Kategorier
Växa med Vilt

Bli upplyst genom blåbär

Genom blåbären kan vi följa flödet som knyter oss samman med universum.

Jag har hört att upplysthet är att följa en sak hela vägen. Bland det marktäckande blåbärsriset i skogen undrar jag hur det vore att följa blåbären. Hela vägen, eller iallafall en bra bit.

Väldigt lite av vår kropp är med oss under hela vår livstid. Vissa celler, som de på huden och insidan av våra tarmar, stannar några dagar eller veckor. Andra celler stannar månader eller år. Blåbären jag precis stoppat i min mun blir en del av kroppens skapande process. Bärens innehåll hjälper cellerna att nybildas.

Om jag istället följer blåbären bakåt kan jag se att vartenda bär i blåbärssnåret har vuxit fram genom dess förmåga att fånga upp ljuset från den närmaste av flera hundra miljarder stjärnor i galaxen – solen. Blåbärsriset omvandlar solljuset till energi i form av glukos, vilket manifesteras som blåbär. Energin från solen, som vi får i oss genom bären, ger våra celler förutsättningar att skapa sig själva.

När vi följer blåbären hamnar vi i universum, som bygger vår kropp.

Intellektuellt vet vi

Vi vet detta intellektuellt. Kanske kan vi även uppleva det kroppsligt. Nästa gång du är i blåbärsriset: stanna upp, ät ett blåbär och se om du kan känna vad som händer i din kropp. Se om du kan följa blåbäret hela vägen från din kropp, ut i Vintergatan.

Läs vidare för att låta solen och de blåa bären i skogen bli en del av dig, kanske genom en blåbärssmakande kombucha.

Blåbär

Hej blåbär

Det är inte svårt att förstå att du är en av de vanligaste växterna i Sverige. Du hittas ofta i vidsträckta bestånd på frisk och ganska näringsfattig mark i barrskogar, lövskogar, klippskrevor, hedar och fjällsluttningar. Att du däremot sitter på rikedomar för ett långt och hälsosamt liv kan vara svårare att ta in.

Förr i tiden verkar det inte som man insåg ditt fulla värde, även om du plockades. Eller så hade det att göra med att du var lite svår att konservera. Då var lingon att föredra, med sitt naturligt konserveringsmedel bensoesyra.

Förutom energin du ger oss har du även förmågan att producera fibrer, vitaminer, mineraler, fetter och aktiva växtämnen som flavonoider. Alltsammans är med och bygger och skyddar våra celler, vår kropp.

Blåbär och färgrik mat till vårt försvar

Flavonoider i blåbär är en typ av antioxidanter som hjälper till att avväpna oxidanter (fria radikaler), så att de inte blir för många.

Antioxidanter och oxidanter är en del av försvaret i kroppen. Vi kan se antioxidanter som defensiva försvarare och oxidanter som offensiva försvarare. Och precis som i en bra fotbollsmatch behöver vi båda, men de behöver vara i balans med varandra.

Kroppen tillverkar själv oxidanter. Men de bildas även genom kemikalier som vi får i oss via maten och salvor, miljögifter som luftföroreningar och genom en stressad tillvaro. Oxidanterna kan då bli fler än vad kroppen behöver för sitt eget försvar – något vi kallar oxidativ stress uppstår i cellerna, vilket har visat sig vara inblandat vid sjukdomar som cancer, hjärtproblem, autoimmuna sjukdomar, demens, alzheimer och parkinson.

Olika oxidanter bildas vid olika tillstånd, vilket kräver olika antioxidanter. När du letar efter fler antioxidanter att äta, tänk massor av färg.

Blåbärskombucha

Om du gör egen kombucha fungerar det fint att smaksätta den vid olika tillfällen i processen. Jag gör det oftast i samband med att jag häller upp på flaska. Gör du inte egen kombucha kan du smaksätta färdigköpt, strax innan du tänkt dricka den. Vill lära dig grunderna till kombucha? Kika in Food Pharmacys steg-för-steg-guide.

Smaksätt din egna kombucha så här:
1. Mosa några bär lätt med en gaffel och lägg dem i flaskan.
2. Fyll på med kombucha.
3. Sätt på locket och låt flaskan stå tre dagar i rumstemperatur.
4. Ställ in flaskan i kylskåpet.

Drick och njut av naturens vilda försvar!

Vi kan följa blåbären genom vår kropp och hela vägen ut i universum.


Artikeln är en del av vår serie med påminnelser som genom vilda, ätbara och medicinska växter förkroppsligar hur vi är naturen, för att återskapa kontakten med oss själva. Vill du bli påmind?