Kategorier
Växa med Vilt

Utan almträd, vad vore vi?

Hej almfrukt.

Att uttrycka tacksamhet kan kanske kännas oskyldigt, men i ett samhälle byggt på konsumtion kan det vara en radikal handling. Låter det överdrivet? 

Brukar du uppmärksamma det som finns runtomkring dig eller fokuserar du mer på vad som inte finns? 

Tacksamhet skapar en känsla av fullständighet, medan mycket av vårt ekonomiska system spelar på känslan av tomhet och brist. Tacksamhet gör att vi inte behöver shoppa för att känna tillfredsställelse. 

Kanske kan vi med hjälp av almträdet påminna oss om att vi redan har det vi behöver, runtomkring oss.

Varje andetag som vi andas in kommer från almträdets och andra växters utandning. Almträdet ger oss också ätbara frukter, almfrön och vi kan äta bladen – helst precis när de börjar spricka ut. Den inre barken kan användas medicinskt, med egenskaper som är sammandragande och mjukgörande. 

Luft, mat, medicin – almträd finns här och ger oss det. 

Utan almträd, vad vore vi?

Läs vidare om du är nyfiken på att utforska mer om de ätbara almfrukterna, tillsammans med en något annorlunda tacksamhetsövning.

Almfrukt

Att äta almfrukter

Växer det några almträd (Ulmus glabra) runtomkring dig? Kanske är det läge att utforska. Almträd är vanligast i södra Sverige och ganska vanligt upp till Uppland. Längre norrut kan de vara lurigare att hitta.

Under några veckor i maj kan vi plocka gulgröna knippen av almfrukt som hänger på träden. Plocka innan de hinner bli bruna, torra och flyga sin väg. Det blir ofta stora klasar som gör det lätt och snabbt att plocka ett gäng. Jag tycker bäst om att äta almfrukt som de är, direkt från trädet under en skogspromenad eller råa i en sallad. Det är också i maj som vi helst plockar och äter de nyutspruckna bladen.

Stanna med almträdet

Hur vore det att stanna med våra alldeles ordinära livsupplevelser och se vad som finns där? Att se vad som händer i dig när du stannar med almträdet. 

Jag skulle vilja dela med mig av en övning som växte fram i min önskan om att bli vän med gatuhundar i Indien. Vilket jag tagit vidare till växter.

Övningen kan kännas märklig om du aldrig gjort något liknande tidigare, men kanske är du nyfiken och vill utforska vad som händer i dig. För oavsett vad, så händer något. Om det kommer tankar som börjar ifrågasätta eller som säger att det är fånigt, försök att låta dem vara. Kanske upplever du glimtar av något du inte riktigt kan sätta fingret på, försök att låta det också bara vara.

Hej almfrukt

Om du inte redan är ute, gå ut och se om du kan hitta ett almträd. När du ser trädet, testa att säga ”hej almträd” – gärna högt. 

Det finns något i det där hej:et som får mig att le när jag säger det. Något händer i hej:et.

När du gjort det, se om trädet har några almfrukter. Smaka och stanna med smaken, kanske känner du en lätt nötig smak? Lägg några almfrukter i fickan och ta med dem hem. 

Om du inte tänkt äta på ett tag, lägg almfrukterna i kylskåpet. Nästa gång du äter, oavsett om det är en soppa, macka eller sallad – strö almfrukterna på din mat. Innan du tar din första tugga, säg ”hej almfrukt” och se vad som händer i dig. 

Kanske får du en kontakt med maten som du tidigare inte känt.

Om det mest känns märkligt, testa om någon dag igen och se om det landar annorlunda i dig.

Finns det inte almträd i din närhet så välj något annat. Nyutspruckna boklöv är lite av en smakfavorit hos mig, eller björklöv.

Tacksamhet skapar en känsla av fullständighet. Kanske kan almträdet påminna oss om att vi redan har det vi behöver, runtomkring oss. 


Artikel är en del av vår serie med påminnelser som genom vilda ätbara växter förkroppsligar hur vi är naturen och hur naturen rör sig genom oss. Vill du bli påmind?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *