Kategorier
Växa med Vilt

Vår tarmflora och skogen – en direkt återspegling

En historia om svartkämpar och mikroberna i vår mage.

Vi vet att skogarna på jorden är under hot, att mångfalden av växter och djur försvinner allt mer. Vi ser också att tarmfloran i vår mage är under hot, att mångfalden av goda tarmbakterier försvinner allt mer.

Eftersom vi har vuxit fram ur naturen har vi ett biologisk behov av att vara i kontakt med naturen. Och vår mage är en direkt återspegling av det yttre.

Så som i skogen, så också i magen

Människor som lever i den industrialiserade delen av världen har cirka 50 procent mindre variation av tarmflora än ursprungsfolk. Relationen blir allt tydligare – desto mer industrialiserat vårt samhälle blir och ju längre ifrån naturen vi kommer, desto mindre är variationen av mikroberna i vår tarmflora.

Samtidigt visar forskning att allt fler sjukdomar är kopplade till en obalans i tarmfloran. Inte enbart direkt magproblematik som IBS (irriterad tarm) och IBD (inflammerad tarm), utan även autoimmuna sjukdomar som typ 1 diabetes, ADHD, ledvärk med mera. En obalans i tarmfloran är även kopplad till hur vi mår och vilka beslut vi tar. Hormoner och signalsubstanser produceras nämligen till stor del i tarmen, inte i hjärnan, med hjälp av tarmbakterier.

Vilda växter skapar variation

Svartkämpar (Plantago lanceolata) är en vild växt som ätits av människor i århundraden, troligen även årtusenden. Både dess blad och frön kan hjälpa till att skapa en bredare variation av vår tarmflora, samtidigt som svartkämpar också innehåller egenskaper och växtämnen som har en förebyggande och läkande effekt i vår kropp.

Läs vidare om du är nyfiken på svartkämpar och för att göra en vild vinäger som kan stötta din matsmältningsprocess.

Svartkämpar

Hej svartkämpar

Jag har förstått att dina blad innehåller slemämnen och garvämnen, som har en mjukgörande och sammandragande effekt i vår kropp. Tillsammans med dina kylande och återfuktande egenskaper kan det lugna inflammerade vävnader. Att du även innehåller det antiinflammatoriska ämnet aucubin som ett av flera aktiva växtämnen gör att du ytterligare kan hjälpa vår kropp med läkningsprocesser. Inte nog med det, jag har även förstått att du har ett högt mineralinnehåll.

Hittar man inte dig har du fina släktingar, som groblad (Plantago major) och rödkämpar (Plantago media). De har liknande egenskaper och kan användas på samma vis.

Obalans i tarmfloran och matsmältningsbesvär

Brukar du känna dig illamående, ha halsbränna, rapningar, gasbesvär, svullnad eller ett sug i magen? Symptomen kan komma av en obalans i tarmfloran och för lite saltsyraproduktion. En av bakterierna i dramat kan vara Helicobacter pylori, som ser till att magsäcken minskar produktionen av saltsyra. Stress minskar också saltsyraproduktionen och skapar obalans i tarmfloran. Vi behöver tillräckligt med saltsyra för att bryta ner maten och för att bakterier som vi kan bli sjuka av inte ska överleva.

En vinäger av svartkämpar kan vara med och skapa en bredare tarmflora och stötta läkningsprocessen, samtidigt som vinäger hjälper magens produktion av syror.

Äter du medicin på grund av problematik med magen? Sjukvården behandlar ofta med medicin som om man hade för mycket saltsyra. Det verkar symptomdämpande men kan ge biverkningar i längden, då det vanligaste är att man har för lite saltsyra.

Vild vinäger med svartkämpar

1. Fyll en glasburk med hackade blad av svartkämpar, ta så mycket blad att det varken blir för trångt eller för glest i burken.

2. Täck bladen med ekologisk äppelcidervinäger. Använd ett lock i glas eller plast, vinägern kan börja fräta sönder lock i metall. Slut tätt, du vill kunna skaka runt.

3. Förvara i rumstemperatur, där solen inte kommer åt. Låt stå i ungefär 4 veckor och skaka varannan dag.

4. Sila av bladen och häll i en ren flaska. Förvara i kylskåpet för längre hållbarhet och använd inom ett år.

Blanda en matsked vild vinäger i ett glas vatten och drick innan maten. Känn hur din mage reagerar i samband med att du äter. Du kan även använda vinägern som dressing i maten.

Gå gärna barfota när du plockar svartkämparna. Bakterier som gillas av tarmfloran finns överallt i jorden.

Genom att bevara och vara i nära kontakt med naturen kan vi skydda och bevara oss själva.


Artikeln är en del av vår serie med påminnelser som genom vilda, ätbara och medicinska växter förkroppsligar hur vi är naturen, för att återskapa kontakten med oss själva. Vill du bli påmind?