Vad kan hända om du äter slånbär – långsamt och medvetet?
Det finns något som kan liknas vid en felprogrammerad algoritm i vår kropp. Algoritmen säger att om vi äter chips snabbt och omedvetet kommer vi vilja ha mer.
Vi är inte uppdaterade
Vår kropp är inte programmerad till den livsstil vi lever, med konstanta gifter omkring oss. Som ultraprocessad mat.
Mat som innehåller tillsatser och bekämpningmedel triggar kroppens adrenalin och gör att endorfiner sänds ut. Det är en del av kroppens försvar att skydda oss som gör att vi inte känner den faktiska skadan. Istället kan vi uppleva att vi mår himla bra – för en kort stund. Det i sin tur skapar ett merbegär.
Genom att ta tid att smaka på och vara närvarande med det vi äter har vi möjlighet att känna in vad som faktiskt sker i kroppen – bortanför den snabba tillfredsställelsen.
Om vi istället för snabbt och omedvetet äter chips långsamt och medvetet, kommer vi inte vilja ha mer. Om vi däremot äter den vilda växten slånbär långsamt och medvetet kommer vi vilja ha mer.
När vi ökar närvaron i kroppen kan vi känna vad vi genuint behöver och vill ha. Kanske kan vi då även uppdatera algoritmen.
Vad vill din kropp egentligen ha?
Slånbär räknas till en av Sveriges nyttigaste vilda frukter. Forskning visar att slånbärs antioxidantkapacitet kan minska livskraften på en av de vanligaste och mest aggressiva cancerformerna i hjärnan. Medan tillsatser som tartrazin, vilket bland annat finns i vissa typer av chips, kan bidra till att onormala celler bildas i vår kropp.
Fortsätt läsa om du vill uppdatera din algoritm, med hjälp av slånbärsglögg.
Slånbär
Hej slånbär
Ditt buskliknande växtsätt skapar stora snår och tillsammans med grenar fulla av vassa tornar bildar du nästan ogenomträngliga passager. Det verkar som du trivs bäst i kusttrakterna, upp till Uppland ungefär. Och att du gärna håller till i skogsbryn och öppna marker. Det går att hitta dig i inlandet, men där verkar du vara mer sällsynt.
Det sägs att araberna, grekerna och romarna använde dina blommor och frukter som både mat och medicin under medeltiden. Och att dåtidens läkare gjorde en tjock saft av dina frukter som medel vid akut tarminflammation, orsakad av bakterier och amöbor.
Slånbärsglögg
Slånbär (Prunus spinosa) mognar sent och om du väntar till efter en natt med frost har en del av garvsyran omvandlats – frukten blir då sötare och mindre sträv. Liknande effekt får du om du lägger dem i frysen över natten. Det går även bra att plocka slånbär när de börjat skrumpna ihop. Det betyder bara att du haft tillräckligt med tålamod.
Så här kan ett recept på slånbärsglögg se ut:
2 kanelstänger
2 stjärnanis
4 hela kardemummafrukter
7 kryddnejlikor
1 cm färsk ingefära
1 bit apelsinskal
8 dl slånbär
1 msk enbär
1,5 liter vatten
1–2 dl farinsocker, kokossocker eller strösocker, alternativt halva mängden honung
Gör så här:
1. Mortla kryddorna och lägg dem i en kastrull eller annat värmetåligt kärl.
2. Koka upp vattnet för sig och häll det varma vattnet över kryddorna och slånbären. Låt det svalna.
3. Sila av vätskan från kryddor och slånbär och koka upp vätskan på nytt, utan kryddor och slånbär.
4. Häll den varma vätskan över kryddorna och slånbären igen, och låt det svalna.
5. Upprepa två eller tre gånger till. Ju fler gånger vätskan kokas upp och hälls på kryddorna och slånbären, desto mer smakar glöggen (gör gärna minst totalt 4–5 gånger).
6. Sista gången silar du av vätskan och kokar sedan upp glöggen tillsammans med sockret. Använder du istället honung vill du lägga i den när glöggen svalnat, för att inte förstöra honungens aktiva ämnen.
Slånbärsglöggen kan förvaras några veckor i kylskåpet, eller frysas in. Och när det är dags för mys – värm och servera med mandlar och russin.
Genom att dricka slånbärsglögg, långsamt och medvetet, kan vi programmera om oss och uppdatera algoritmen.
Tack Lorenzo på Food and Quantum Laboratory i Auroville, Indien, för inspiration till påminnelsen.
Referenser:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7433737/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31417987/
https://www.gp.se/livsstil/konsument/kontroversiella-ämnen-i-godis-tillåtna-i-sverige-trots-risker-1.36229120
https://kurera.se/tillsatserna-i-maten-som-gor-dig-sjuk/
Artikeln är en del av vår serie med påminnelser som genom vilda, ätbara och medicinska växter förkroppsligar hur vi är naturen, för att återskapa kontakten med oss själva. Vill du bli påmind?