Kategorier
Växa med Vilt

Vi är oskiljaktiga

Våtarv går ända in i vår benstruktur.

Växterna vet hur man gör mat och medicin av solljus, jord, luft och vatten. Hade vi vetat det skulle vi kunna äta jord och solljus direkt.

Men vad vi faktiskt kan göra är att skapa D-vitamin från solljus direkt i kroppen. Det bildas och lagras i vår hud. Alla andra vitaminer, mineraler och näringsämnen behöver skapas av andra organismer. Därefter kan vår kropp tillgodogöra sig dem. Den vilda växten våtarv tar bland annat upp och omvandlar kalcium från jorden. Och vitamin K2 bildas till exempel av bakterierna i tarmen. K2 hjälper i sin tur till med att binda in kalciumet från våtarv till vår benvävnad.

Vi är oskiljaktiga från solen.
Vi är oskiljaktiga från jorden.
Vi är oskiljaktiga från luften.
Vi är oskiljaktiga från vattnet.
Vi är oskiljaktiga från mikroorganismerna.
Ända in i vår benstruktur.

Det är biologi.

Näringsbomb

Våtarv är ett av Sveriges vanligaste ogräs. Det är en vitamin- och mineralbomb med högt näringsinnehåll, aminosyror, mineralämnen som kalcium och magnesium, B- och C-vitamin och verksamma ämnen som flavonglykosider och saponiner. Studier visar att våtarv är mer näringsrik än spenat och grönkål, våra mest näringsrika odlade bladgrönsaker.

Fortsätt om du vill läsa mer om våtarv och för att göra en vild vinäger att använda som stärkande mineralrik kur, eller som salladsdressing.

Våtarv

Hej våtarv

Jag ser dig tidigt på våren och jag har märkt att du kan finnas kvar under milda vintrar. Jag har även sett att du kan hinna med två eller tre nya generationer under året.

Du verkar gilla fuktiga platser i rabatter och parker och du smakar milt, vilket gör dig till en enkel favorit. För att veta att du är du tittar jag efter dina tunna strängar av små hår som pryder ena sidan utmed din stjälk.

Att låta maten vara medicin

”Låt maten vara din medicin och medicinen din mat”, sägs ha sagts av läkekonstens fader Hippokrates. Det är ett uttryck som passar våtarv (Stellaria media) perfekt, tack vare sin näringstäthet och möjlighet att läka sår och modulera inflammation i kroppen. Våtarv har även svalkande och återfuktande egenskaper.

Med sin milda smak har våtarv en självklart plats lite varstans i maten. Testa gärna i salladen, smoothien, soppan, grytan, som en stuvning eller i en pesto.

Våtarv är också toppen att göra vinäger på. Vinäger är bra på att extrahera mineraler, som det finns gott om i våtarv. Vinägern är samtidigt bra för vår matsmältning och gör att blodsockret höjs långsammare, enligt forskning från Lunds universitet. Men har du magsår bör du var försiktig med vinäger.

Vild vinäger på våtarv

1. Plocka rejält med våtarv (några händer fulla) och hacka fint. Du använder hela växten med stjälk, blad och blommor. Och de små rötterna får gärna komma med.

2. Lägg den hackade våtarven i en glasburk, storlek beroende på hur mycket vinäger du vill göra. Använd så mycket våtarv att det fyller burken ordentlig, utan att det blir för löst eller för trångt.

3. Häll över ekologisk äppelcidervinäger med minst 5% aciditet, så att det täcker våtarven. Täck glasburken med ett lock, helst i glas. Lock av metall kan frätas sönder av vinägern och förstöra vinägern.

4. Förvara i 2–4 veckor och skaka regelbundet. Har du burken stående på diskbänken är det enklare att komma ihåg att skaka lite varje dag.

5. Sila av våtarven och tappa upp vinägern i lämplig flaska. Undvik lock av metall även här. I kylen håller vinägern längre, cirka sex månader till ett år.

Ta 1–2 matskedar av våtarvsvinägern dagligen under några veckor som en mineralrik kur, eller använd som dressing på mat.

Genom vilda växter som våtarv är vi oskiljaktiga från jorden. Ända in i vår benstruktur.


Artikeln är en del av vår serie med påminnelser som genom vilda, ätbara och medicinska växter förkroppsligar hur vi är naturen, för att återskapa kontakten med oss själva. Vill du bli påmind?