Kategorier
Växa med Vilt

Kan nejlikrot få oss att känna att vi hänger ihop?

Biologiskt sammankopplade.

För många år sedan hörde jag något som resonerade vackert och sant i mig. Det handlade om hur vi ända sedan vi kom ut ur livmodern, vill tillbaka in. Att vi griper efter mammas bröst för att inte behöva vara en individ utan istället en del av något större. Det är vår vilja och starka längtan att på djupet känna att vi hänger ihop.

Kanske kan nejlikroten påminna oss om att vi är del av något större? För trots vår längtan verkar vi vara bra på att förtränga det.

Vi fungerar inte ensamma

Många av oss tänker på växter och grödor som en källa till mat, och ibland uppmärksammar vi deras kraft att läka oss när vi är sjuka. När vi får i oss nejlikrotens rot får vi samtidigt i oss ämnet eugenol, vilket bland annat sägs kunna underlätta vår matsmältningsprocess.

Om vi fortsätter att följa det spåret kan vi bli medvetna om växternas effekt på oss, på vår kropp och vårt medvetande. Kanske kan det öppna upp oss för vår biologiska enhet.

Vi tar det där sista igen. Vår biologiska enhet.

Det betyder att vi är helt beroende av något större än oss själva.

Hur vore det med en värmande vild chai på nejlikrot? Fortsätt läsa om du är nyfiken på att integrera dig med denna vilda växt.

Nejlikrot

När näringen krupit ner i roten

För vår vilda chai på nejlikrot (Geum urbanum) så är det roten vi vill använda. Och det är under höst–vår då energin har krupit ner i rötterna som vi helst gräver fram dem. Så länge jorden inte är frusen kan vi även gräva fram rötterna under snön. Roten är som mest aromatisk under den tiden och påminner då om kryddnejlika.

Att gräva upp rötter kan ofta vara lite tufft, men nejlikrotens rot är ganska enkel. Rötterna är varken särskilt långa eller djupa och nejlikrot gillar att växa på skuggiga områden i jord som är ganska lös.

Mer än bara rötter

När våren kommit och du känner att du är för sent ute för rötterna, kan du plocka de gröna delarna istället, helst innan växten går i blom. De unga bladen från nejlikrot kan bland annat användas i sallad och äldre blad kan du lägga i en soppa.

Receptidé – vild chai på nejlikrot

Kryddor och rötter som du kanske vill ha i:
kanelstång
kardemummakärnor
stjärnanis
färsk ingefära
nejlikrotens rot (“vild kryddnejlika”)

1. Mortla kryddorna till bitar och lägg i dem tillsammans med ingefäran och nejlikroten i en kastrull med vatten.

2. Koka upp alltsammans och låt det dra under lock i cirka 20 min. Locket håller kvar ämnen som vill sticka ut med ångan. 

3. Sila och drick, kanske tillsammans med skummad varm mjölk av något slag och lite honung.

Andra kryddor och rötter som kan vara festliga att laborera med i chai är vanilj, lakritsrot och olika pepparsorter.

Inte nu men gärna senare, eller till något annat?

Du kan också gräva upp roten och torka den till senare. Du kan använda nejlikroten till allt där du tänker att kryddnejlika passar, men nejlikrot är något mildare i smaken.

Du kan också sjuda nejlikrotens rot under 20–30 minuter och använda som tvätt för att desinficera och läka hud som behöver extra omvårdnad.

Kanske kan nejlikroten påminna oss om att vi är del av något större.


Artikeln är en del av vår serie med påminnelser som genom vilda ätbara växter förkroppsligar hur vi är naturen och hur naturen rör sig genom oss. Vill du bli påmind?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *