Kategorier
Växa med Vilt

Ett system i ett system

Nejlikrotens rot kan hjälpa oss att komma ihåg att vi är del av något större.

För en tid sedan hörde jag en forskare och filosof berätta att ända sedan vi kommer ut ur livmodern, vill vi tillbaka in. För att inte behöva vara en individ utan istället del av något större.

Under vår tid i vår mammas mage är det tydligt att vi är inneslutna i ett system. Vi får både näring och syre genom moderkakan och navelsträngen. Men när vi kommer ut är det inte längre lika uppenbart. Vi kan lätt tappa bort oss själva i allt som pågår omkring oss, och kanske särskilt när det vi äter inte längre liknar något som växer på den här planeten.

Men vi är ett system inuti ett större system. Genom växterna vi äter och syret från träden är vi biologiskt tätt sammankopplade med planeten. Den vilda, ätbara nejlikroten kan hjälpa oss att förankra oss i oss själva och vad vi är en del av, även utanför mammas mage.

Moder jord

I nejlikrotens rötter och blad har man identifierat minst 130 olika växtämnen. Merparten av den eteriska oljan i rötterna består av det aktiva växtämnet eugenol. Eugenol rapporteras ha betydande egenskaper som antioxidant, och det kan hjälpa till att lindra och förebygga inflammationer och främjar vår hjärt- och kärlhälsa. Ämnet har även smärtstillande och lokalbedövande verkan.

Allt detta växer i jorden utanför vår dörr. Inte konstigt att planeten ofta refereras till som moder.

Fortsätt läsa om du vill veta mer om nejlikrot och hur du gör en vild chai.

Nejlikrot

Hej nejlikrot

Att gräva upp rötter kan vara lite tufft, men din rot är förhållandevis enkel. Du verkar gillar att växa på skuggiga områden i jord som är ganska lös och dina rötter är varken särskilt långa eller djupa. Det gör dem tacksamma att få upp.

Men du är mer än bara rötter. Dina blad går också att äta och kan användas i till exempel en sallad, soppa eller gryta. De är som godast på våren innan dina gula, enkla blommor slagit ut.

En doft som påminner om kryddnejlika

Det är under hösten och våren som vi helst gräver fram roten hos nejlikrot (Geum urbanum). Då har energin och näringen krupit ner i rötterna för att övervintra, och de är som mest aromatiska. Så länge jorden inte är frusen går det även fint att gräva fram rötterna under snön.

Du känner igen nejlikrotens rot på att den är röd inuti och har en svag doft som påminner om kryddnejlika. Precis som i nejlikrot är eugenol en av de främsta aktiva ämnena i kryddnejlika.

Vild chai

Jag brukar improvisera med kryddningen i min chai beroende på vad som finns i naturens skafferi och hemma. Tillsammans med nejlikrotens rot använder jag gärna:
– kanelstång
– kardemummakärnor
– stjärnanis
– färsk ingefära

1. Mortla kryddorna och lägg i dem tillsammans med bitar av ingefära och nejlikrot i en kastrull med vatten.

2. Koka upp vattnet i några minuter och låt kryddorna och rötterna dra under lock i cirka 20 minuter. Locket håller kvar aktiva växtämnen (som eugenol i nejlikrot) som annars vill sticka ut med ångorna.

3. Sila av och drick!

Men det är ju inte alltid man är sugen på att ge sig ut och gräva så fort en vill ha chai. Då är det bra att veta att det även går fint att gräva upp roten och torka den till senare.

Vi är ett system inuti ett större system.


Artikeln är en del av vår serie med påminnelser som genom vilda ätbara växter förkroppsligar hur vi är naturen och hur naturen rör sig genom oss. Vill du bli påmind?