Kategorier
Växa med Vilt

Rötterna till vårt sinne

Genom björkknopparna kan vi återhämta kraften till oss själva.

”The human mind has grown out of the forces of nature, as we destroy nature, we destroy the roots of our own mind. As we destroy nature, we will develop collective insanity because we are disconnecting ourselves from our own origin, the earth.”

Orden kommer från Carl Jung. De hjälper mig att bli påmind om vår biologiska sammankoppling med naturen, och om vikten av att förkroppsliga var vi kommer ifrån.

Vi har vuxit fram genom naturens krafter, och det är här vi kan återhämta kraften till oss själva.

Björkens knoppar och våra kroppar

Varje liten björkknopp är rik på aktiva växtämnen, fylld med essentiell olja, sav och harts. Knopparna är fiberrika att äta och forskning tyder på att de innehåller ämnen som bland annat kan förebygga och hämma olika former av cancer.

I länder som Ryssland, Ukraina och Polen kan man köpa torkade förpackade björkknoppar och använda medicinskt. Detta bland annat tack vare den urindrivande effekten och de antiinflammatoriska och antimikrobiella egenskaperna som knopparna sitter på.

Fortsätt läsa om du är nyfiken på en övning där vi tillsammans med björkens knoppar utforskar vår relation med naturen, i vår puls. Och för att göra ett björkknoppste.

Björkknoppar

Hej björk

Det sägs att du var ett av de första trädslagen som invandrade söderifrån när inlandsisen började smälta för cirka 13 000 år sedan. Kanske var det din höga halt av björksocker, vilket jag förstått skyddar dig mot köld, som gjorde att du kunde komma hit tidigt.

Övning – utforska relationen med naturen i din puls

Samla några björkknoppar när de börjar svälla och innan löven syns. Det brukar vara från februari och någon månad fram. Plocka på grenen nära basen och tänk på att inte skada trädet. Hör gärna med markägaren innan du plockar. Läs mer om allemansrätten här.

Håll dina insamlade björkknoppar i handen. Ta en stund och känn din puls, dina hjärtslag.

Ät en knopp och tugga, långsamt och medvetet.

Känn dina hjärtslag igen.

Ät en till knopp, och känn dina hjärtslag.

Se om du kan känna hur björkknopparna blir en del av din kropp. Hur växtämnena i knopparna går genom din tunntarm och ut i ditt blod. Blodet som i sin tur hjälper oss att förse våra organ med näring som kommer från jorden.

Björkknoppste

Koka upp vatten och häll det över knopparna. Låt stå några timmar under lock tills färgen blivit ganska mörkt gul. Sila av knopparna och drick, eventuellt med agavesirap eller honung, och lite citron.

Kanske vill du göra övningen igen när du dricker björkknoppsteet, och se om du kan känna vår intima sammankoppling med jorden.

De avsilade knopparna kan du använda på toppen av en sallad, i en gryta eller på gröten. Vill du plocka och spara knopparna till senare går det fint att torka dem eller lägga dem i frysen.

När vi äter björkens knoppar påminner vi vår kropp om att vi har vuxit fram genom naturens krafter.


Artikeln är en del av vår serie med påminnelser som genom vilda ätbara växter förkroppsligar hur vi är naturen och hur naturen rör sig genom oss. Vill du bli påmind?