Kategorier
Växa med Vilt

Rötterna till vårt sinne

Genom björkknopparna kan vi återhämta kraften till oss själva.

”The human mind has grown out of the forces of nature. As we destroy nature, we destroy the roots of our own mind.

As we destroy nature, we will develop collective insanity because we are disconnecting ourselves from our own origin – the Earth.”

Orden kommer från Carl Jung. De påminner mig om vikten av att förkroppsliga var vi kommer ifrån. Inte enbart för vår fysiska hälsa, utan även vårt mentala välmående.

Vi har vuxit fram genom naturens krafter, och det är här vi kan återhämta kraften till oss själva.

Björkens knoppar och våra kroppar

Björkens knoppar syns under vintern och fram tills dess att löven börjar spricka ut. Varje liten björkknopp är rik på aktiva växtämnen, fylld med essentiell olja, sav och harts. Knopparna är fiberrika att äta och forskning pekar på att de innehåller ämnen som bland annat kan förebygga och hämma olika former av cancer.

I länder som Ukraina och Polen kan man köpa torkade, förpackade björkknoppar och använda medicinskt. Knopparna sitter nämligen på bland annat en urindrivande effekt och antiinflammatoriska och antimikrobiella egenskaper.

Fortsätt läsa om du är nyfiken på att utforska din relation med björkens knoppar i din puls, och för att göra björkknoppste.

Björkknoppar

Hej björk

Det sägs att du var ett av de första trädslagen som invandrade söderifrån när inlandsisen började smälta för cirka 13 000 år sedan. Kanske var det din höga halt av björksocker, vilket jag förstått skyddar dig mot köld, som gjorde att du kunde komma hit tidigt.

Det märks att du är ett av de vanligaste lövträden i Sverige, och ett så kallat pionjärträd. Det gör att du syns som något av de första efter avverkning, stormfällning, skogsbrand och liknande.

Övning – utforska relationen med naturen i din puls

Börja med att samla några björkknoppar. Plocka på grenen nära basen och tänk på att inte skada trädet. Och hör gärna med markägaren innan du plockar (mer om allemansrätten här).

Håll knopparna i handen. Ta en stund och känn din puls, dina hjärtslag.

Ät en knopp och tugga, långsamt och medvetet.

Känn dina hjärtslag igen.

Ät en till knopp, och känn dina hjärtslag.

Se om du kan känna hur björkknopparna blir en del av din kropp. Hur växtämnena i knopparna går genom din tunntarm och ut i ditt blod – blodet som i sin tur hjälper oss att förse våra celler med näring som kommer från jorden.

Björkknoppste

Kanske vill du göra övningen igen när du dricker björkknoppsteet, och se om du kan känna vår intima sammankoppling med jorden.

Koka upp vatten och häll det över knopparna. Låt stå några timmar under lock tills färgen blivit ganska mörkt gul. Sila av knopparna och drick, eventuellt med lite honung och citron.

De avsilade knopparna kan du använda på toppen av en sallad, i en gryta eller på gröten. Vill du plocka och spara knoppar till senare går det fint att torka dem eller lägga dem i frysen.

När vi äter björkens knoppar påminner vi vår kropp om att vi har vuxit fram genom naturens krafter.


Artikeln är en del av vår serie med påminnelser som genom vilda, ätbara och medicinska växter förkroppsligar hur vi är naturen, för att återskapa kontakten med oss själva. Vill du bli påmind?