Kategorier
Växa med Vilt

Bli upplyst genom blåbär

Genom blåbären kan vi följa flödet som knyter oss samman med universum.

Det ryktas om att upplysthet är att följa en sak hela vägen. Jag blev nyfiken på att följa blåbäret.

Jag äter några blåbär och tänker på hur de inte bara går igenom mig och används som bränsle i min kropp, utan att de även är med och bygger min kropp. Väldigt lite av vår fysiska kropp är med oss under hela vår livstid. En del celler stannar några dagar, andra några år.

Blåbär från universum

Blåbären vi äter innehåller energi som kommer från solens strålar. Solljuset omvandlas till kemisk energi, till glukos. Detta gör att blåbären växer och att olika ämnen skapas. Blåbär innehåller bland annat flavonoider som hjälper våra celler genom att balansera antalet fria radikaler i vår kropp. Solen är i sin tur en del av universum, det är den närmaste stjärnan i galaxen som vi bor i.

Vi vet detta intellektuellt. Kanske kan vi även uppleva det kroppsligt.

Nästa gång du är i blåbärsriset: stanna upp, ät ett blåbär och se om du kan känna vad som händer i din kropp. Se om du kan följa det hela vägen ut i universum.

Läs vidare om du vill låta blåbär från universum bli en del av dig. Kanske genom kombucha med blåbärssmak.

Blåbär

Hej blåbär

Jag har förstått att du sitter på rikedomar för ett långt och hälsosamt liv. Som flavonoider, vilka är verksamma som antioxidanter i våra kroppar. Mer om det lite längre ner.

Och det är inte svårt att förstå att du är en av de vanligaste växterna i Sverige. Du hittas ofta i vidsträckta bestånd på frisk och ganska näringsfattig mark i barrskogar, lövskogar, klippskrevor, hedar och fjällsluttningar. 

Fria radikaler behövs – men!

Antioxidanter och fria radikaler (oxidanter) är en del av försvaret i kroppen. Vi kan se antioxidanter som defensiva försvarare och de fria radikalerna som offensiva försvarare.

Kroppen tillverkar själv fria radikaler. De bildas även genom kemikalier som vi får i oss via maten och salvor, extern stress, luftföroreningar som bilavgaser och andra miljögifter. De fria radikalerna blir då fler än vad kroppen behöver för sitt eget försvar. Och något som vi kallar oxidativ stress uppstår i cellerna.

Oxidativ stress anses vara inblandad vid många typer av så kallade kroniska sjukdomar, som cancer, hjärtproblem, autoimmuna sjukdomar, demens, alzheimer, parkinson, grå starr etc.

Balanserar kroppens försvar med blåa bär

Antioxidanter avväpnar de fria radikalerna så att de inte blir för många. Olika fria radikaler bildas vid olika tillstånd, där olika antioxidanter är behjälpliga. Flavonoider i blåbär är en typ av antioxidanter som kan vara med och balansera antalet fria radikaler i kroppen. När du letar efter fler så tänk färg, massor av färg.

Blåbärskombucha

Om du gör egen kombucha fungerar det att smaksätta den vid olika tillfällen i processen. Jag gör det i samband med att jag häller upp på flaska. 

1. Mosa några bär lätt med en gaffel och lägg dem i flaskan
2. Fyll på med kombucha
3. Sätt på locket och låt flaskan stå några dagar i rumstemperatur
4. Ställ in flaskan i kylskåpet

När du känner dig sugen – drick och njut av naturens vilda försvar!

Ps. Gör du inte egen kombucha kan du ju alltid smaksätta färdigköpt strax innan du tänkt dricka den. Är du nyfiken och vill lära dig grunderna, kika in Food Pharmacys steg-för-steg-guide.

Vi kan följa blåbär genom vår kropp och hela vägen ut i universum.


Artikeln är en del av vår serie med påminnelser som genom vilda ätbara växter förkroppsligar hur vi är naturen och hur naturen rör sig genom oss. Vill du bli påmind?