Kategorier
Växa med Vilt

Medborgare av jorden

Vad betyder det att vara medborgare av jorden?

När vi förstår mer om hur växter fungerar i vår kropp kan det vara lättare att få en närmare relation med dem.

Som att älggräs innehåller fenolglykosider, vilket omvandlas till salicylsyra i kroppen. Det är ett ämne som liknar den aktiva ingrediensen i värktabletter som treo och aspirin. Salicylsyra har liknande effekt i oss som den har i älggräset – den skyddar mot olika typer av sjukdomar. I våra kroppar sägs den kunna hämma och lindra utvecklingen av inflammation, smärta och feber.

Genom att vi skapar en närmare relation med växter blir det naturligare för oss att ta hand om dem. Vår relation med växter och jorden blir en tvåvägsrelation.

De tar hand om oss, och vi om dem.

En fysisk förbindelse

Att vara medborgare av ett land innebär en rättslig förbindelse. Medborgarskap av jorden är en fysisk förbindelse. Den rättsliga förbindelsen är viktig för vår grundtrygghet, medan den fysiska förbindelse är essentiell för att vår kropp ska överleva så som vi känner till den.

Är du nyfiken på att byta ut din värktablett? Kanske har du artrit eller artros och vill testa älggräs både utvärtes och invärtes. Läs då vidare.

Älggräs

Hej älggräs

Oavsett var i landet du befinner dig är chansen stor att du kan träffa på älggräs (Filipendila ulmaria). Älggräs trivs i olika typer av fuktig mark och växer ofta i överflöd.

De aktiva växtämnena i älggräs finns i hela växten, men det är blommorna tillsammans med bladen som oftast används. Plocka gärna älggräs när blommorna är precis nyutslagna.

En välkänd förmåga

Den antiinflammatoriska funktionen hos älggräs kan lindra olika sorters värk och smärta i våra kroppar. Salicylsyra har den förmågan. Har du artrit eller artros – då kan det vara värt att testa älggräs. Älggräs har även en lokalbedövande effekt.

Extrahera aktiva växtämnen

Älggräsets aktiva växtämnen extraheras bäst i varmt vatten för att drickas som infusion, eller i alkohol för att tas som tinktur.

Vi kan även göra en olja på älggräs och smörja på ömmande leder. På så vis jobbar vi från både insidan och utsidan med att läka och dämpa smärta. 

Dosering för infusion

Om du vill ta din värktabletter på älggräs som infusion är en generell rekommendation 0,5–5 gram torkat älggräs till en kopp vatten. Låt dra i hett vatten i cirka tio minuter under lock. Drick en kopp två till tre gånger om dagen vid behov. 

Är du överkänslig mot salicylsyra? Hör gärna av dig för alternativ. 

Älggräs innehåller även slemämnen som ger skydd till slemhinnorna i kroppen, men höga koncentrationer kan verka irriterande på magens slemhinnor.

Olja på älggräs – gör så här

Du kan använda olja på älggräs direkt på huden genom att massera in den på områden som smärtar, eller använda som en bas ifall du vill göra en salva.

Det finns olika oljor att använda som bas när du gör din älggräsolja. En bra start är ekologisk kallpressad olivolja, eller mandelolja om du vill ha en mindre fet konsistens.

1. Plocka blad och nyligen utslagna blommor av älggräs. Generellt torkar vi helst växter innan vi lägger dem i olja. Är det vätska kvar i växten kan mögel bildas eller oljan börja härskna.

2. Fyll en väl rengjord glasburk till toppen med torkade blad och blommor som du smular sönder. Känslan ska vara att det är lätt packat.

3. Häll över din valda olja så att det täcker älggräset, lämna en centimeter utrymme till kanten.

4. Rör om för att ta bort eventuella luftbubblor.

5. Sätt på ett lock och märk din olja med innehåll och datum.

6. Kolla till din olja så att älggräset inte lägger sig uppepå oljan, rör om eller vänd på burken varje dag under första veckan.

7. Låt oljan dra totalt sex till åtta veckor, medan du kollar till den då och då.

8. Sila oljan, till exempel genom en ostduk. Pressa ut så mycket av oljan som möjligt.

9. Förvarar den mörkt och svalt. Oljan står sig i cirka ett år, beroende på hur färsk oljan var som du använde. 

Som medborgare av jorden tar älggräs hand om oss, och vi om dem.


Artikel är en del av vår serie med påminnelser som genom vilda ätbara växter förkroppsligar hur vi är naturen och hur naturen rör sig genom oss. Vill du bli påmind?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *