Kategorier
Växa med Vilt

Återskapa kontakten med dig själv

Tallbark kan få vår kropp att minnas vad vi är en del av.

Vi har alla en biologisk mamma, en mormor, en gammelmormor. Och någonstans långt där bak finns vår gemensamma mamma, jorden. Hon lever fortfarande och ger oss luft att andas, vatten att dricka, mat och läkande växter.

Men i en värld full av distraktioner är det lätt att glömma bort vårt ursprung. Var vi kommer ifrån och vad vi är en del av. Det gör att vi även lätt tappar bort oss själva och tar beslut som inte gynnar oss i längden.

Den dominerande hjärnan

De flesta av oss är tränade i att fatta alla våra beslut med vår hjärna. Men hjärnan är främst till för att ta in, sortera och kategorisera data. Genom att äta vilt växande mat som tallbark kan vi kanalisera energi från hjärnan och till kroppen. Vår kropp blir påmind om vad vi är en del av och vi kan få kontakt med vårt djupare jag, med vår magkänsla och intuition. Härifrån kan vi fatta helt andra beslut. Beslut som är genuint bra för oss.

Tallens inre bark kallas kambium. Den kan ätas rå och är mjuk och söt som kokoskött, och full av vitaminer och mineraler. Men det är inte bara kambium i tallens bark som vi kan äta.

Fortsätt läsa om du vill veta mer om tallbark och för att baka fröknäcke med tallbarksmjöl.

Tallbark

Hej tall

Det sägs att du kom till Skandinavien efter att inlandsisen drog sig tillbaka. Men senare forskning visar på att du har en fantastisk förmåga att anpassa dig till klimatförändringar, och att du troligen övervintrade inlandsisen. 

Jag har även förstått att du kan bli 700 år gammal. Vilket betyder att våra barnbarnsbarnsbarnbarnsbarnsbarnbarn kan få träffa dig om vi planterar ett frö av dig idag. Men då behöver vi nog ha lika bra förmåga att anpassa oss till klimatförändringar som du.

Kalorier är inte allt

Tallen (Pinus sylvestris) har ett inre lager, ett tunt, mjukt, lite gummiaktigt och krämfärgat skikt, som påminner om kokoskött. Vi hittar det bakom det andra ofta rustikt rödskimriga lagret av bark. Det inre lagret, kambium är lätt att skala av med en kniv och sägs vara fullt av stärkelser, vitaminer, mineraler, socker och fibrer. 

Tallens andra lager av bark är inte lika kaloririkt, men kalorier är inte den enda anledningen till varför vi vill äta något. Forskning har visat att det andra lagret bland annat innehåller en typ av tanniner som kan stödja en sund cellfunktion. Det sägs att samer har använt både det andra lagret bark och det inre kambiumlagret i mjölblandningar.

Fröknäcke på tallbark

Våren är en bra tid att ta bark. Då växer trädens bark och ny bark bildas som ännu inte har hårdnat på trädet. Ta helst inte bark från levande träd om du inte är säker på vad du gör, det kan skada eller döda trädet. Har en tall fällts för att användas till virke eller nyligen blåst ner – passa på att ta vara på barken! Men tänk på att bark inte ingår i allemansrätten.

När du vill baka med tallbark, kör torkad bark i en matberedare till ett pulver. Blanda sedan ut det vanliga mjölet med lite av tallbarksmjölet.

Ingredienser:
1 dl linfrön
1 dl pumpakärnor
1 1/2 dl solrosfrön
3 dl majsmjöl tillsammans med några matskedar tallbarksmjöl
3/4 dl olivolja
3 dl kokande vatten
1/2 tsk flingsalt
Rosmarin, fänkålsfrön eller annan krydda

1. Rör ihop alla ingredienser utan flingsalt och knåda till en deg. Låt degen vila 10–15 min. 

2. Dela upp degen på två plåtar med bakplåtspapper och kavla ända ut i kanterna. Lägg ett bakplåtspapper över degen när du kavlar för att degen inte ska fastna på kaveln. Låt degen vila några minuter till.

3. Strö över flingsalt och skär skåror med en kniv i den storlek du tycker blir bra.

4. Grädda i ugnen på 150 grader i cirka en timme. Stäng sedan av ugnen och låt knäcket vara kvar i cirka 30 minuter på eftervärme med lätt öppen ugnslucka.

Ät! Och förvara resten torrt.

Genom att närma oss vilt växande mat kan vi återskapa kontakten med vårt ursprung, och hitta tillbaka till oss själva.


Artikeln är en del av vår serie med påminnelser som genom vilda, ätbara och medicinska växter förkroppsligar hur vi är naturen, för att återskapa kontakten med oss själva. Vill du bli påmind?