Kategorier
Växa med Vilt

Att äta jordreva är en revolutionär handling

Att äta moder jord.

Vi kan äta som en revolutionär handling, en handling av kärlek till jorden. Jorden som har fött oss, jorden som vi bär i varje cell av vår kropp.

Kanske kan vi genom den revolutionen inte bara förlänga mänsklighetens tid på den här planeten utan kanske ännu viktigare – känna oss mer levande i det nuet vi befinner oss i.

För vi behöver en revolution.

Att äta jordreva är att äta moder jord. Och det är en handling som kan hjälpa oss att förälska oss i jorden. Det kan göra det naturligt för oss att ta hand om och skydda planeten, på liknande vis som vi vill ta hand om och skydda oss själva.

Är du nyfiken på en övning som du kan göra tillsammans med jordreva? Det är en övning som kan hjälpa dig att rikta din medvetenhet och som kanske gör att du förälskar dig i jorden. Läs i så fall vidare.

Jordreva

Hej jordreva

Jordreva (Glechoma hederacea) dyker upp tidigt på våren och tar sig fram lite varstans med sitt krypande växtsätt och sina upprätta små grenar med violetta blommor. 

Om du befinner dig i södra eller mellersta Sverige är det troligt att du hittar jordreva i en gräsmatta, rabatt, vägkant, äng eller skogsdunge nära dig. Är du längre norrut blir det glesare med jordreva.

När du doftar på jordreva kanske du känner igen doften från mynta, timjan och oregano. Det är också de växterna jag tänker på när jag funderar på hur jag vill använda bladen, blommorna och stammen. Jag använder oftast jordreva som örtte eller krydda i sallad, eller så låter jag den ligga i kallpressad raps- eller olivolja och stå någon vecka för att använda som dressing.

Hjälp att minnas

Jordreva innehåller bland annat ämnet kolin, som enligt studier kan hjälpa oss att förbättra minnet och reaktionsförmågan. Kolin hjälper till att producera lecitin i levern, vilket man tror kan ha en effekt på och förbättra korttidsminnet. Man har även sett kopplingar mellan brist på kolin och demenssjukdomar.

Jordreva har fler egenskaper, men vi stannar med det och tar oss tillbaka till övningen – att förälska oss i jorden. Kanske är just jordreva med ämnet kolin passande när vi vill påminna oss om vår kärlek till jorden. För jag tror att kärleken till jorden finns naturligt i oss alla, vi behöver bara hjälp att minnas det.

Förälska dig i jorden med jordreva

Vi börjar vår övning med att plocka jordreva. När du har identifierat jordreva, huka dig ner och berätta gärna om din intention att göra te för att dricka som en revolutionär handling – som en handling av kärlek till jorden. Plocka ett knippe på fem till sex stycken, tacka och lämna.

När du är hemma, koka upp hett vatten och häll vattnet över jordrevan. Täck gärna med lock så att de volatila oljorna som finns i jordreva håller sig kvar. Låt stå fem till tio minuter för att ge tid till smakerna och ämnena att gå ut i vattnet.

När det är klart är vi redo för nästa steg. Är du redo?

Häll upp teet i en kopp om du inte redan gjort det och sätt ner koppen framför dig. Ta en stund och känn din puls, dina hjärtslag.

Drick lite. Långsamt, medvetet.

Känn dina hjärtslag igen.

Se om du kan känna smakerna och de aktiva växtämnena från jordrevan som smyger sig in i din kropp. Smakerna och ämnena som kommer från jorden och solen håller nu på att bli en del av dig.

Drick lite till och känn dina hjärtslag igen.

Att dricka jordreva är att dricka moder jord.


Artikel är en del av vår serie med påminnelser som genom vilda ätbara växter förkroppsligar hur vi är naturen och hur naturen rör sig genom oss. Vill du bli påmind?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *