Kategorier
Växa med Vilt

Medborgare av jorden

De tar hand om oss, och vi om dem.

Att vara medborgare av ett land innebär en rättslig förbindelse. Medborgarskap av jorden är en fysisk förbindelse. Den rättsliga förbindelsen är viktig för vår grundtrygghet, medan den fysiska förbindelsen är essentiell för att vår kropp ska överleva.

När vi förstår mer om hur vilda växter fungerar i vår kropp kan det vara lättare att relatera till den fysiska förbindelsen. Och när vi kan relatera till den fysiska förbindelsen blir det naturligt för oss att ta hand om jorden och växterna. Det gör att vår relation blir en tvåvägsrelation.

Växterna och jorden tar hand om oss, och vi om dem.

En föregångare till värktabletter

Om du skulle veta att det finns aktiva växtämnen i älggräs som omvandlas till salicylsyra i vår kropp, och att salicylsyra är ett ämne som fungerar likt den aktiva ingrediensen i värktabletter som treo och aspirin – skulle det förändra din relation till älggräs?

Om du sedan skulle använda älggräs och känna dess effekt i din kropp – skulle det förändra hur du förhåller dig till jorden?

Läs vidare om du vill skapa en relation med älggräs och byta ut dina värktabletter.

Älggräs

Hej älggräs

Chansen är stor att träffa på dig oavsett var i landet man befinner sig. Du verkar trivas i olika typer av fuktig mark och växer ofta i överflöd. Det är tacksamt för oss som behöver dina egenskaper.

Jag har märkt hur den antiinflammatoriska och febernedsättande funktionen hos dig kan lindra olika sorters värk och smärta i kroppen. Ditt höga innehåll av slemämnen kan även ge skydd till våra slemhinnor. Men vi behöver vara lite varsamma, för du är kraftfull. För höga koncentrationer kan istället verka irriterande. Och precis som vissa värktabletter är även du blodförtunnande.

Älggräs som värktablett

Det fina med växtmedicin är att man får hela symfonin. I älggräs finns flera ämnen som samverkar och förstärker verkan av det aktiva växtämnet salicin, som ombildas till salicylsyra i vår kropp. Det gör att man inte behöver få i sig lika hög dos. Bra för den som är känslig.

De aktiva växtämnena och dess arom finns i hela växten, men det är älggräsets blommor tillsammans med bladen som oftast används. Plocka gärna älggräs (Filipendila ulmaria), eller älgört som den också kallas, när blommorna håller på att slå ut men inte än är fullt utslagna.

För att använda älggräs som värktablett, häll 2,5 dl kokande vatten över 1-2 tsk torkad, nedklippt älggräs. Låt dra 5-10 min under lock. Drick en sådan kopp två till tre gånger om dagen vid behov. Det går givetvis bra att dricka färsk älggräs också!

Älggräsolja

Genom att göra en olja på älggräs och smörja på till exempel ömma leder kan man även jobba från utsidan med att läka och lindra smärta. Det finns olika oljor att använda som bas när du ska göra din egen växtolja. Jag tycker ekologisk kallpressad olivolja är ett bra alternativ, eller mandelolja om du vill ha en mindre fet konsistens.

1. Se till så att blad och blommor är torra men inte helt torkade innan du lägger dem i oljan. Är de inte torra kan mögel bildas eller oljan börja härskna, men om de är helt torkade kan oljan inte penetrera växten och vi får inte ut lika mycket av de aktiva växtämnena.

2. Dela bladen och fyll en väl rengjord glasburk med blad och blommor. När vi gör mindre bitar av bladen kan växtämnena extraheras bättre. Känslan ska vara att det är lätt packat.

3. Häll i oljan så att det täcker älggräset och rör om för att ta bort eventuella luftbubblor. Det är viktigt att växtdelarna täcks så att de inte börjar mögla.

4. Sätt på ett lock och märk din olja med innehåll och datum. Låt oljan dra sex till åtta veckor, medan du kollar till den då och då. Rör om eller vänd på burken varje dag under första veckan och se till att älggräset inte lägger sig uppepå oljan.

5. Sila oljan, till exempel genom en ostduk, och pressa ut så mycket av oljan som möjligt. Förvara sedan mörkt och svalt. Den står sig i cirka ett år, beroende på hur färsk din basolja var. 

Du kan använda älggräsoljan direkt på huden genom att massera in den på områden som smärtar.

Som medborgare av jorden tar älggräs hand om oss, och vi om dem.


Artikeln är en del av vår serie med påminnelser som genom vilda, ätbara och medicinska växter förkroppsligar hur vi är naturen, för att återskapa kontakten med oss själva. Vill du bli påmind?