Kategorier
Växa med Vilt

”As within, so without”

Vår tarmflora och skogen.

As within, so without” är ett ordspråk som handlar om att vårt inre speglar det yttre. Kanske har du hört det inom personlig utveckling eller läst det i spirituella sammanhang. Vi kan också vända på ordspråket och se meningen tvärtom.

Vi vet att skogarna på jorden är under hot, att mångfalden av växter och djur försvinner allt mer.

Vi ser att tarmfloran i vår mage är under hot, att mångfalden av goda tarmbakterier försvinner allt mer.

Människor som lever i den industrialiserade delen av världen sägs ha cirka 50 procent mindre variation av tarmflora än människor som lever i nära kontakt med naturen. Relationen blir allt tydligare – desto mer industrialiserat vårt samhälle blir, desto mindre är variationen av mikroberna i tarmfloran.

Samtidigt blir en annan relation allt tydligare – forskning visar på många sjukdomskopplingar till vår minskade tarmflora. Även känslor som oro och ångest kan öka då många av de hormoner och signalsubstanser som påverkar vårt beteende och hur vi mår produceras i tarmen.

Som i skogen, så också i magen

Svartkämpar är en vild, ätbar och medicinsk växt som sägs ha använts av människor i århundraden. Kanske lika länge som ordspråket har funnits.

Vi kan få hjälp av blad och frön hos svartkämpar för att förebygga och läka inflammatoriska tarmsjukdomar, sår, magkatarr och läckande tarm. Läs vidare om du är nyfiken på att låta svartkämpar ge support till dig och din tarmflora.

Svartkämpar

Läkande egenskaper hos svartkämpar

Svartkämpar (Plantago lanceolata) har kylande och återfuktande egenskaper, vilket hjälper till att lugna inflammerade vävnader. Växten innehåller slemämnen och garvämnen som skapar en mjukgörande och sammandragande effekt. Tillsammans med bland annat det anti-inflammatoriska växtämnet aucubin kan svartkämpar hjälpa till att förbättra läkningsprocessen i vår kropp. Svartkämpar har även ett högt mineralinnehåll.

Svartkämpar i vinäger

Känner du obehag i magen och med matsmältningen, med illamående, halsbränna, rapningar, gasbesvär, svullnad eller kanske ett sug i magen? Det kan vara sammankopplat med för lite saltsyraproduktionen i magen, vilket även påverkar balansen i tarmfloran. 

Genom att till exempel tillföra vinäger kan magens produktion av syror stöttas upp. En vinäger av bladen hos svartkämpar kan därför fylla många funktioner och behov som hjälper kroppen att läka.

Om du äter medicin på grund av problematik med magen kan det vara bra att vara uppmärksam – sjukvården behandlar ofta med medicin som om man hade för mycket saltsyra, även om det vanligaste verkar vara att man har för lite.

Testa att blanda en matsked vinäger på svartkämpar i ett glas vatten och drick innan maten. Känn hur din mage reagerar i samband med att du äter.

Gör så här:

1. Fyll en glasburk med hackade blad av svartkämpar, använd så mycket blad att det varken blir för trångt eller för glest.

2. Täck bladen med ekologisk äppelcidervinäger (med minst fem procent aciditet, det förlänger livet på vinägern).

3. Använd ett lock i glas eller plast (inte i metall, eftersom vinägern kan börja fräta det). Slut tätt – du vill kunna skaka runt.

4. Förvara i rumstemperatur, någonstans där solen inte kommer åt. Låt stå i ungefär 4 veckor, skaka varannan dag.

5. Sila av bladen och häll i en ren flaska.

6. Förvara i kylskåpet för längre hållbarhet och använd inom ett år för att ha så färsk medicin som möjligt.

Du kan även använda vinägern som till exempel dressing i maten.

Hittar du inte svartkämpar utan istället släktingarna groblad (Plantago major) eller rödkämpar (Plantago media)? Du kan använda deras blad på liknande vis.

Goda bakterier medan vi plockar

Kanske vill du vara barfota medan du plockar svartkämpar. Bakterier som gillas av tarmfloran finns överallt i luften, jorden och på växter.

Genom att bevara naturen så kan vi skydda och bevara oss själva.


Artikel är en del av vår serie med påminnelser som genom vilda ätbara växter förkroppsligar hur vi är naturen och hur naturen rör sig genom oss. Vill du bli påmind?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *