Kategorier
Växa med Vilt

Att äta jordreva är en revolutionär handling

Att äta moder jord.

Vi kan äta som en revolutionär handling, en handling av kärlek till jorden. Jorden som har fött oss, jorden som vi bär i varje cell av vår kropp.

För vi behöver en revolution.

Att äta jordreva är att äta moder jord, en handling som kan hjälpa oss att förälska oss i jorden. Det kan göra det naturligt för oss att ta hand om och skydda planeten, på liknande vis som vi tar hand om och skyddar våra närmaste.

Fortsätt läsa för att göra en övning tillsammans med te på jordreva som kan förälska dig i jorden.

Jordreva

Hej jordreva

Du dyker upp tidigt på våren och tar dig fram lite var stans med ditt krypande växtsätt och dina upprätta små grenar med violetta blommor. Du är en aromatisk kryddsättare med en doft som påminner om en härlig blandning av mynta, timjan och oregano.

Det är ganska enkelt att hitta dig i en gräsmatta, vägkant, äng eller skogsdunge i södra eller mellersta Sverige. Längre norrut verkar du inte trivas lika bra.

Jordreva hjälper oss att minnas

Jordreva innehåller ämnet kolin. Kolin hjälper bland annat till att producera lecitin i levern, vilket man tror kan ha en effekt på och förbättra korttidsminnet. Man har även sett kopplingar mellan brist på kolin och demenssjukdomar. Jordreva passar därför extra bra när vi vill påminna oss om vår kärlek till jorden.

Traditionellt har jordreva används för att bland annat läka invärtes och utvärtes sår. Och moderna studier visar på att extrakt av jordreva har antiinflammatorisk, antibakteriell, antiviral och magsårsskyddande förmåga. De höga halterna av eterisk olja hos jordreva gör den kraftfull – man bör därför vara försiktig och använda den med måtta.

Förälska dig i jorden – övning

När du har identifierat jordreva (Glechoma hederacea), plocka ett knippe på 5-6 stycken, tacka och lämna. Koka upp hett vatten, häll vattnet över jordrevan och täck med lock så de volatila oljorna håller sig kvar. Låt stå 5-10 minuter för att ge tid till växtämnena att komma ut i vattnet.

Häll upp teet i en kopp och sätt ner koppen framför dig. Ta en stund och känn din puls, dina hjärtslag.

Drick lite, långsamt, medvetet.

Känn dina hjärtslag igen.

Se om du kan känna växtämnena från jordrevan som blir en del av din kropp. Ämnen som kommer från jorden.

Drick lite till och känn dina hjärtslag igen.

Att dricka jordreva är att dricka moder jord.


Artikeln är en del av vår serie med påminnelser som genom vilda, ätbara och medicinska växter förkroppsligar hur vi är naturen, för att återskapa kontakten med oss själva. Vill du bli påmind?