Kategorier
Växa med Vilt

Från Homo sapiens till Homo conscious

Snärjmåra kan hjälpa oss en bit på vägen.

Jag läste någonstans att det kanske är dags att vi blir Homo conscious, efter att ha varit Homo sapiens under en tid. Från ”tänkande människa”, till ”medveten människa”. 

Vi alla delar jorden som vårt ursprung och vår källa till livet. Oavsett kön, identitet, nationalitet eller etnicitet. En ökad förståelse om vår biologiska sammankoppling med naturen skulle kunna hjälpa oss att bli en mer medveten människa. Där separationer och diskriminering börjar suddas ut, med ökad medkänsla och empati.

Den vilda, ätbara och medicinska växten snärjmåra är en del av det. För om vi tittar närmare på det, utan växter skulle ingen av oss existera i den form som vi gör idag.

Effekten av något vilt varje dag

Om vi plockar och äter något litet vilt varje dag, eller så ofta vi kommer ihåg, kan vi kanske börja förkroppsliga det. Känsla av samhörighet.

Kanske växer det snärjmåra eller något annat vilt och ätbart på väg till jobbet, dagis eller matbutiken? Det kan vara ett bra tillfälle att plocka och äta ett blad.

Snärjmåra kan även ha en effekt på vår fysiska kropp, speciellt vårt lymfsystem. Läs vidare för att utforska mer.

Snärjmåra

Hej snärjmåra

Jag har märkt på mina kläder att du är täckt med små krokar. Krokar som jag har förstått att du använder dig av för att sprida dig till nya platser. Det är ett enkelt sätt att veta att du är du.

Jag har också upptäckt att du är en god grönsak, med medicinska egenskaper.

Skapar rörelse i lymfsystemet

Man har sett att snärjmåra (Galium aparine) har en koppling till vårt lymfsystem. Lymfan kallas ibland för ”det vita blodet”. Men till skillnad från vårt röda blod har det ingen muskel likt hjärtat som kan pumpa runt det. Det behöver istället hjälp från annat håll, till exempel från snärjmåra.

Att stimulera lymfsystemet kan leda till förhöjt immunförsvar, ökad cirkulation och läkningsförmåga. Snärjmåra sägs även främja förökningen av lymfocyter (en sorts vita blodkroppar), som är en av de viktigaste delarna av vårt immunförsvar.

Ät extra mycket snärjmåra

Har du strumpmärken på vristerna efter att du har tagit av dig strumporna? Förutom att du kanske har för tajta strumpor kan det vara ett tecken på stagnerat lymfsystem – ett bra tillfälle att äta extra mycket snärjmåra. De kylande egenskaperna gör den extra effektiv när stagneringen kommer tillsammans med tecken på värme och området känns varmt, har en rodnad eller känns svullet.

När kroppen skyddar sig mot virus och bakterier kan lymfkörtlarna svullna. Japp, extra mycket snärjmåra här också!

Jag gillar att ångkoka snärjmåra, eller att använda som utfyllnad i paj och stuvning. Det går även fint att stoppa ner en näve i en smoothie.

Snärjmåra kan hjälpa oss att gå från tänkande människa, till medveten människa.


Artikeln är en del av vår serie med påminnelser som genom vilda ätbara växter förkroppsligar hur vi är naturen och hur naturen rör sig genom oss. Vill du bli påmind?