Kategorier
Växa med Vilt

Hitta dina allierade växtvänner

Matchar dina och brännässlornas egenskaper med varandra?

Kroppen strävar hela tiden efter balans och när något blir för mycket, eller för lite, ger kroppen oss signaler. Vi kan välja att se kroppen som en vän som försöker säga oss något om vad den behöver.

Har du till exempel eksem kan det vara lockande att använda den där krämen. Kanske hjälper det för att lugna huden, för att tysta. Men många gånger visar sig problemet istället på något annat vis. Nya signaler blir nya sätt för kroppen att göra sig hörd.

Ofta har yttre symptom inre orsaker som behöver rensas ut. Genom att lyssna på kroppen och undersöka dina vanor kan du ta reda på de bakomliggande orsakerna. På så vis kan du läka på en djupare nivå.

Växternas olika egenskaper kan hjälpa oss

Brännässlans utrensande och återställande effekt kan stötta våra njurar och avgifta kroppen, vilket ofta har en positiv verkan på eksem. Men växter har även egenskaper i form av temperatur och fuktighet, som kan påverka vår konstitution. Brännässlan är kall och torr, och har en kylande och uttorkande effekt i vår kropp. Det är när vi vet mer om brännässlans egenskaper som vi verkligen vet om den är en allierad växtvän.

Fortsätt läsa för mer om brännässlans och dina egenskaper, och för att göra en enkel nässelsoppa.

Brännässla

Hej brännässla

Få människor har nog undgått dig och dina karakteristiska brännhår. Men kanske är det färre som vet om att du är polymedicinsk – att du sitter på en hel arsenal av mineraler, vitaminer, aktiva växtämnen, funktioner och egenskaper. Bland annat kalcium, potassium, fosfor, järn, krom, kobolt, mangan, magnesium, zink, selen, tiamin, riboflavin, vitamin A och C, karotenoider och protein. För att inte glömma flavonoider, serotonin, klorofyll och steroler.

Tack vare din näringstäthet och dina verksamma växtämnen fungerar du stärkande, blodbildande, urindrivande och utrensande i våra kroppar. Men för att använda dig medicinskt på ett optimalt vis vill vi även att våra egenskaper matchar.

Brännässlans och dina egenskaper

Som varelser av naturen är vi människor komplexa och under konstant förändring. Samtidigt kan vi se generella tendenser – vi har en medfödd konstitution. Varm, kall, fuktig och torr är egenskaper som vi alla har en unik sammansättning av. Kanske har du märkt att du ofta är kallare än de flesta runt dig och behöver en extra tröja. Eller att din hy har en tendens till att vara oljig och dina händer fuktiga. När du istället upplever en obalans i kroppen ändras din konstitution tillfälligt. Får du feber känner du till exempel ofta mer kyla eller hetta än vanligt.

På liknande vis har växter unika egenskaper. Brännässlan (Urtica dioica) är kall och torr och har en kylande och uttorkande effekt i vår kropp. Är du varm och fuktig kan nässlor hjälpa till att balansera din konstitution. Men är du redan kall och torr i din konstitution kan det bli för mycket med brännässlans kalla och torra egenskaper. Då kan du istället balansera upp nässlornas egenskaper genom att lägga till växter som är varma och fuktiga, som kanel.

Nässelsoppa

Det här skulle kunna vara en av de enklaste varianterna på nässelsoppa som finns:

1. Plocka och koka upp ett större gäng brännässlor i lätt saltat vatten under några minuter.
2. Hacka och stek gul lök.
3. Lägg i brännässlorna och kokosmjölk med löken och koka upp.
4. Tillsätt eventuellt någon redning för att göra soppan tjockare, som potatismjöl.
5. Mixa till en slät soppa.
6. Salta och peppra enligt smak.

Färdig!

När du äter, se om du kan känna nässlans egenskaper i din kropp.


Artikeln är en del av vår serie med påminnelser som genom vilda, ätbara och medicinska växter förkroppsligar hur vi är naturen, för att återskapa kontakten med oss själva. Vill du bli påmind?