Kategorier
Växa med Vilt

Stensöta fungerar likt en zip-fil på datorn

Växter sitter på en livsviktig intelligens.

Jag tittar på stensöta och tänker på att den fungerar likt en zip-fil på datorn. Stensöta tar upp och packar ihop solljus, vatten och näring från jorden. Och när vi äter packar vi upp innehållet som stensöta komprimerat.

Vi packar upp solljuset, vattnet och näringen.

Tacka intelligensen

Stensötas intelligens att fånga upp och komprimera elementen går miljontals år tillbaka i evolutionen. Det är en intelligens som gör att stensöta börjar växa på impuls från vatten, för att sedan ta upp och förvandla de olika elementen från sin omgivning.

Det är en intelligens hos växter som vi kan tacka våra liv för.

Stensöta efterfrågades under kriget

Under andra världskriget delade Svenska medicinalstyrelsen (ansvariga för hälso- och sjukvården samt apoteken) ut en lapp där man efterfrågade olika medicinalväxter. Listan innehöll växter som motsvarade konventionella preparat, men som inte gick att få fram på grund av restriktioner. Vem som helst kunde plocka och lämna in de olika växterna.

Bland växterna på listan fanns stensöta.

Stensöta är en ormbunke vars rot traditionellt har används för sin slem- och hostlösande verkan. Mycket tack vare sina aktiva växtämnen, som har en sammandragande och mjukgörande effekt i vår hals.

Fortsätt om du vill läsa mer om stensöta eller om du vill göra en slemlösande hostmedicin med stensöta och timjan.

STENSÖTA

Hej stensöta

Jag hittar dig grön året om i stora delar av Sverige och du är relativt lätt att urskilja. Dina blad växer direkt på huvudstjälken, till skillnad från andra ormbunkar där bladen sitter på mindre utskott åt sidorna. Dina rötter växer horisontellt och är enkla att ta upp. Om vi är försiktiga kan vi få upp hela din rot utan att den går sönder.

Du har en söt-besk smak av lakrits och man har mätt att ämnet osladin i stensöta är 500 gånger sötare än sukros, den sockerart som finns i bland annat strösocker. Jag upplever att din smak kan variera mycket, beroende på var och när jag skördar dig. Det går att skörda dig när som helst under året, men som de flesta rötter är det från höst till vår som du verkar vara maxad med aktiva växtämnen.

Gräv fram en rot och smaka

Det enklaste sättet att testa stensöta (Polypodium vulgare) är att gräva fram en rot, rengöra den noga från jord och tugga på den färsk. Svälj saften och spotta ut fibrerna.

Är du nyfiken på att utforska mer kan du hacka upp roten och lägga den i varmt eller kallt vatten, och dricka. Använder du kallt vatten låter du roten dra i vattnet över natten. Du kan fortsätta experimentera genom att använda roten som smaksättare till såser, vinäger och efterrätter.

Rötterna kan även torkas och användas till senare.

Slemlösande hostmedicin med stensöta och timjan

När vi blir förkylda vill vi helst ha något färdigt hemma. Du kan göra ett avkok på stensöta och timjan, tappa på flaska och förvara för att ta av när det behövs.

Så här:

– 30 cm av stensötans rotstam
– 10 gram färsk timjan (eller 5 gram torkad)
– 3 dl vatten
– 30 gram honung

1. Koka upp stensöta tillsammans med timjan i vattnet under lock. Låt det fortsätta småkoka i 15 minuter.
2. Ställ av och låt växterna dra i vattnet till nästa dag.
3. Sila av växterna, tillsätt honungen och värm avkoket på låg temperatur till honungen löst upp sig i vattnet.
4. Häll på flaska och förvara svalt, i kylskåpet håller medicinen längre.

Ta en tesked när du börjar känna att något är på gång i halsen. Ta helst inte mer än 5 teskedar om dagen, och för barn är halva dosen lagom. Vila och krya på dig!

Vi packar upp solljuset, vattnet och näringen som stensöta har komprimerat.


Artikeln är en del av vår serie med påminnelser som genom vilda ätbara växter förkroppsligar hur vi är naturen och hur naturen rör sig genom oss. Vill du bli påmind?