Kategorier
Växa med Vilt

Medborgare av jorden

Vad betyder det och vad har älggräs att göra med saken?

Att vara medborgare av ett land innebär en rättslig förbindelse. Medborgarskap av jorden är en fysisk förbindelse. Den rättsliga förbindelsen är viktig för vår grundtrygghet, medan den fysiska förbindelse är essentiell för att vår kropp ska överleva så som vi känner till den.

När vi förstår mer om hur vilda växter som älggräs fungerar i vår kropp kan det vara lättare att skapa en närmare relation med växter och med det också med jorden. Som att älggräs innehåller fenolglykosider, vilket omvandlas till salicylsyra i kroppen.

Salicylsyra är ett ämne som liknar den aktiva ingrediensen i värktabletter som treo och aspirin. Ämnet har liknande effekt i oss som den har i älggräset – den skyddar mot olika typer av sjukdomar. I våra kroppar sägs den kunna hämma och lindra utvecklingen av inflammation, smärta och feber.

En tvåvägsrelation

När vi skapar en närmare relation med växter blir det naturligare för oss att ta hand om dem. Det gör att vår relation med växter och jorden blir en tvåvägsrelation. De tar hand om oss, och vi om dem.

Läs vidare om du är nyfiken på att byta ut din värktablett.

Älggräs

Hej älggräs

Jag har förstått att den antiinflammatoriska funktionen hos dig kan lindra olika sorters värk och smärta i våra kroppar, och att ditt höga innehåll av slemämnen kan ge skydd till våra slemhinnor. Men att vi behöver vara lite varsamma, för höga koncentrationer kan istället verka irriterande.

Jag har även märkt att oavsett var i landet jag befinner mig så är chansen stor att träffa på dig. Du verkar trivas i olika typer av fuktig mark och växer ofta i överflöd.

Gör din egen värktablett på älggräs

De aktiva växtämnena i älggräs (Filipendila ulmaria) finns i hela växten, men det är blommorna tillsammans med bladen som oftast används. Plocka gärna älggräs när blommorna är preciiiis nyutslagna.

De aktiva växtämnena extraheras bäst i varmt vatten (drick som infusion) eller i alkohol (ta som tinktur). Du kan även att göra en olja på älggräs och smörja på ömmande leder. På så vis jobbar vi från både insidan och utsidan med att läka och lindra smärta. 

Om du vill ta din värktabletter på älggräs som infusion är en generell rekommendation 0,5–5 gram torkat älggräs till en kopp vatten. Låt dra i hett vatten i cirka tio minuter under lock. Drick en kopp två till tre gånger om dagen vid behov. 

Älggräsolja

Det finns olika oljor att använda som bas när du ska göra din egen växtolja. Jag tycker ekologisk kallpressad olivolja är ett bra alternativ, eller mandelolja om du vill ha en mindre fet konsistens.

1. Se till så att blad och blommor är torra men inte helt torkade innan du lägger dem i oljan. Vätska kan göra att mögel bildas eller oljan börja härskna, men om de är helt torkade kan oljan inte penetrera växten och vi får inte ut lika mycket av de aktiva växtämnena.

2. Dela sönder bladen och fyll en väl rengjord glasburk med blad och blommor. När vi gör mindre bitar av bladen kan växtämnena extraheras bättre. Känslan ska vara att det är lätt packat.

3. Häll över din valda olja så att det täcker älggräset och rör om för att ta bort eventuella luftbubblor. Det är viktigt att växtdelarna täcks så att de inte börjar mögla.

4. Sätt på ett lock och märk din olja med innehåll och datum. Låt oljan dra sex till åtta veckor, medan du kollar till den då och då. Rör om eller vänd på burken varje dag under första veckan och se till att älggräset inte lägger sig uppepå oljan.

5. Sila oljan, till exempel genom en ostduk, och pressa ut så mycket av oljan som möjligt. Förvarar mörkt och svalt. Den står sig i cirka ett år, beroende på hur färsk din basolja var. 

Du kan använda älggräsoljan direkt på huden genom att massera in den på områden som smärtar.

Som medborgare av jorden tar älggräs hand om oss, och vi om dem.


Artikeln är en del av vår serie med påminnelser som genom vilda ätbara växter förkroppsligar hur vi är naturen och hur naturen rör sig genom oss. Vill du bli påmind?