Kategorier
Växa med Vilt

Mat som kan skapa liv

Skräppans frön kan skapa nytt liv, medan mycket av vår vanliga mat är steriliserad.

Vi är en del av universums resa som sägs ha skapats för 13,8 miljarder år sedan med Big Bang. Solen, månen och jorden föddes, och skapade förutsättningarna för oss att växa fram.

Det vi äter blir en del av oss, vilket också är en del av evolutionen. Vad vi väljer att äta avgör hur vår kropp och vårt medvetande fungerar och utvecklas.

Steriliserad mat

Mycket av maten i butikerna som kommer från vårt industriella jordbruk, domineras av kultiverade och modifierade grödor. Det är grödor där fröerna ofta är steriliserade eller betydligt mindre kraftfulla i kommande generation.

Vilda växter som skräppa sägs generellt vara genetiskt starkare än kultiverade och modifierade växter. Man har sett att växter som växer vilt kan producera fler och varierar antalet och kombinationen av aktiva beståndsdelar som de lägger i enskilda fröer. Allt för att stärka och säkra den kommande generationen.

Vad har det med oss att göra?

Föreställ dig att du i din ena hand har små röda tomater som kan skapa nytt liv och i din andra hand har du små röda tomater som är steriliserade på grund av kultivering. Känn in i din kropp, vilka tomater skulle du helst vilja äta?

Kan maten vi väljer förändra vår förmåga att skapa nytt liv? Kan det påverka hur levande vi känner oss inombords?

Fortsätt läsa om du är nyfiken på att låta skräppans frön bli en del av din kropp.

Skräppa

Hej skräppans frö

Jag har förstått att du sitter på all information som behövs för att bli en ny skräppa. Jag har också förstått att du är en avlägsen släkting till bovete och att du innehåller relativt höga halter protein, mineraler, vitaminer och en del fett.

Kosmopolitiska växter

Krusskräppa (Rumex crispus) och gårdsskräppa (Rumex longifolius) är två av de vanligare arterna i släktet. De är kosmopolitiska och växer nästan överallt i världen, i stan och på landet, i full sol och delvis skugga, på fält, vägar, stigar och andra öppna områden

Det sägs inte finnas några giftiga arter av skräppa men smaken kan variera stort. Prova gärna att plocka på olika platser och du kan även testa olika delar av skräppan. Bladen, stammen, fröna och roten är alla ätbara eller medicinska.

Skörda fröna

Både krusskräppan och gårdsskräppan producerar gott om frön, som är lätta att samla in och ofta kan hittas långt in på säsongen. Även under vintern. De mogna fröna från bruna fröställningar sägs ha mest näring. Du kan även torka fröställningar som fortfarande är gröna, men vänta gärna tills du börjar se en brunaktig färgskiftning.

Skräppans frön ligger i ett pappersliknande skal och det kan vara svårt att ta bort fröna från skalet. Det finns olika metoder för det men ingen känns särskilt effektiv. Jag hoppar över det – det går bra att använda hela fröet med det pappersliknande skalet.

Att krydda med vilt

Du kan lägga frön från skräppa i en smoothie, i grytan eller blandar dem i mjölet om du bakar bröd. Och allt annat där du stoppar i mat!

1. Samla in frön genom att repa av dem
2. Sprid ut dem på en handduk för att torka
3. Förvara i en lufttät behållare
4. Använd lite varstans

Ps. Generellt vill vi blötlägga fröer och nötter i vatten under några timmar innan vi äter dem. Det gör att vår kropp kan ta upp näringen bättre och att mineraler som vi vill ha kvar i kroppen inte binds och åker ut med avföringen.

Skräppans frön kan skapa nytt liv, vad har det för effekt i oss jämfört med mat som är steriliserad?


Artikeln är en del av vår serie med påminnelser som genom vilda ätbara växter förkroppsligar hur vi är naturen och hur naturen rör sig genom oss. Vill du bli påmind?