Kategorier
Växa med Vilt

Vår tarmflora och skogen

En historia om svartkämpar och mikrober.

Kanske har du hört ordspråket ”as within, so without” inom personlig utveckling eller läst det i spirituella sammanhang. Det handlar om att vårt inre speglar det yttre. Men vi kan också vända på det – ”as without, so within”.

Vi vet att skogarna på jorden är under hot, att mångfalden av växter och djur försvinner allt mer. Vi ser också att tarmfloran i vår mage är under hot, att mångfalden av goda tarmbakterier försvinner allt mer.

Som i skogen, så också i magen

Människor som lever i den industrialiserade delen av världen sägs ha cirka 50% mindre variation av tarmflora än människor som lever i nära kontakt med naturen. Relationen blir allt tydligare – desto mer industrialiserat vårt samhälle blir, desto mindre är variationen av mikroberna i vår tarmflora.

Samtidigt blir en annan relation allt tydligare – forskning visar på många sjukdomskopplingar till vår minskade tarmflora. Även känslor som oro och ångest kan öka då många av de hormoner och signalsubstanser som påverkar vårt beteende och hur vi mår produceras i tarmen.

Århundradets växt

Svartkämpar är en vild, ätbar och medicinsk växt som sägs ha använts av människor i århundraden. Vi kan få hjälp av blad och frön hos svartkämpar för att förebygga och läka inflammatoriska tarmsjukdomar som magkatarr och läckande tarm.

Läs vidare om du är nyfiken på att låta svartkämpar ge support till dig och din tarmflora. Här genom en vinäger på bladen.

Svartkämpar

Hej svartkämpar

Det sägs att du har kylande och återfuktande egenskaper, vilket hjälper till att lugna inflammerade vävnader. Jag har också förstått att du har ett högt mineralinnehåll.

Det sägs även att dina släktingarna groblad (Plantago major) och rödkämpar (Plantago media) har liknande egenskaper och kan användas på liknande vis.

Verksamma ämnen som kan läka och förebygga

Svartkämpar (Plantago lanceolata) innehåller slemämnen och garvämnen som skapar en mjukgörande och sammandragande effekt. Tillsammans med bland annat det anti-inflammatoriska växtämnet aucubin i svartkämpar kan de hjälpa till att förbättra läkningsprocessen i vår kropp.

Saltsyraproduktion och balansen i tarmfloran

Känner du obehag i magen och med matsmältningen, med illamående, halsbränna, rapningar, gasbesvär, svullnad eller kanske ett sug i magen? Det kan vara sammankopplat med för lite saltsyraproduktionen i magen, vilket även påverkar balansen i tarmfloran. 

Genom att tillföra vinäger kan magens produktion av syror stöttas upp. En vinäger av bladen hos svartkämpar kan därför fylla många funktioner och behov som hjälper kroppen att läka.

(Och du, om du äter medicin på grund av problematik med magen kan det vara bra att vara uppmärksam – sjukvården behandlar ofta med medicin som om man hade för mycket saltsyra, även om det vanligaste verkar vara att man har för lite.)

Vinäger med svartkämpar

Är du nyfiken på att testa en vinäger med svartkämpar?

1. Fyll en glasburk med hackade blad av svartkämpar, ta så mycket blad att det varken blir för trångt eller för glest.

2. Täck bladen med ekologisk äppelcidervinäger (med minst 5% aciditet, det förlänger livet på vinägern). Använd ett lock i glas eller plast (inte i metall, eftersom vinägern kan börja fräta det). Slut tätt – du vill kunna skaka runt.

3. Förvara i rumstemperatur, någonstans där solen inte kommer åt. Låt stå i ungefär 4 veckor, skaka helst varannan dag.

4. Sila av bladen och häll i en ren flaska. Förvara i kylskåpet för längre hållbarhet och använd inom ett år för att ha så färsk medicin som möjligt.

Och nu? Blanda en matsked vinäger på svartkämpar i ett glas vatten och drick innan maten. Känn hur din mage reagerar i samband med att du äter. Men du behöver inte stoppa där, du kan även använda vinägern som dressing i maten.

Ett supertips! Gå barfota medan du plockar. Bakterier som gillas av tarmfloran finns överallt i jorden.

Genom att bevara naturen så kan vi skydda och bevara oss själva.


Artikeln är en del av vår serie med påminnelser som genom vilda ätbara växter förkroppsligar hur vi är naturen och hur naturen rör sig genom oss. Vill du bli påmind?