Nejlikrotens rot kan hjälpa oss att komma ihåg att vi är del av något större.
För en tid sedan hörde jag en forskare och filosof berätta att ända sedan vi kommer ut ur livmodern vill vi egentligen tillbaka in – för att inte behöva vara en individ utan istället del av något större.
Under vår tid i vår mammas mage är det tydligt att vi är inneslutna i ett system. Vi får både näring och syre genom moderkakan och navelsträngen. Men när vi kommer ut är det inte längre lika uppenbart. Det är lätt att tappa bort sig i allt som pågår omkring oss, och kanske särskilt när det vi äter många gånger inte längre liknar något som växer på den här planeten.
Men vi är ett system inuti ett större system. Genom växterna vi äter och syret från träden är vi biologiskt tätt sammankopplade med planeten. Den vilda, ätbara nejlikroten kan hjälpa oss att förankra oss i oss själva och vad vi är en del av, även utanför mammas mage.
Moder jord
I nejlikrotens rötter och blad har man identifierat minst 130 olika växtämnen. Merparten av den eteriska oljan i rötterna består av det aktiva växtämnet eugenol. Ämnet eugenol rapporteras ha betydande egenskaper som antioxidant, och det kan hjälpa till att lindra och förebygga inflammationer och främjar vår hjärt- och kärlhälsa. Ämnet har även smärtstillande och lokalbedövande verkan.
Allt det växer i jorden, gratis, utanför vår dörr. Jag tänker att det inte är konstigt att planeten ofta refereras till som moder.
Fortsätt läsa om du vill veta mer om nejlikrot och göra en vild chai.
Nejlikrot
Hej nejlikrot
Det sägs att du var en populär ört under medeltiden, och idag är du en av Sveriges vanligaste vilt växande örter. Att du gillar att växa på skuggiga områden i jord som är ganska lös gör det tacksamt att få upp dina varken särskilt långa eller djupa rötter. Man känner igen din rot på att den är röd inuti och har en svag doft som påminner om kryddnejlika, och precis som i nejlikrot (Geum urbanum) är eugenol ett av de främsta aktiva ämnena i kryddnejlika.
Men du är mer än bara rötter. Dina blad går också att äta och kan användas i till exempel en sallad, soppa eller gryta. De är som godast på våren innan dina gula, enkla blommor slagit ut.
Näringen övervintrar i jorden
Det är under hösten och våren som vi helst gräver fram roten hos nejlikrot. Då har energin och näringen krupit ner i rötterna för att övervintra, och de är som mest aromatiska. Så länge jorden inte är frusen går det även fint att gräva fram rötterna under snön på vintern.
Vild chai
Jag brukar improvisera med kryddningen i min chai beroende på vad som finns i naturens skafferi och hemma. Tillsammans med nejlikrotens rot använder jag gärna:
– kanelstång
– kardemummakärnor
– stjärnanis
– färsk ingefära
1. Mortla kryddorna och lägg i dem tillsammans med bitar av ingefära och nejlikrot i en kastrull med vatten.
2. Koka upp vattnet i några minuter under lock och låt kryddorna och rötterna dra i cirka 20 minuter. Ämnet eugenol i nejlikrot är piggt på att sticka iväg med ångorna, så behåll locket på.
3. Sila av, drick och njut.
Det är inte alltid man är sugen på att ge sig ut och gräva så fort en vill ha chai. Det går även fint att gräva upp roten och torka den till senare.
Nejlikrot kan påminna oss om att vi är ett system, inuti ett större system.
Artikeln är en del av vår serie med påminnelser som genom vilda, ätbara och medicinska växter förkroppsligar hur vi är naturen, för att återskapa kontakten med oss själva. Vill du bli påmind?