Kategorier
Växa med Vilt

Från Homo sapiens till Homo conscious

Kanske kan vi lifta med snärjmåra.

Jag läste någonstans att det kanske är dags att vi blir Homo conscious, efter att ha varit Homo sapiens under en tid. Från ”tänkande, vis människa”, till ”medveten människa”. 

Kanske kan en ökad förståelse om vår biologiska sammankoppling med naturen ge oss skjuts dit. Och kanske kan snärjmåra ta oss en bit på vägen.

Hur fluffigt det än kan låta så är jorden vår moder. Utan jorden skulle vi inte existera i den form som vi gör idag. Jorden har fött fram oss och ger oss luften, växterna och vattnet som vi behöver för att leva. Den vildväxande, ätbara och medicinska snärjmåran är en del av det.

Vi delar alla jorden som vårt ursprung och vår källa till livet. Oavsett kön, identitet, nationalitet eller etnicitet.

Kanske kan vetskapen om vad vi alla är en del av ta oss till en medvetenhet där gränser, separationer och diskriminering börjar suddas ut.

Kanske kan det ta oss till en känsla av samhörighet. Med ökad medkänsla och empati. 

Hur landar dom tankarna i dig?

Något litet vilt varje dag

Hur vore det att plocka något litet vilt att äta varje dag, för att se vad det gör med dig? För att se vad det har för effekt i dig, i stunden och över tid. 

Låter varje dag lite väl mycket? Kanske siktar du istället på några gånger i veckan. Kanske växer det snärjmåra, maskrosblad eller något annat vilt och ätbart på väg till bilen eller bussen – det kan vara ett bra tillfälle att plocka och äta ett blad.

Snärjmåra kan även ha stor effekt på vår fysiska kropp. Läs vidare för att utforska vad som kan hända i kroppen när ni umgås.

Snärjmåra

Hjälper varandra

Kanske växer snärjmåra (Galium aparine) i en skuggig, fuktig dunge eller i ett buskage nära dig. Om du ser något som liknar snärjmåra och den fastnar på dina kläder är det stor chans att du hittat rätt!

Snärjmåra är täckt med små krokar som den använder sig av för att ta tag i och lifta med andra växter. På så vis hittar den till nya platser för att sprida sina fröer.

Vad som kan hända när ni umgås

Snärjmåra är en näringsrik växt som vi kan använda både som grönsak och medicin. Man har sett att snärjmåra har en koppling till lymfan och att den kan hjälpa till att skapa rörelse i vårt lymfsystem.

Lymfan kallas ibland för ”det vita blodet”. Men till skillnad från vårt röda blod har det ingen muskel likt hjärtat, som kan pumpa runt det. Lymfsystemet har istället hjälp av bland annat djupandning och att vi rör på oss. Några minuters torrborstning av kroppen och växter som snärjmåra är också omtyckt av lymfan.

Att stimulera lymfsystemet kan leda till förhöjt immunförsvar, ökad cirkulation och läkningsförmåga. Snärjmåra sägs bland annat främja förökningen av lymfocyter (en sorts vita blodkroppar), som är en av de viktigaste delarna av vårt immunförsvar.

Testa snärjmårans medicinska förmågor

När kroppen skyddar sig mot virus och bakterier kan lymfkörtlarna svullna. Då kan det vara fint att testa snärjmåra. Snärjmåra hjälper även till vid ödem, det vill säga vätskeansamlig.

Har du strumpmärken på vristerna efter att du har tagit av dig strumporna? Det kan vara ett tecken på stagnerat lymfsystem – och ett till bra tillfälle att testa snärjmåra.

Snärjmåra kan hjälpa oss vid både akut och långvarig stagnering av lymfan. De kylande egenskaperna hos snärjmåra gör den extra effektiv när stagneringen kommer tillsammans med tecken på värme. När det drabbade området känns varmt, har en rodnad eller känns svullet.

Mat och medicin

När du har identifierat snärjmåra – bryt av en stjälk, rulla till en boll och smaka. Den ihoprullade bollen gör att de små krokarna känns mindre i halsen, speciellt om du plockar den senare på säsongen då krokarna utvecklats mer.

Jag gillar att ångkoka snärjmåra. Den är även fin att använda som utfyllnad i paj, soppa, stuvning eller smoothie.

Snärjmåra sägs tappa sin kraft relativt snabbt som torkad. Vill du därför använda snärjmåra för de medicinska egenskaperna och inte har tillgång till färsk så finns den som tinktur.

Kanske kan snärjmåra hjälpa oss att ta steget från Homo sapiens till Homo conscious.


Artikel är en del av vår serie med påminnelser som genom vilda ätbara växter förkroppsligar hur vi är naturen och hur naturen rör sig genom oss. Vill du bli påmind?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *