Kategorier
Växa med Vilt

Hitta dina allierade växtvänner

Matchar dina och brännässlornas egenskaper med varandra?

Kroppen strävar hela tiden efter balans och när något blir för mycket, eller för lite, ger kroppen oss signaler att lyssna på. Vi kan välja att se kroppen som en vän som försöker säga oss något om vad den behöver.

Har du till exempel eksem kan det vara lockande att använda den där krämen. Kanske hjälper det för att lugna huden, för att tysta. Men många gånger visar sig problemet istället på något annat vis. Nya signaler blir nya sätt för kroppen att göra sig hörd.

Inifrån och ut

Ofta har yttre symptom inre orsaker som behöver rensas ut. Genom att lyssna på kroppen och undersöka dina vanor kan du ta reda på de bakomliggande orsakerna. På så vis kan du läka på en djupare nivå.

Växter påverkar vår konstitution

Brännässlans utrensande och återställande effekt kan stötta njurarna och avgifta kroppen, vilket ofta har en positiv verkan på eksem. Men växter har mer än funktionella användningsområden i vår kropp. De har även egenskaper i form av temperatur och fuktighet som påverkar vår konstitution. Det är när vi vet mer om brännässlans egenskaper som vi verkligen vet om den är en allierad växtvän.

Fortsätt läsa för att veta om dina och brännässlans egenskaper matchar, och för att göra en enkel nässelsoppa.

Brännässla

Hej brännässla

Jag har förstått att du är polymedicinsk. Att du sitter på en hel arsenal av mineraler, vitaminer, aktiva ämnen, funktioner och egenskaper. Bland annat kalcium, potassium, fosfor, järn, krom, kobolt, mangan, magnesium, zink, selen, tiamin, riboflavin, vitamin A och C, karotenoider och protein.

Tack vare din näringstäthet och verksamma växtämnen som flavonoider, serotonin, klorofyll och steroler fungerar du stärkande, blodbildande, urindrivande och utrensande i våra kroppar.

Men vi vill veta mer om dig. För att använda dig medicinskt bör även dina egenskaper matcha med våra.

Dina och brännässlans egenskaper

Som varelser av naturen är vi människor komplexa och under konstant förändring. Samtidigt kan vi se generella tendenser – vi har en medfödd konstitution. Varm, kall, fuktig och torr är egenskaper som vi har en unik balans av. När vi upplever obalanser i kroppen ändras vår konstitution tillfälligt. Får vi feber känner vi till exempel ofta mer kyla eller hetta än vanligt.

På liknande vis har växter unika egenskaper. Brännässlan (Urtica dioica) är kall och torr och har en kylande och uttorkande effekt i vår kropp. Är vi varma och fuktiga kan vår konstitution balanseras med hjälp av nässlor. Men är vår konstitution redan kall och torr kan det bli för mycket. Då kan du balansera upp nässlornas egenskaper genom att lägga till växter som är varma och fuktiga, som kanel.

Nässelsoppa

Det här kan vara en av de enklaste varianterna på nässelsoppa som finns:

1. Plocka och koka upp ett större gäng brännässlor i lätt saltat vatten under några minuter.
2. Hacka och stek gul lök.
3. Lägg i brännässlorna och havregrädde bland löken och koka upp.
4. Späd ut med havremjölk.
5. Mixa till en slät soppa.
6. Salta och peppra enligt smak.

Färdig att äta!

När du äter, se om du kan känna nässlans egenskaper i din kropp.

Vilka är dina egenskaper?

Vill du göra ett gratis test som visar din generella konstitution med egenskaperna varm, kall, fuktig och torr? Mejla mig på emmaviola@vaxamedvilt.se så skickar jag det till dig!


Artikeln är en del av vår serie med påminnelser som genom vilda, ätbara och medicinska växter förkroppsligar hur vi är naturen, för att återskapa kontakten med oss själva. Vill du bli påmind?