Kategorier
Växa med Vilt

Förstärk din känsla av samhörighet

Hormoner frigörs när vi doftar på ljung.

Kanske har du hört talas om hormonet oxytocin? Det är ett ämne som hjälper oss att knyta an till varandra. Under födelsen och vid amning utsöndras extra mycket oxytocin, vilket hjälper till att skapa ett band mellan mamma och barn.

Samma kemiska ämne frisätts när vi känner doften av jord.

Vi stannar lite vid det.

Det ämne som frigörs när vi föds och som gör att vi känner samhörighet till vår mamma, frigörs även när vi känner doften av jord.

Att prata om jorden som ”moder jord” känns därför allt mer självklart.

Känn doften av jorden när du plockar ljung

Nästa gång du ser ett hav av sensommarens lilaskiftande färger vill du kanske böja dig djupt och plocka några ljungkvistar, samtidigt som du andas in doften av jorden.

Genom att närma oss jorden kan vi uppleva en starkare känsla av samhörighet, tillit och kärlek. Det är vad oxytocinutsöndringen i kroppen hjälper oss med. Den hjälper oss även att slappna av och sänka nivån av stress och oro.

Läs vidare om du vill fördjupa din samhörighet med jorden genom ljung.

Ljung

Hej ljung

Jag har sett att du förgyller tallmyrar, hällmark, hedar, kalhyggen, glesa skogar och slänter med dina sprakande färger.

Jag har också förstått att du växer relativt långsamt, och att du kan bli 50 år gammal. Den kunskapen påminner mig om att plocka dig varsamt, att inte plocka mer än jag behöver och att ha en intention med varför jag plockar dig.

Egenskaper och effekter i oss

Att plocka ljung och andas in doften av jorden skapar positiva effekter i oss. När vi sedan använder ljung (Calluna vulgaris) i en infusion verkar den eteriska oljan fortsatt lugnande och avstressande i vår kropp.

Men egenskaperna och effekterna slutar inte där.

Kombinationen av flavonglykoider, kisel och kalcium i ljung kan stärka blodkärlens motståndskraft. Och garvämnen i ljung har sammandragande egenskaper. Garvämnena tillsammans med ljungens bakteriehämmande ämnen gör att en infusion på ljung kan vara välgörande på sår och hudutslag.

Ljunginfusion

Koka upp en stor kopp vatten och lägg i några färska eller torkade blommor, blad och stjälkar av ljung. Låt dra under lock i cirka tio minuter. Drick som te eller blöt en trasa med infusionen och badda på ett hudutslag.

Ljung fungerar även fint i bad- och hudvatten. Kanske vill du testa snippsauna med en blandning av ljung? Läs mer om snippsauna hos Wild Herbarista.

Att plocka ljung och känna doften av jorden frigör hormonet oxytocin, vilket förstärker känslan av vår samhörighet med jorden.


Artikeln är en del av vår serie med påminnelser som genom vilda ätbara växter förkroppsligar hur vi är naturen och hur naturen rör sig genom oss. Vill du bli påmind?