Kategorier
Växa med Vilt

Att äta jordreva är en revolutionär handling

Att äta moder jord.

Vi kan äta som en revolutionär handling, en handling av kärlek till jorden. Jorden som har fött oss, jorden som vi bär i varje cell av vår kropp.

Kanske kan vi genom den revolutionen inte bara förlänga mänsklighetens tid på den här planeten utan kanske ännu viktigare – känna oss mer närvarande och levande i det nuet vi befinner oss i.

Att äta den vilda växten jordreva är att äta moder jord. Det är en handling som kan hjälpa oss att förälska oss i jorden.

Jordreva kan hjälpa oss att känna in och förkroppsliga var vi kommer ifrån och är en del. Det i sin tur gör det naturligt för oss att ta hand om och skydda planeten, på liknande vis som vi vill ta hand om och skydda oss själva och våra kära.

Jordreva

Hej jordreva

Jag har märkt att du dyker upp tidigt på våren och att du tar dig fram lite varstans med ditt krypande växtsätt och dina upprätta små grenar med violetta blommor. 

Jag har också märkt att du doftar som en blandning av mynta, timjan och oregano. Hela du passar fint i örtte och som krydda, och när du legat och dragit dig i kallpressad olivolja i några veckor ringlar jag dig gärna som dressing på en sallad.

Hjälp att minnas

Jordreva (Glechoma hederacea) innehåller bland annat ämnet kolin, som enligt studier kan hjälpa oss att förbättra minnet och reaktionsförmågan. Kolin hjälper till att producera lecitin i levern, vilket man tror kan ha en effekt på och förbättra korttidsminnet. Man har även sett kopplingar mellan brist på kolin och demenssjukdomar.

Kanske är just jordreva med ämnet kolin passande när vi vill påminna oss om vår sammankoppling och kärlek till jorden.

Förälska dig i jorden med jordreva – en övning

När du har identifierat jordreva, huka dig ner och berätta om din intention att göra en infusion för att dricka som en revolutionär handling – som en handling av kärlek till jorden. Plocka ett knippe på fem till sex stycken, tacka och lämna.

När du är hemma, koka upp hett vatten och lägg i jordrevan. Täck gärna med lock så att de volatila oljorna håller sig kvar. Låt stå tio minuter för att ge tid till smakerna och ämnena att gå ut i vattnet.

Häll upp teet i en kopp och sätt ner koppen framför dig. Ta en stund och känn din puls, dina hjärtslag.

Drick lite. Långsamt, medvetet. Känn dina hjärtslag igen.

Se om du kan känna smakerna och växtämnena från jordrevan som smyger sig in i din kropp. Smaker och ämnen som jordrevan omvandlat med hjälp av jorden, vattnet, luften och solen. Drick lite till och känn dina hjärtslag igen.

Att dricka jordreva är att dricka moder jord.


Artikel är en del av vår serie med påminnelser som genom vilda ätbara växter förkroppsligar hur vi är naturen och hur naturen rör sig genom oss. Vill du bli påmind?