både dess blad och frön kan hjälpa till att skapa en bredare variation av vår tarmflora, samtidigt som svartkämpar också innehåller egenskaper och växtämnen som har en förebyggande och läkande effekt i vår tarm och kropp.

Läs vidare om du är nyfiken på svartkämpar och för att tillsammans göra en vild, välgörande vinäger.

Svartkämpar

Hej svartkämpar

Förutom att ge oss en rikedom i variation för vår tarmflora så har jag förstått att dina blad innehåller slemämnen och garvämnen, som har en mjukgörande och sammandragande effekt i vår kropp. Tillsammans med dina kylande och återfuktande egenskaper kan det lugna inflammerade vävnader.

Att du även innehåller det antiinflammatoriska ämnet aucubin som ett av flera aktiva växtämnen gör att du ytterligare kan hjälpa vår kropp med läkningsprocesser. Och inte nog med det, jag har även förstått att du har ett högt mineralinnehåll.

Du är vanlig på torra marker, kulturmarker, berghällar, gårdsplaner, ängar och i vägrenar upp till södra Norrland. Längre norrut hittar man dig främst utmed kusten. Hittar man inte dig har du fina släktingar, som groblad (Plantago major) och rödkämpar (Plantago media). De har liknande egenskaper och kan användas på samma vis, till exempel som sårläkande plåster eller likt spenat i en gryta.

Vild vinäger med svartkämpar

En vinäger av svartkämpar kan vara med och skapa en bredare tarmflora, samtidigt som vinäger hjälper magens produktion av matsmältningsvätskor och med det främjar upptaget av maten vi äter.

1. Fyll en glasburk med hackade blad av svartkämpar, ta så mycket blad att det varken blir för trångt eller för glest i burken.

2. Täck bladen med ekologisk äppelcidervinäger. Använd ett lock i glas eller plast, vinägern kan börja fräta sönder lock i metall. Slut tätt, du vill kunna skaka runt.

3. Förvara i rumstemperatur, där solen inte kommer åt. Låt stå i ungefär 4 veckor och skaka varannan dag.

4. Sila av bladen och häll i en ren flaska. Förvara i kylskåpet för längre hållbarhet och använd inom ett år.

Blanda en matsked vild vinäger i ett glas vatten och drick innan maten, som en kur. Du kan även använda vinägern som dressing i maten.

Gå gärna barfota när du plockar svartkämparna. Bakterier som gillas av tarmfloran finns överallt i jorden.

Genom att bevara och vara i nära kontakt med naturen kan vi skydda och bevara oss själva.


Artikeln är en del av vår serie med påminnelser som genom vilda, ätbara och medicinska växter förkroppsligar hur vi är naturen, för att återskapa kontakten med oss själva. Vill du bli påmind?