Kategorier
Växa med Vilt

Stensöta fungerar likt en zip-fil på datorn

Växter sitter på en för oss livsviktig intelligens.

Jag tittar på stensöta och tänker att den fungerar likt en zip-fil på datorn – stensöta tar upp och packar ihop solljus, vatten och näring från jorden, och när vi äter packar vi upp innehållet som stensöta komprimerat.

Vi packar upp solljuset, vattnet och näringen, som med hjälp av blodet transporteras ut i vår kropp.

Växternas förmåga – vårt liv

Stensötas intelligens att fånga upp och komprimera elementen går miljontals år tillbaka i evolutionen. Det är en intelligens som gör att stensöta börjar växa på impuls från vatten, för att sedan ta upp och förvandla de olika elementen från sin omgivning.

Det är en intelligens hos växter som vi kan tacka för våra liv.

Stensöta efterfrågades under kriget

Under andra världskriget delade Svenska medicinalstyrelsen (ansvariga för hälso- och sjukvården samt apoteken) ut en lapp till hushållen där man efterfrågade olika medicinalväxter. Listan innehöll växter som motsvarade konventionella preparat, men som inte gick att få fram på grund av restriktioner. Vem som helst kunde plocka och lämna in de olika växterna. Och bland växterna på listan fanns stensöta.

Stensöta är en ormbunke vars rot traditionellt har används för sin slem- och hostlösande verkan. Mycket tack vare att de aktiva växtämnena har sammandragande och mjukgörande effekter.

Fortsätt om du vill läsa mer om stensöta, och om du vill göra en slemlösande hostmedicin.

STENSÖTA

Hej stensöta

Jag hittar dig grön året om i stora delar av Sverige, och du är relativt lätt att urskilja. Som ditt namn antyder gillar du att växa på stenar och klippväggar, gärna i mossan på delvis skuggiga platser. Dina blad växer direkt på huvudstjälken, till skillnad från andra ormbunkar där bladen sitter på utskott åt sidorna (se bild längst ned). Och dina rötter växer horisontellt och är relativt enkla att ta upp.

Gräv fram en rot och smaka

Stensöta (Polypodium vulgare) har en söt-besk smak av lakrits och man har mätt att ämnet osladin i stensöta är 500 gånger sötare än sukros, den sockerart som finns i bland annat strösocker. Jag upplever att smaken kan variera mycket, beroende på var och när jag skördar – och stensöta går att skörda när som helst under året.

Det enklaste sättet att testa stensöta är att gräva fram en rot, rengöra den från jord och smaka genom att tugga på den färsk.

Är du nyfiken på att utforska vidare kan du hacka upp roten och lägga den i varmt eller kallt vatten, och dricka. Använder du kallt vatten låter du roten dra i vattnet över natten, på så vis hinner mer av de aktiva växtämnena komma ut i vattnet. Använder du varmt vatten kan du koka roten 15 min under lock. Du kan fortsätta experimentera genom att använda roten som smaksättare till såser, vinäger och efterrätter. Och som medicin.

Slemlösande hostmedicin

Gör ett avkok på stensöta, tappa på flaska och förvara för att ta av när det behövs. Ha med fördel även i timjan, som tack vare sina aktiva växtämnen och sin eteriska olja också är slemlösande och verkar starkt bakterie- och virushämmande.

Så här:
– 30 cm av stensötans rotstam
– 10 gram färsk timjan (eller 5 gram torkad)
– 3 dl vatten
– 30 gram honung

1. Koka upp stensöta tillsammans med timjan i vattnet under lock. Låt det småkoka i 15 minuter.

2. Ställ av och låt växterna dra i vattnet till nästa dag.

3. Sila av växterna, tillsätt honungen och värm avkoket på låg temperatur till honungen löst upp sig i vattnet.

4. Häll på flaska och förvara svalt – i kylskåpet håller det längre.

Ta en tesked när du börjar känna att något är på gång i halsen. Ta helst inte mer än 5 teskedar om dagen, och för barn är halva dosen lagom. Vila och krya på dig!

Vi packar upp solljuset, vattnet och näringen som stensöta har komprimerat.


Artikeln är en del av vår serie med påminnelser som genom vilda, ätbara och medicinska växter förkroppsligar hur vi är naturen, för att återskapa kontakten med oss själva. Vill du bli påmind?